Прочитај ми чланак

САД ЗАПОЧИЊУ „ШАТЛ ДИПЛОМАТИЈУ“ између Београда и Приштине

0

Представници Сједињених Америчких Држава убрзо ће се активније укључити у посредовање између Београда и Приштине у преговорима о решавању косовског питања, тако што ће вођењем „шатл дипломатије“ разговарати са највишим званичницима у Београду и Приштини и посећивати оба града, те „усмеравати ток преговора“, сазнаје Данас из дипломатских извора у Вашингтону.

Како прецизирају наши саговорници, Америка чека да се заврши референдум у Македонији, о имену те државе, који је заказан за 30. септембар, „па ће после тога појачати активности“.

„Циљ Сједињених Држава јесте да вођењем шатл дипломатије приближе ставове Београда и Приштине, у намери да се дође до оквирног текста споразума о Косову, како би финални документ могао да буде потписан на пролеће идуће године. Очекује се да до тада и српски председник Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи успети да обезбеде пуну подршку својих влада и парламената, као и да се у српској и косовској јавности створи клима за подршку разграничењу и финалном споразуму“, истичу дипломате за Данас. Наши извори наглашавају да су САД „преузеле на себе обавезу да обезбеде подршку свих кључних западних савезника будућем договору Вучића и Тачија, пре свега Немачке, Велике Британије и Француске“.

Према ранијим сазнањима Данаса, многи на Западу су незадовољни чињеницом да Федерика Могерини, висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност и посредница у дијалогу Београда и Приштине, није у довољној мери водила „шатл дипломатију“, и такав приступ биће промењен активним ангажовањем представника Вашингтона, који су и раније били упознати са током Бриселског дијалога. Ипак, како прецизирају наши саговорници, Брисел званично остаје посредник у преговорима Београда и Приштине.

Српски званичници нису јуче желели да за наш лист коментаришу тврдње шпанских медија да би Шпанија била спремна да призна независност Косова ако буде постигнут коначни договор Београда и Приштине. Шпански портал Монклоа пренео је наведене тврдње као „ексклузивно сазнање“, наводећи да постоје очекивања да Вучић и Тачи постигну споразум у наредних „четири до шест месеци“.

Председник Србије Александар Вучић поручио је јуче да „нема силе која га може натерати да призна независност Косова“. „Нећу да будем отворен за то да Србија буде понижена. То да Србија буде понижена, да прихвати стање на Косову без ичега за Србију, тај филм нећете гледати“, рекао је Вучић новинарима приликом обиласка Универзитетске дечје клинике у Тиршовој.

Тачи: Корекција граница било и раније

Косовски председник Хашим Тачи поново тврди да ће преговори са Београдом укључити корекцију граница на начин да се Прешевска долина прикључи Косову и да су се корекције дешавале и раније у неким другим случајевима, пренео је Тањуг. „Корекција се десила и у Словачкој и у Чешкој. Десила се и у Холандији и у Белгији, пре две године“, рекао је Тачи за приштинске медије.

               ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!