Прочитај ми чланак

ОВАКО ВАС ВАРАЈУ НА БЕНЗИНСКИМ ПУМПАМА: Човек успео да открије превару

0

Возач је у једном тренутку повукао цев из које није текло ништа.

За то време је посматрао бројке које расту на апарату и као насуо је за 50 долара, а заправо резервоар му је био и даље празан.

Након овог видеа ћете сигурно више пазити на то како сипате гориво и код кога сипате:

Већина аутомобилских стручњака се сложила да, уколико се будете придржавали ових 10 правила више се нећете морати бринути за свој џеп.

Ево како можете сипати више, а платити гориво мање.

1. Не пуните резервоар до врха

Нема потребе стиснути ручицу још два, три, пута, како би резервоар сигурно био пун
Нема потребе стиснути ручицу још два, три, пута, како би резервоар сигурно био пун фото: Схутерстоцк

Оног тренутка када дршка за бензин кликне, ваш аутомобил је добио тачно онолико горива колико у њега стане. Нема потребе стиснути ручицу још два, три, пута, како би резервоар сигурно био пун: То гориво ће се разлити и мотор га неће потрошити, а ви ћете га ипак платити.

2. Добро затворите поклопац од резервоара

Бензин ће испарити, ако има доток ваздуха. Због лабавих, неисправних и оштећених поклопаца годишње испари и до 540 милиона литара горива. Зато, добро заврните поклопце.

3. Паркирајте ауто у гаражи

Гаража ауто држи топлим зими, а хладним лети. На тај начин нећете трошити гориво на грејање аута, како би отопио лед са њега, нити ћете лети морати палити климу баш сваког пута када седнете у ауто.

4. Држите се хлада

Када су високе температуре, ауто је најбоље склонити са сунца, јер осим што га греје, због топлине испаравају и знатне количине горива.

5. Напумпајте гуме

Избалансирајте гуме. Неизбалансиране гуме, које имају неједнак, слаб притисак, брже се троше и пружају већи отпор па мотор мора радити снажније, како би одржао жељену брзину. Гуме које имају слаб притисак доприносе да се потрошња горива повећа за чак 15 посто.

6. Једном месечно проверите притисак у гумама

Притисак у гумама треба измерити када су оне хладне. Идеално време је одмах ујутро, када је аутомобил био у мировању, а гуме хладне.

7. Одржавајте мотор

Аутомобил који није прошао еко тест или има истрошене и неисправне свећице, може трошити и до 30 посто више горива.

8. Замиените ваздушне филтере

Припазите на ваздушне филтере мотора. Када се на њима накупи лишће, пауци и друга прљавштина, потребно их је заменити јер гуше мотор. Уредни ваздушни филтери могу вам уштедити и до 10 посто горива. Сваког пута када мењате уље, било би добро да промјените и ваздушне филтере. Отприлике, свака три месеца.

9. Користите квалитетно уље

Употребљавате ли уље које је препоручио произвођач аутомобила, можеш уштедити 1 до 2 процента горива. На појединима је истакнуто како су енергетски бољи, јер садрже супстанце које спречавају трење.

 

10. Не штедите на одржавању

Аутомобил ће радити оптимално, ако га оптимално и одржавате.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!