Прочитај ми чланак

ИЗРЕАЛСКИ ПРЕДСЕДНИК И ПРЕМИЈЕР: Срби су староседеоци Балкана

0

Трачани , Далмати, Рашани, Венети,Јаподи, Либурни, Панонци, Фригијци, и по старим записима, и по палеолингвистичким анализама, истрородна су, истојезична и верски повезана племена, са својим регионалним посебностима. Кроз наш данашњи језик и народна веровања веома се лако уоачава да су сва поменута племена у одређеној мери учествовала у етногенези данашњих Срба.

Тешко је са сигурношћу тврдити које више а које мање, али из изјава израелских великодостојника видимо да они немају дилему да су, у античко доба, и на Балкану, и у великом делу Мале Азије, живели наши преци. Израелски председник Рувен Ривлин нема дилему да је српски народ и пре 2000 година живео на територији данашње Србије. Он је тиме потврдио да се именима такозваних илирских и трачких племена заправо прикривају стари Срби. 
 
Илири су мало племе из гвозденог доба, које је живело у околини Скадарског језера, на делу данашње Црне Горе и северне Албаније. Ово племе имало је своје карактеристике, сличности и разлике у односу на друга древна племена нашег простора. Ипак, оно никада није било доминантно, нити је представљало темељ окупљања других старобалканских племена. Из неког разлога, грчка историографија и каснија римска, име тог малог племена искористиле су за именовање скоро читавог простора бивше Југославије.
 
То је исто као када бисмо данас читаву бившу Југославију назвали Сурдуличким простором, Сурдуликом, а све народе на њеном тлу Сурдуличанима. Плиније, Страбон и још неки стари писци јасно раздвајају термин Илири пропри дицти, односно Прави Илири од других старобалканских племена. Називање Далмата, Либурна, Јапода, Аутаријата, Ардиејаца – Илирима, плод је ненаучног и неоправданог уопштавања. Оно је последица чињенице да је, вољом Римљана, наш простор, простор прве европске цивилизације, без икакве основе назван Илириком. 
 
О бесмисленом уопштавању илирског имена, обимну студију написао је познати светски археолог Драгослав Срејовић у збирци есеја под називом Илири и Трачани, која је 1996.године издата у Милану. Нема никакве дилеме да је илирско име злоуопотребљено како би се замаглило порекло, као и етничке особине староседелачког народа Балкана то јест Хума. У Илире, мало и неважно племе јужног Балкана, званична наука стрпала је, не само наше претке, већ и бројна келтска племена, као и етносе који немају много везе са историјом Европе.
Све то урађено је намерно, са циљем замагљивања истините прошлости Европе и стварања парадигме о варварским безличним и безименим племенима гвозденог доба. Званична наука намерно ствара слику о некултурним племенима које треба ставити у један ћуп заборава и историјске магле. Историју цивилизације, како нас учи званична наука, треба започети глобалистичким пројектима Грчке и Рима. Занимљиво је да ће у Хабзбуршкој монархији, кроз 17. и 18.век, илирско име опет бити враћено у употребу а њиме су у званичним документима називани Срби. Зашто? Па опет из истог разлога, не би ли се илирским именом прекрила суштина.
Александар Шаргић
За Србин Инфо