Прочитај ми чланак

ШОКАНТНО ПРИЗНАЊЕ ЛЕГЕНДЕ ЛИВЕРПУЛА: Морао сам да убијам како бих преживео …

0

Драма голмана рођеног у Јужној Африци почела је 1978. када је имао 21 годину. Тада је у Родезији, међународно непризнатој афричког држави с расистичком белом владом, регрутован ради служења војног рока

Jедан од најтрофејнијих фудбалера Ливерпула и икона Редса, која је с клубом проживљавала најљепше, али и најтеже тренутке у историји, открива шокантне детаље из младости у разговору за BBC.

Брус Гробелар на голу Ливерпула провео је 13 година (1981.-1994.) и за то време је освојио шест титула првака Енглеске, једну титулу првака Европе, три ФА купа и исто толико Лига купова.

Гробелар је као голман Редса сведочио и катастрофама на Хејселу и Хилсбороуу. Али сада смо сазнали да је пре него што је гледао масовне погибије на трибинама томе у још већем опсегу свједочио у бруталном рату у којем је и сам невољко дао допринос броју мртвих. 

Драма голмана рођеног у Јужној Африци почела је 1978. када је имао 21 годину. Тада је у Родезији, међународно непризнатој афричког држави с расистичком белом владом, регрутован ради служења војног рока. Уместо да у униформи проведе 11 месеци, носио је две године, до краја рата у којем су се црни герилци борили за крај страховладе беле мањине.

„Био сам извиђач који је ишао дубоко у непријатељску позадину. Током ратовања видео сам три пријатеља како гину, а и сам сам био присиљен да убијам. Страшне успомене на то ме више толико не прогањају, али и данас се понекад будим усред ноћи обливен хладним знојем мучен тим сећањима“, исповедио се Гробелар.

Признао је да му је фудбал „спасио живот“ и спречио га да до краја не потоне у депресију и фрустрацију након што су му смрт и рат обележили младост.

„Свашта сам доживео као голман: гађали су ме ножевима, стрелицама за пикадо, билијарским куглама, наоштреним кованицама, кромпирима у које су забодени жилети“, присетио се Гробелар. 

Јасно је зашто је голман познат по провокативном понашању на све реагавао са смешком. Пре тога је убијао у немилосрдном рату у којем је погинуло више од 20 хиљада људи.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!