Прочитај ми чланак

РУСИЈА И КИНА ЦИЉАЈУ ВОЈНИ БУЏЕТ САД: Заједнички одговор Путина и Сија могао би…

0

Заједнички одговор председника Путина и Сија могао би да буде избегавање плаћања у доларима. Ако се сруши финансијска пирамида, Америка неће моћи да штампа новац за наоружавање

ЗАЈЕДНИЧКИ одговор Русије и Кине на америчке санкције могао би да буде игнорисање долара и прелазак на друге светске новчане системе, као и међусобно плаћање у сопственим валутама. Многи руски стручњаци сматрају да би обе земље требало да се окану „ризичног долара“ јер је јавни дуг САД огроман и износи око 20.000 милијарди „зелених новчаница“.

После разговора са кинеским председником Си Ђинпингом у Владивостоку, недавно на Међународном економском форуму, руски председник Владимир Путин рекао је да је потврђена заинтересованост да Москва и Пекинг праве обрачуне у националним валутама. У првом полугодишту Русија и Кина су имали трговинску размену од 50 милијарди долара, па би до краја године могли да се приближе свом циљу од 100 милијарди.

Русија је и раније предлагала Кини да потписују уговоре у националној валути, а то што би у ближој будућности у међусобној трговини две земље могле да „заобилазе“ долар, не значи да ће Пекинг кренути у потпуну „апстиненцију“ од америчке валуте. Главни кинески извозни пут је у САД. Економисти тврде да Кинези извозе чак 300 милијарди долара у Америку више него што увозе из ње.

И ПРЕДСЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган велики је поборник ослобађања зависности од долара, а он и Путин већ су се изјаснили да желе да пређу на обрачун трговине у сопственим валутама, а не у доларима. Ердоган је о томе већ разговарао са председницима Русије, Кине, Ирана и Украјине, али најлакше ће му бити да тај проблем реши са европским земљама, јер је евро признат у свету.

 

ЕВРО И ЈУАН

АГЕНЦИЈА „Мудис“ прогнозира да ће долар наредних деценија губити свој монополски статус у светској трговини. У регионима ће се у обрачунима користити друге валуте. „Мудис“ предвиђа да ће расти утицај евра и кинеског јуана. На долар сада отпада 63 одсто светских девизних резерви, а на евро 20 одсто. У јапанским јенима девизне резерве су само пет одсто.

Иако већ дуго Ердоган говори да се његова земља припрема да пређе на трговину у националним валутама и да ће се тако ослободити зависности од долара, до сада нема конкретних резултата. Невоља је што се ти разговори воде у време када је руска рубља пала око десет одсто, а турска лира се од почетка године „скотрљала“ за чак 45 одсто.

 

– Ако велике земље, међу којима је и Русија, одустану од долара као валуте у којој држе знатну суму девизних резерви, економска моћ Америке ће се полако „издувати“. Долар је заправо финансијска пирамида. А кад тога не буде, Американци неће моћи да имају огроман војни буџет. И најновији војни буџет за 2019, који је потписао Трамп, од 712 милијарди долара направљен је на рачун штампарије „зелених“. Зато САД може имати 90 одсто дефицит буџета. Ми који држимо своје резерве у доларима финансирамо њихов војни буџет – каже академик Сергеј Глазев, економски саветни председника Путина.

Стручњаци истичу да се намеће питање како ће Русија као велики извозник „црног злата“ и „плавог горива“ продавати ако не жели да ради с доларима. Међутим, главни купац руског гаса је Европа, па се лако може прећи, ако постоји сагласност, на обрачун у еврима.

ПОВЕЋАНЕ ЗЛАТНЕ РЕЗЕРВЕ

И ПРЕ него што је Вашингтон најавио увођење санкција Русији, у Москви су одлучили да им девизне резерве буду у више валута. Пошто је Русији главни економски партнер Европа, око 40 одсто резерви је у еврима, колико је и у доларима, а остатак је у другим валутама. Последњих година Русија је рапидно повећала и златне резерве, и оне износе 2.170 тона, по чему је на петом месту у свету.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!