Прочитај ми чланак

ТАЧИЈЕВА ИЗЈАВА ЗНАЧИ „ПРИПРЕМУ ТЕРЕНА“, договор са Вучићем није далеко!

0

Поруку косовског председника Хашима Тачија да „Запад не може да убеди Србију да призна Косово“ представници дипломатских кругова и поједини опозициони политичари из Београда и Приштине за Данас тумаче као јасан знак да би Тачи био више „него задовољан и споразумом који не би значио експлицитно признање Косова од стране Београда, већ би омогућио Приштини да добије чланство у УН“, упркос његовој ранијој реторици да финални договор није могућ ако се „Србија и Косово узајамно не признају“.

Према речима наших саговорника, могуће је да Тачи најновијим тврдњама припрема терен за договор са српским председником Александром Вучићем.

Како незванично наводе дипломате, и даље постоје очекивања да ће „земље квинте“ – САД, Немачка, Француска, Велика Британија и Италија, „имати одлучујућу улогу у дефинисању коначног статуса Косова“, као и да ће Запад „дати довољно времена Београду и Приштини да будући споразум примењен у пракси“.

Бељзим Камбери, члан председништва Социјалдемократске странке Косова, оцењује за Данас да је Тачијева најновија изјава „дата у функцији легитимисања његове идеје за договор са Београдом у вези са корекцијом границе“.

– Исти онај (Тачи) који је до јуче тврдио да није најважније за суверенитет Косова да Србија не призна Косово, данас легитимизује став Србије о непризнавању Косова у име „реалполитике“, само да би „гурао“ своју идеју за договор са Вучићем, сматра Камбери.

Борко Стефановић, лидер Левице Србије и бивши шеф Београда за преговоре с Приштином, каже за Данас да је Тачијева изјава тачна, „јер нико не може натерати Србију да призна независност Косова и добро је да политичари у Приштини то почињу да разумеју“.

– Ипак, Запад и не мора много да тера било кога, кад је наш режим сам спреман на то у одређеном облику, а све у склопу најновије квазиконстантиновићевске и помодарске девизе: „сеци, кради, лажи, гази, само да није паланачки“, поручује Стефановић.

Косовски председник је у ауторском тексту који је прекјуче објављен на његовом сајту оценио и да је признање Косова од стране Србије постало главна препрека на евроатлантском путу Косова. „Неко може рећи да Србија треба да призна Косово без услова и унутар ових граница. И ја желим исто. Али, да ли мислите да ћемо ми убедити Србију да уради тако нешто убрзо? Нажалост, не. А ЕУ и наши јаки савезници: САД, Немачка, Енглеска, Француска, Италија и многе друге земље, да ли мислите да ће оне убедити Србију да призна Косово? Поново је одговор не“. Према његовим речима, споразум Београда и Приштине се може постићи само уколико обе стране направе компромис.

Хашим Тачи је, такође, поновио гледиште да је решење корекција граница са Србијом. „Реалност је тврдоглавија од наших аргумената. Косово, да би постало чланица ЕУ и НАТО, треба да ради на томе да у што краћем временском периоду оконча разговоре са Србијом, потписујући споразум о потпуној нормализацији односа… Аргументовао сам да евентуални споразум о мирној корекцији границе са Србијом, Косову обезбеђује признање од стране Србије и припајање Прешева, Бујановца и Медвеђе нашој земљи. Очекивао сам рационалне противаргументе, али до данас сам само чуо пуно буке и у најгорем случају чак и мржњу. Косово је веома мала земља да би производила оволико пуно мржње, која дели наше друштво… Време ратова и конфликата између Косова и Србије, према мом убеђењу је прошло. Али, завршетак ове епохе се може констатовати само када постигнемо коначни мировни споразум између Косова и Србије“, написао је Тачи, пренео је Радио КиМ на свом порталу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!