Прочитај ми чланак

ЛИГА ШАМПИОНА: Дајте људи не заносите се, аждаје су вам у групи – па шта?!

0

Црвена звезда чека Наполи у Лиги шампиона – после 26 сушних година и даље звучи као бајка. Али није, та бајка је стварна, фудбалери живе свој сан, а навијачи у нади да се у групи Ц може до бодова против Наполија, Ливерпула и Парис Сен Жермена.

Разлог врло јасан: зашто би ико играо неко такмичење ако не намерава да „ућари“ бар неку победу или бод? Тужно је што се предуго у Србији када је реч о фудбалу задовољавамо тек учешћем на неком такмичењу.

crvenazvezdafk.com

Ако причамо о репрезентацији сваки пут се возимо на ролеркостеру високих очекивања пред свако такмичење до стрмоглавог пада након њега.

Сетимо се само колико смо веровали да је баш овај Мундијал у Русији онај кад ћемо пробити ту баријеру и проћи групу. Тако су бар показивале анкете на нашем сајту, а у Русији се десило шта се десило и то је болна тачка на коју Савез треба да се врати да би извукао поуке, ако уме.

Занимљиво је да је већ годину и нешто дана са Црвеном звездом потпуно супротно. Овај замишљени ролеркостер иде другачије. Очекивања су мала, а резултати (за сада) велики.

Одлазак Грофа и „ух биће тешко“

После одласка Миодрага Грофа Божовића и доласка Владана Милојевића мало ко је веровао да Звезда може даље од другог, трећег кола квалификација за Лигу Европе.

Скепсе је било на сваком кораку, па је тако и генерални директор клуба Звездан Терзић пред Спарту причао да ће бити тешко. Спарта се појачала и потрошила милионе, а онда су је Боаћи, Канга и другови испрашили у две утакмице.

Уследио је Краснодар који је уз срећу, судијску грешку у Русји, али и велико знање и храброст побеђен у двомечу.

Звезда је у том периоду остала без момка који јој је био радилица на средини терена, Бранка Јовичића. Терзић је тада, „по цену да звучи брутално“, рекао да је Јовичић вероватно последњи играч кога би бирао да се повреди, када би то морао да бира.

Кога нема без њега се могло и морало, Радоњић и Канга су архивирали Краснодар и дошла је на ред групна фаза ЛЕ и још једно – ух, биће жестоко, биће тешко, те паре ово, те ови редовни у Лиги шампиона, те они „кампују“ у Лиги Европе.

Очекивања су опет враћена ниже, али су после квалификација навијачи већ меркали бодове против Батеа јер су остали деловали као “тешко бато”.

Тада је било – дајте уозбиљите се, па Келн је прошле године био у врху Бундеслиге, ‘ајде мало реалности. Арсенал је класа изнад свих осталих у групи.

Испоставило се да није баш тако. Арсенал није био толико заинтересован за ЛЕ, Келн није био ни сенка екипе из сезоне пре тога, а Звезда је свима врло добро узела меру. Две победе, три ремија и један једини пораз.

„Када су одређени носиоци и неносиоци на жребу, сви су желели да избегну Борусију Дортмунд и Наполи. Све остале противнике бисмо дочекали мирно. Али Звезда је ривал који треба да се третира са поштовањем. Ако на њих почнете да бацате капе, лоше ће се завршити“, причао је после жреба Виктор Гончаренко када је његов ЦСКА добио Звезду за противника у шеснаестини финала такмичења.

Остаће вечито питање шта би било да је Пешић погодио нешто од прилика које је пропустио. Али није, ЦСКА је искористио једну од ретких шанси и накратко прекинуо Звездин европски сан.

Нова сезона, Спартакс из Јурмале. У Риги на стадиону који изгледа као из претпрошлог века Звезда је изгледала врло лоше. Чак је Спартакс имао неке прилике да постигне гол. Када сам га питао да упореди два почетка сезоне – Филип Стојковић је рекао да је прошле године против Флоријане игра била распад и да је сада боље.

Мислим се – ако су ова игра и реми из Летоније бољи од онога са Флоријаном, онда се црно пише Звезди.

А писало се црвено-бело и против Судуве и против Спартака из Трнаве. Страха је било једино кад је Кадлец подигао ону лопту Бакошу за 1:0 у реваншу. Одмах одговор голом, до краја врхунска асистенција Бена, реализација Радоњића и „ћао Словаци, здраво Салцбург“.

Што си тајновит, Карло?

Опет ресет – супер, обезбеђена је Лига Европе, сад шта буде, буде. После 0:0 на пустој „Маракани“ о реваншу са Аустријанцима је испричано много тога.

