Прочитај ми чланак

НАГЛА ПРОМЕНА: Брнабић уместо Вучића у Њујорку

0

Председник Србије Александар Вучић дефинитивно неће следеће седмице представљати нашу државу на годишњем заседању Генералне скупштине Уједињених нација, већ ће у Њујорк отпутовати премијерка Ана Брнабић, речено је Данасу у круговима блиским врху државе.

Према речима наших саговорника, Вучић је требало да присуствује том вишедневном догађају, као што је учинио прошле године, али овога пута није у могућности због осталих обавеза. Подсетимо, председник Србије је прошле седмице изјавио:

„Још нисам сасвим сигуран, али вероватно да ће ићи Брнабић, не ја, у Њујорк, просто желим да будем више у земљи, не могу да будем све време ван земље“, рекао је он.

Данас, такође, незванично сазнаје да још није утврђен датум састанка Вучића са председником Русије Владимиром Путином, иако се раније тврдило да би тај састанак требало да се организује овог месеца.

Тахири: Не слажем се с Тачијем

Бивша шефица тима Приштине за преговоре с Београдом Едита Тахири каже за Данас да се не слаже са изјавом косовског председника да „Запад не може да натера Србију да призна Косово“. „Оно што ја мислим јесте да Србија не може да постане чланица ЕУ пре него што призна независну државу Косово у њеним постојећим границама, у складу са Уставом Републике Косово и одлуком Међународног суда правде да је проглашење независности Косова у складу са међународним правом из 2010. године јер су добросуседски односи кључни критеријум за придруживање Европској унији“, сматра Тахири.

У међувремену, поједини приштински медији пренели су тврдње да ће се шиптарски-окупаторски председник Хашим Тачи наредне седмице састати са америчким председником Доналдом Трампом, али у Тачијевом кабинету за Данас нису желели да коментаришу такве наводе.

Портал Индексонлине тврди да ће Тачи и Трамп разговарати о иницијативи за корекцију границе између Косова и Србије, коју су САД подржале.

„Тако нешто је сасвим очекивано након изјаве Трамповог саветника за безбедност Џона Болтона од пре неки дан. На конференцији за новинаре у Кијеву, Болтон је рекао да је америчка политика таква да, ако две стране могу да раде једна са другом и постигну споразум, САД неће одбацити корекцију територија“, наводи Индексонлине.

Како се истиче, Трамп и Тачи ће разговарати и о билатералним односима, као и догађајима на Западном Балкану, са посебним нагласком на процес дијалога између Београда и Приштине „о постизању мировног споразума“.

Дипломатски извори Данаса тврде да би сусрет Тачија и Трампа био „велики ударац“ за званични Београд, будући да председник Србије и шеф дипломатије Ивица Дачић месецима уназад воде дипломатску офанзиву када је реч о Косову, и да не крију да им је велика жеља да председник САД посети Београд до краја ове године.

Трампова администрација, сматра се, могла би да одигра веома важну улогу у проналажењу коначног решење за вишедеценијски проблем Косова. У том контексту, тврди се, „много тога ће зависити од исхода предстојећих избора за Конгрес“.

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је јуче да је имао разговоре са званичницима Стејт департмента и да су му рекли „да не сугеришу решење које укључује размену територија или питање граница у дијалогу Београда и Приштине“, пренео је Тањуг.

 

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

Званичници Стејт департмента су, како је рекао Харадинај, оставили простор лидерима Србије и Косова да постигну „применљиво решење, које није дестабилизујуће и које је прихватљиво за другу страну“.