Прочитај ми чланак

ЗАБРАНИЛИ АУТОМОБИЛЕ, а оно што се потом десило просто је НЕВЕРОВАТНО!

0

Становници Понтеведре у Шпанији немају потребу да вичу на улицама. Живе без саобраћајне буке и сирена аутомобила, буке мотора и шкрипања старих аутомобила. У овом градићу аутомобили су забрањени.

Оно што чујете на улицама јесте цвркутање птица, лагано мијешање чаја и шоља са кафом у кафићима и звук људских гласова. Учитељи пролазе кроз градић са ђацима без бриге да ће некога од њих ударити аутомобил.

„Слушајте“, каже градоначелник, отварајући прозоре своје канцеларије. Са улице допиру испреплетене конверзације људи.

„Пре него што сам постао градоначелник, 14.000 аутомобила је пролазило кроз овај градић сваки дан. Било је више аутомобила него људи.“

Мигел Анћо Фернандез Лорес је градоначелник галицијског града од 1999 године. Његова филозофија је једноставна: чињеница да поседујете аутомобил вам не даје за право да заузимате јавни простор.

„Дешава се да пензионери или мала деца не могу да користите улицу од паркираних аутомобила. Како је могуће да приватни посед – заузима јавни посед?“, каже Лорес.

Бенефити су бројни. На истим улицама на којима је од 1996. до 2006. умрло 30 људи, само је троје умрло у наредних десет година, а нико од 2009.

Ниво ЦО2 је пао за 70 одсто, а аутомобили су замењени бициклима или пешацима. И док други градови полако пропадају, Понтеведра је добила 12.000 нових становника.

„Град је савршене величине за пешачење. Можете прећи читав град у року од 25 минута. Доста је ствари које можете критиковати, али не постоји ништа што би вас натерало да критикујете овај модел“, каже локални архитекта Рохелио Карбаљо Солер.

„Живео сам у Мадриду и многим другим местима, али за мене је ово рај. Чак и ако пада киша, пешачим свуда. И исти они обућари који су се жалили на овај систем, су ти који су одржали своје бизнисе упркос кризи. Такође је супер место за породични живот и одгајање деце“, казао је Ракел Гарсија.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!