Прочитај ми чланак

МИЛОГОРАЦ ЧАНАК: Вучић да са Милом тражи решење косовског питања?!

0

Халабуку око наводне угрожености Срба, као и око саме посјете њених представника из Црне Горе српским званичницима, ствара превасходно Српска православна црква - није се либио Чанак да клевеће СПЦ у изјави за црногорске медије.

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине, Ненад Чанак сматра да је Мило Ђукановић, као човек огромног политичког искуства на овим просторима, бесконачно драгоцен саговорник и саборац на решењу косовског питања – преносе црногорски медији.

Актуелни политички моменат, сматра Чанак, „неће угрозити постигнуте односе Србије и Црне Горе“.

„Медијска хајка, која се тако може прочитати из Црне Горе, потиче од једног дела политичара и цркве, а то смо знали и раније, само што је сада нешто гласнија. Чињеница је да како напредује процес решавања ‘косовског чвора’ тако се они који живе од тог чвора и његовог нерешавања осећају све угроженији. Ако мало боље прочитате изјаве, рецимо партријарха Иринеја, видећете да суштински он Црној Гори замера питање законске регулације којом се црква уводи у правни систем. У Србији црква нити плаћа порез, нити коме полаже рачуне, и ми се против тога бунимо већ дуги низ година. Црна Гора ту има много принципијелнији и квалитетнији став, и наравно да то онима који воле лов у мутном смета“, рекао је Чанак.

Црна Гора се, према његовом мишљењу, због ситуације око Косова потпуно незаслужено нашла на мети од раније познатих дежурних пљувача Црне Горе.

“Знамо и ко су и зашто то раде, знамо да су у највећем броју случајева то директни експоненти интереса империјалне политике актуелне руске администрације и великосрпски националисти који се утркују да од Републике Српске, Србије или Црне Горе створе најзападнију руску земљу на овим просторима. И наравно да им сметају они који се залажу за независну, суверену и надасве демократску Црну Гору и њену европску перспективу, као што им сметају и сви који имају проевропске погледе у Србији, и сви они у Републици Српској који су тренутно врло тихи, али сам сигуран да постоје, а који сматрају да је БиХ њихова домовина”, истакао је Чанак.

Говорећи о положају Срба у Црној Гори, Чанак каже како „халабуку око наводне угрожености Срба, као и око саме посјете њених представника из Црне Горе српским званичницима, ствара превасходно Српска православна црква“,.

„И то сигурно није никаква тајна”, рекао је он.