Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ДОБИО УДАРАЦ ОДАКЛЕ СЕ НАЈМАЊЕ НАДАО: „Председниче – видимо се на суду“

0

Председништво удружења синдиката пензионисаних војних лица је, најаву председника СНС да ће се лично захваљивати пензионерима, на електронској седници усвојило и њихово саопштење преносимо у целости.

Ненавикнута на учешће у доношењу важних одлука у држави, јавност Србије по навици пасивно и ћутке апстинира од било каквог учешћа у одређивању своје будућности. Ових дана властодршци, атакују на право пензионера Србије да учествују у доношењу Закона о изменама Закона о ПИО, закона који се односи на скоро 4 милиона запослених и пензионера, којим се најдиректније утиче на њихово достојанство и здравље.

Предлог припремљен у мраку без јавне расправе и стављен на дневни ред ванредног заседања Народне скупштине Србије са 33 друга закона, без могућности припреме и вођења смислене скупштинске расправе о њему. Четири године које су иза нас „спашавамо“ државу од банкрота, а сад се преко ноћи и преко колена одлучује о томе како ћемо живети ми пензионери и како ће живети они који сада раде, ако буду имали „среће“ да доживе пензију.

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије је свим посланичким групама у народној скупштини Србије доставило своје предлоге о допуни и измени Предлога закона и замолило их да у скупштинској расправи заступају интересе пензионера. Неисплаћене делове пензија одговорна и морална држава мора да врати. Редовно усклађивање пензија ради спречавања њиховог обезвређивања, као у свим демократским државама ЕУ, мора бити регулисано Законом ради спречавања политичке злоупотребе и манипулације пензионерима као бирачима на свим будућим изборима. У досадашњој расправи сви посланици опозиционих посланичких група, уз опструкцију посланика позиције, то раде аргументовано и лавовски.

Лажни представници пензионера у Народној скупштини Србије посланици ПУПС, СПС, СДП и СНС, настављају са причом на основу које закључујемо да они не живе животом пензионера, да не живе у Србији. Закон о ПИО, као ниједан други закон, дубоко задире у здравље нације, тиче се скоро сваке породице у Србији, а не само пензионера. Закон који је комплексан због обезбеђења социјалне сигурности у условима економске кризе, пљачкашке приватизације, старења нације и смањивања броја оних који уплаћују доприносе. Закон који је веома важан због свесно одиграних лажних реформи друштва чији је резултат претња банкротом на коју се последњи од вођа, у низу, позвао када је решење видео у пљачки и осиромашењу пензионера.

Урадио је то лажним предизборним обећањем да неће смањивати пензије, без воље и снаге да узме од тајкуна и криминалаца и смањи трошкове бирократске аждаје. И овога пута наложио је доношење закона којим после закона о смањењу пензија наставља реформу пензијског система Србије у којем нема гаранције стечених права пензионера по основу уплаћених доприноса, већ само голо право на пензију, нема сигурности будућих пензионера да уплаћене дориносе не бацају у лоповско бирократски бунар, нема могућности да они који су уплаћивали и сада уплаћују доприносе учествују у реформи, већински управљају и контролишу пословање РФ ПИО. Неисплаћене пензије у периоду од 4 године, наша имовина неће бити враћена.

И то није све, властодржац је, знајући да над његовом влашћу и даље виси Дамоклов мач, себи у закону дао право да због останка на власти опет заграби у пензионерску имовину. Ако и не буде 0,3% финансијског простора од БДП, он ће сигурно бити „милостив“ да удели нешто „својим“ бирачима. А нама опљачаним пензионерима ће о трошку предузећа за освајање и одржавање власти једног човека доставити бахато и безобразно захваљивање што смо ћутке пристали на пљачку и манипулације. Да сте такви каквим се представљате, пензионерима жртвама ваших реформи би у власништво понудили ПКБ, Београд на води и РТБ Бор, земљишну, рудну и шумску ренту. Хвала, погрешили сте адресе, још имамо здраве памети, видимо се на суду правде и части!

Због тога и над нама пензионерима виси Дамоклов мач, али за сада без шансе да избегнемо самовољу властодржаца. Народна Скупштина, Влада и председник Србије делују као једна екипа и једна душа. Имају своја пензионерска удружења, ПУПС-еве, УВПС-еве, своје НВО, који симулирају јавност и ширину подршке.

Закон о изменама и допунама Закона о ПИО ће бити усвојен на звонце у предложеном облику, упркос уставним, законским и људским аргументима и поред тога што се на такав начин врши дискриминација, ускраћивање стечених права и силеџијско отимање пензије као стечене имовине. Не само због наших предака него и због будућности наше деце ми не одустајемо од борбе за уставну и демократску Србију. Убедили су нас да су протести, дописи државним органима и предлози у Народној скупштини Србије бесмислени и да је једини пут борба за промену таквог система.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!