Прочитај ми чланак

КОСОВО: Сјај Грачанице за годину дана видело 100 000 људи

0

"Новости" у задужбини краља Милутина, бисеру српске средњовековне културе. У светињи лане било 60.000 домаћих и 35.000 иностраних гостију

Последња задужбина краља Милутина, манастир Грачаница саграђен 1321. године, споменик културе на листи Унеска, опеван у многобројним српским народним песмама, и даље је једна од најпосећенијих туристичких дестинација на Косову и Метохији. Светињу, у којој се моле не само Срби из наше покрајине већ и из остатка централне Србије, походи све већи број иностраних туриста. Посећују је свакодневно представници међународних мисија и организација, ученици српске и албанске националности, ходочасници….

Фото: Википедија – Радосав Стојановић

– Манастир Грачаницу, бисер српске средњовековне културе и фрескописа, прошле године посетило је 35.000 иностраних и 60.000 домаћих гостију. Долазе нам из свих европских и светских земаља, али је међу иностраним посетиоцима највише Јапанаца који обилазе споменике који су на листи Унеска – објашњава Бобан Петровић, директор Туристичке организације Грачанице.

Иако је манастирска ограда од доласка међународних мисија на КиМ, опасана бодљикавом жицом, капије ове светиње отворене су за све добронамерне људе. Манастир је, поносно говори Петровић, живи бедем опстанка Срба, првенствено, али и читавог Космета.

– Наши људи из свих средина долазе у светињу да се помоле за здравље својих најближих, али и опстанак на овом подручју. Јер, светиња заиста поседује неку духовну јачину, рекао бих моћ смирења, али и наде – додаје наш саговорник, и појашњава да епитет сјајне светиње манастиру заиста пристаје. – Поготову што уређење и обнова храма трају последњих пет година, док су прошле године Влада Србије и Унеско уложили средства за чишћење фресака, обнову осветљења и унутрашњости цркве чије фреске изазивају одушевљење.

Туристи из иностранства, појашњава наш саговорник, обично не очекују тако богату историјску причу о манастиру и углавном су задивљени богатом прошлошћу Срба, односно наших владара. Иако сама Грачаница, по речима челних људи општине, поседује смештајне капацитете, у Туристичкој организацији појашњавају да се двадесетак фестивала бави промоцијом туризма општине, од којих су најзанимљивији они који се баве средњовековним периодом, попут фестивала средњовековних борилачких вештина и заната.

– Циљ фестивала је промоција и очување средњовековних знаменитости, али и културе и традиције, односно оживљавање средњег века на неколико дана. Пошто смо у туристичком смислу усредређени на средњи век, оно што нам недостаје да бисмо употпунили туристичку понуду односно садржај, јесте визиторски центар са музејем који би се налазио надомак манастира и одакле би се долазило у ову светињу коју нам је саградио и оставио у наслеђе краљ Милутин – подвлачи Петровић.

ОБРИСИ ГРАДСКЕ СРЕДИНЕ

Осим туристичког и културног центра, Грачаница је, као седиште општине, и административни центар свих српских средина у централном делу Косова и Метохије. Предвиђеним пројектима, како истиче председник општине Срђан Поповић, планирано је да се овде створе прави обриси градске средине.

– Један од најзначајнијих пројеката сигурно је и најављена изградња Клиничко-болничког центра, затим стамбених објеката за социјално угрожене, обилазнице пута Приштина – Гњилане – каже Поповић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!