Прочитај ми чланак

УВОЗНИЧКИ ЛОБИ ПУМПА ЦЕНЕ: Зашто је беби опреме у Србији драстично скупа?

0

Како је створен монопол на тржишту производа за најмлађе у нашој земљи. Откривени типски уговори којима су условљавани трговци. Под лупом чак 172 власника радњи

Родитељи у Србији беби-опрему плаћају нереално скупо, па зато многи одлазе у околне државе како би купили све потрепштине за своје новорођенче. Да на тржишту опреме за најмлађе влада монопол и да се трговци договарају о томе испод које цене нико не сме да иде, открила је и Комисија за заштиту конкуренције, и тим поводом покренула поступак против 172 власника малопродаје или велетрговине.

Фото: Фејсбук – Бојан Илић

Како „Новости“ сазнају, ланац монопола креће од предузећа „Кепром“, у коме је ненајављеним увиђајем, још у априлу, Комисија за заштиту конкуренције пронашла типске уговоре потписиване с великим бројем трговаца. У њима је била прописана минимална цена за опрему за најмлађе. Све и да су хтели, трговци нису смели робу да продају испод тог износа.

ВЕЛИКИ ИГРАЧИ

Компанија „Кепром“ послује од 1994. године, прво као малопродаја, а од 2001. године, бави се и увозом и дистрибуцијом производа за бебе и малу децу. У велепродајној понуди има више десетина брендова, са више од 3.000 артикала. На сајту фирме пише да, са 1.573 партнера, покрива 3.993 продајна места у земљи. Део њихове групе су и „Акса“, ланац малопродаја, и „К-фарма“, која стоји иза „Великих апотека“.

Осим „Кепрома“, ненајављен увиђај обављен је и у предузећу „Југлоб“. Клупко је кренуло да се одмотава, па је после тога у августу поступак покренут против још неколико предузећа, а сада је откривена целокупна мрежа од 172 правна субјекта.

На списку фирми против којих је покренут поступак су и „Акса“, „К-фарма“, ЗУ апотека „Београд“, ЗУ апотека „Краљево“, „Фармалогист“, „Вега“ из Ваљева, „Лековит“ из Шапца, „Медиком“ из Шапца и „НС фарм“ из Новог Сада.

Образложење комисије за „чешљање“ управо тржишта беби-опреме било је то што је реч о тржишту од изузетног значаја за потрошаче, али и друштво у целини.

Сви потписници уговора мораће да сносе одговорност и да плате прописану казну, без обзира на то да ли је реч о увозницима и велетрговцима, који су снабдевали тржиште робом, или малопродаји, која је била уцењена типским уговорима. Прописана казна износи до чак десет одсто прихода остварених у претходној години.

– Имали смо уговор са „Кепромом“ којим су прописане минималне цене за сваки производ, али нисам знао да тиме кршим било који закон – каже, за „Новости“, власник једне од београдских продавница за најмлађе. – То је био једини начин да послујемо и опстанемо на тржишту. Да нисмо били условљени уговором, вероватно бисмо спустили цене, јер бисмо већу зараду могли да остваримо кроз повећање промета него кроз марже.

Успостављањем монопола на тржишту нису оштећени ни мали трговци, нити држава, већ једино крајњи купци – родитељи беба који плаћају превисоке цене за колица, играчке, козметику и друге потрепштине за најмлађе.

ЈЕФТИНИЈЕ

– Опрема за бебе у иностранству је знатно јефтинија, па многи опреме целу дечју собу по цени по којој овде могу да купе колица – каже, за „Новости“, Јасмина Михњак, уредница родитељског портала „Бебац“. – На родитељима сви зарађују, и осим високих цена које диктирају трговци, за њих је велики удар и то што је држава укинула повраћај ПДВ-а. Због тога се све више људи одлучује за куповину половних ствари.

АНКЕТА: ДА ЛИ ЈЕ ОПРЕМА ЗА БЕБЕ У СРБИЈИ СКУПА?

Гордана Бањанин (28), незапослена

Све је скупо. Дете смо добили пре месец дана и само за оно најосновније, пелене, кремице, лекиће за грчеве потрошили смо 200 евра. О томе колико нас је коштало опремање собе за бебу, одећа, колица не смем ни да мислим.

Милица Кукућ (31), економиста

Опрема за децу је у Србији прескупа. Чак и оно најосновније, попут пелена. Треба вам много новца да купите све што вам треба кад бебу изведете из породилишта, а онда стотине и стотине евра да би могли да је одгајате.

Ђорђе Босанац (33), програмер

Беби опрема је код нас скупа, више него у Немачкој. Они на опрему за дете троше пет до 10 одсто од плате, ми у Србији више од пола! Без помоћи фамилије, не можете чак ни да купите све што је потребно за прво опремање.

Сања Вишић Марковић (39), професор

Код нас је све за бебе папрено скупо, и цене само настављају да расту. Али највећи безобразлук је то колике су цене дохране и кашица за бебе, без којих не можете! О пеленама и другим стварима да и не говорим.

Сања Пешић (32), професор

Ми смо само 2.000 евра дали за креветац, колица, ауто-седиште, све оно што вам треба да дете изведете из породилишта. Све је скупо. Ципеле за малишане, које прерасте за два месеца, коштају колико и моје!

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!