Прочитај ми чланак

ИСТРАЖИВАЊЕ: Срби воле православце, а Албанци мрзе православне

0

Чак две трећине Албанаца најнегативније мишљење има о Србима у односу на све народе у окружењу, док о Албанцима најнегативније мишљење има трећина грађана Србије, показало је најновије истраживање агенције "Фактор плус".

Најнегативније мишљење, када је реч о народима у окружењу, Албанци убедљиво имају о Србима, чак 68 одсто, док Срби то осећање имају, пре свих, према Хрватима – 45 одсто.

Док на листи српских испитаника Албанци заузимају друго место са 33 процента негативних мишљења, Албанци после Срба најнегативније мисле о Црногорцима – 13 одсто.

Када је реч о позитивним мишљењима, грађани Србије највише воле Грке – 43 одсто, а Албанци Италијане – са само једним процентом више. Код грађана Србије следе Црногорци и Македонци, за које се определило 20 односно 18 одсто, а код Албанаца Грци са 22 процента, па онда Црногорци са 16 одсто позитивних одговора.

То су само неки од резултата истраживања обављеног у августу на узорку од 1.000 испитаника у Србији, без Косова и Метохије, и 1.000 у Албанији.

Реч је, иначе, о првом таквом компаративном испитивању јавног мњења у две земље на тему „Однос српског и албанског народа, перспектива тог односа, тачке спорења, могућности и поља сарадње“.

Комплетни резултати истраживања, обављеног за потребе новинске агенције Тањуг, биће представљени јавности у среду, 26. септембра, на прес конференцији у Београду, а резултате ће коментарисати политички аналитичар и заменик директора Института за међународне студије из Тиране Бен Андони и професор Факултета политичких наука у Београду и заменик председника Центра за спољну политику Драган Ђукановић.

Истраживање је урадио Фактор плус за потребе Тањуга, а у оквиру ширег пројекта „Срби и Албанци којим путем даље“ које Тањуг реализује у сарадњи са Албанском агенцијом АТА уз подршку Норвешке амбасаде.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!