Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ ТРУДНИЦА И ПОРОДИЉА ИСПРЕД ВЛАДЕ „Маме су закон“ поручују Српкиње!

0

Протест није "политички обојен" и организују га незадовољне труднице и породиље међу којима су и оне које ће због промене начина обрачуна, а на основу закона који је ступио на снагу 1. јула, током породиљског одсуства или за негу детета примати веома мале месечне износе. У неким случајевима то је само 1000 динара месечно.

Труднице и породиље незадовољне Законом о подршци породица са децом окупиле су се на Тргу Николе Пашића, одакле су Булеваром краља Александра и Улицом кнеза Милоша стигле до Владе Србије да би указале на поједине дискриминаторске законске одредбе.

Фото: Влада Србије

Више стотина људи блокирало је раскрсницу између Немањине улице и Улице кнеза Милоша, јавља  Н1.

На скупу су маме, породиље, труднице, али и деца и тате.

Како је раније на друштвеним мрежама објављено протест није „политички обојен“ и организују га незадовољне труднице и породиље међу којима су и оне које ће због промене начина обрачуна, а на основу закона који је ступио на снагу 1. јула, током породиљског одсуства или за негу детета примати веома мале месечне износе. У неким случајевима то је само 1000 динара месечно.

Новим прописом оштећене су мајке које раде мање од 18 месеци у континуитету, мајке предузетнице, мајке које имају децу са инвалидитетом, деца која су рођена као 3. и 4. дете у породици пре 1. јула, а имају мање од 10 година и мајке које зарађују више од три републичке просечне плате.

Породиље, труднице и посланица Покрета центра Татјана Мацура предале су раније данас Скупштини Србије измене и допуне Закона о финансијској подршци породицама са децом, којима се, између осталог, тражи да накнада за време породиљског одсуства или одсуства ради неге детета не може бити мања од минималне зараде.

– Окупили смо се да укажемо на то да постоје изузетно лоши ефекти приликом примене Закона о финансијској подршци, ја сам на овај проблем указивала у Скупштини и у децембру и у јуну, али то је пало у сенку других расправа, наводи Мацура.

Предали смо предлог измене и допуне, написали смо га заједно са мање-више људима са којима смо овде сада, а претходно смо организовали јавне расправе у четири града, наводи. Мацура каже да су покушали да укључе и представнике власти и независних институција, али им се на тај позив нису одазвали.

Мацура истиче да су високе лествице задате трудницама и породиљама да би оствариле пун износ надокнада, да је повећана лествица броја месеци од кад је кретао обрачун – некад је био 12 месеци, сада је 18. У предлогу измена закона, како каже, затражили су да се та лествица врати на 12.

Сматра да све труднице морају да имају загрантовану надокнаду у висини минималца.

„Мислимо да мора комплетно да се промени систем и начин на који држава посматра труднице и породиље… И да се отвори расправа. Позивамо да министарство чује оно што је проблем и врати све у редовну процедуру Скупштине“, навела је Мацура.

Тражићемо и да се друге посланичке групе изјасне по питању одредби које смо изнели, нећемо бежати ни од тога да Министарство предложи неко своје решење – не утркујемо се у томе ко га је предложио, рекла је Мацура и истичући да је важно да се проблем реши.

Када су нас питали одакле новац у буџету за списак наших лепих жеља, ја сам рекла да ако укинемо једну сувишну администрацију, ето новца, навела је посланица. Каже да постоје два министарства без портфеља „за која нисмо сигурни за шта постоје“, а поклапају се са надлежностима министарстава која већ постоје – наводећи пример да не могу да о овом закону питају министарку Славицу Ђукић-Дејановић већ министра за рад.

„Волела бих да им се упали црвена лампица и нека нађу начин како да помогну најосетљивијој групи у нашем друштву“, каже Мацура.

Упитана да прокоментарише изјаву представнице из Министарства за рад, Милене Антић, која је, током гостовања на РТС-у, поручила да нико неће запослити жену која је након запослења затруднела, јер је послодавцу потребна жена која ради, Мацура је рекла да се та изјава није разликовала од оних које су имали представници министарства у Скупштини, али да тада те изјаве нису биле на радару јавности.

Подсетимо, ту изјаву ресорни министар Зоран Ђорђевић је оценио као скандалозну. Мацура се захвалила на извињењу, али мисли да није до краја искрено.

Истим тим тоном је, оценила је, писан и закон – тоном као да су жене лење особе жене, које неће да раде. Ситуација је другачија, жене годинама волонтирају, бивају пријављене онда на уговоре и раде по неколико месеци и кад се усуде да формирају породицу, добијаће мизерне надокнаде, истакла је.

Протестанти су носили занимљиве транспаренте: БЕБЕ ДА СЕ РАЂАЈУ, А СИЋОМ НАС ГАЂАЈУ, као и БЕБА ДА ЦВЕТА, А БОЛОВАЊЕ СМЕТА…