Прочитај ми чланак

ЕКСПАНЗИЈА ФАШИЗМА У ХРВАТСКОЈ Миса у Загребу за геноцидне усташке официре у НДХ

0

Споменути усташки генерали и официри осуђени на смртну казну након Другог светског рата на суђењу у Београду због страшних злочина који су почињени по њиховим наређењима.

У загребачкој базилици Срца Исусова, у којој се сваке године одржавају мисе за лидера некадашње НДХ, Анте Павелића, у пондељак, 24. септембра, биће одржана и „света миса задушница“ за „35 хрватских мученика, високих офицра, генерала и пуковника Хрватске војске НДХ”, јавио је портал Индеx.хр.

У најави овог, како преноси Индекс, клерофашистичког окуљања, која отворено глорификује усташке злочине набројана су имена свих 35 генерала и пуковника Хрватске војске НДХ.

Наводи се да су споменути усташки генерали и официри осуђени на смртну казну након Другог светског рата на суђењу у Београду због страшних злочина који су почињени по њиховим наређењима.

Као пример се помиње генерал Антун Нардели, који је водио војне операције усташких снага у источној БиХ, а остало је запамћено његово наређење својим војницима да „све што хода на две ноге убијте, а све што хода на четири ноге доведите“.

Ту је и генерал Томислав Сертић који је водио операције клања Срба у Лици.

„Све то не зауставља особе из цркве у Палмотићевој да за њих одрже свету мису задушницу, што и није изненађење јер се у истој богомољи одржавају сваке године и мисе за Анту Павелића“, наводи портал.