Прочитај ми чланак

ЕУ СТРАЖА СТИЖЕ НА СРПСКЕ ГРАНИЦЕ Брнабић лагала народ, споразум данас потписан!

0

Димитрис Аврамопулос, комесар ЕУ за миграције, данас је у Београду испред ЕУ потписао споразум о граничној сарадњи са Србијом који подразумева контролисање граница од стране европске полиције. Још јуче је премијерка Ана Брнабић оштро демантовала да ће бити потписан споразум уз опаску КАКАВ ФРОНТЕКС, ТО НИЈЕ ТАЧНО, НЕМОЈМО ТИМЕ ДА СЕ ИГРАМО...

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Сви се питају какве су обавезе Србије, а какве друге стране овог споразума који је ОДБИЛА да потпише Хрватска, а пре тога бројни чланови ЕУ на челу са Мађарском. Подсетимо, прошле године  је Србија одбила да да дипломатски имунитет Фронтексовим оперативцима, који се овим споразум подразумева. Пре два месеца је споразум са Фронтексом потписала и Црна Гора, претходно са Албанијом и Македонијом.

-Овај споразум ће омогућити ангажовање тимова Европске граничне и обалске агенције у Србији и контролисање граница на граничним прелазима заједно са припадницима српске граничне полиције. То ће допринети бољој безбедности на спољним границама ЕУ и омогућити боље управљање илегалним миграцијама. Морамо да унапредимо нашу сарадњу на сузбијању тероризма и радикализације у Србији као и са свим партнерима са Западног Балкана. Припремамо се за покретање Заједничког акционог плана са Западним Балканом о сузбијању тероризма на предстојећем састанку министара правде и унутрашњих послова у Тирани. До сада сам имао одличну сарадњу са властима у Србији. Европска комисија ће поднети извештај до краја године о тренутној ситуацији и напретку свих земаља у безвизном режиму у том погледу, укључујући и Србију – рекао је Аврамопулос за Блиц.