Мање је познато да су они себе вероватно већ видели у Лиги шампиона па су на протоколу утакмице у Салцбургу илустровали бика који забија лопту у гол на ком брани звездица.

Ништа слађе него кад се некоме натрља на нос лош покушај да буде пророк, а тако су урадили Бен и Дегенек на блиц у два минута.

Звезда је у Лиги шампиона и игра Европу другу годину заредом. Ако су у Салцбургу Звезду видели као аутсајдера, Карло Анчелоти је види као „фасцинантног аутсајдера“.

И тај фасцинантни аутсајдер вечерас игра оно што ћемо, по ко зна који пут у ових годину и нешто дана назвати „утакмицом деценије“, јер Милојевић стално помера границе онога на шта смо навикли да гледамо од Звезде.

Да ли Звезда може реално да победи Наполи, шта ће Италијан спремити и због чега је био толико тајновит када је реч о саставу који ће у уторак од 21 сат истрчати на терен стадиона „Рајко Митић“?

Истина је да је искусни стручњак врло озбиљно схватио идеју да бодове тражи на “Маракани”. Хамшик, Мертенс, Инсиње и остали неће давати празан ход током утакмице.

crvenazvezdafk.com

ЛШ: Кад се браниш, не знаш одакле нападају, кад нападаш, не знаш где би

Наполи је до доласка Карла Анчелотија имао неколико карактеристика које су му умало донеле Скудето прошле сезоне, а многе је задржао и у овој сезони.

Компактна екипа којој Карло није мењао формацију и реметио проверену 4-3-3 са ударном тројком Каљехон, Инсиње са стране и Мертенс или Милик у средини као шпиц.

Ова формација се повремено мења у зависности од тога да ли се бране или нападају. Воле високи пресинг где двојица истрчавају напред, а четворица у линији вребају лош или паничан пас неког од дефанзиваца противника.

Када изгубе лопту на противничкој половини, што пре покушавају да је поврате и наставе да траже рупу у одбрани.

Играју кратка додавања и то раде сјајно, углавном правећи троуглове тако да противник може тешко до лопте или да лакше изгуби из вида оног трећег играча који може да се дâ у бег.

Када нападају, у пракси напред гурају петорицу, јер се Мертенс, Инсиње и Каљехон мало збију у средини да би отворили простор за бекове, Хисаја или Руија Марија.

Нарочито су опасни убацивањима из другог плана. Тако су између осталог дали гол Лацију као на школском игралишту. Каљехон је искористио десетинку да побегде чувару, Инсиње га је нашао на другој стативи и овај је спустио за Милика и погодак.

Зјелински, Милик, Алан, Хамшик, нико не преза од тога да шутира са дистанце, али ни да убаци Инсињеу када овај крене у једну, а онда промени страну и кроз средину вам да гол док сте рекли „кекс“.

Кад се бране, затварају средину и остављају простор по боковима. Труде се да секу линију додавања, углавном су шесторица или седморица збијени бар до 30 метара од свог гола и отуд места на крилима.

Звездини бекови Родић и Стојковић требало би зато да имају посла напред. Штета је што Радоњић није ту јер би могао да прави разлику на крилу, али се на тој позицији може очекивати Бен који је у доброј форми овог лета.

Да је у пуној форми, Кафу би ту такође могао да прави проблеме и ствара шансе, јер је преко страна ишло више примљених голова Наполија ове сезоне.

Контре могу да им буду проблем, али се углавном брзо консолидују ако наспрам себе немају веома хитре играче.

Када Звезда игра кроз средину, значиће јој што Марин и Крстичић знају када да убаце лопту у простор ефикасно, али и то што се Боаћи не двоуми него шутира из једног или два контакта добром “праћком”.

Поред тога, ако прође неки центаршут са стране, биће му потребна и снага јер је мало вероватно да ће га Кулибали и Албиол или Максмовић олако пуштати да се избори за позицију.

Истина да Радник из Сурдулице није меродаван ривал, нарочито када има играча мање, али су Боаћи и Марин на тој утакмици дали наговештај да би могли да буду заиста кључна појачања вредна Лиге шампиона.

Сигурно има много оних који још једном причају да црвено-бели немају много шансе. Кладионице, навијачи „вечитог ривала“ и љубитељи фудбала који прате „лиге петице“ сви су у тој скупини. И поручују – дајте људи, не заносите се, аждаје су вам у групи, ово је Лига шампиона и нико неће да дође у трећем саставу.

Играте са скоцканом и брзом екипом, са једном која не зна колико пара има и напада финале (а ту су и Нејмар и Мбапе успут) и имате једну попуњену на свим позицијама која приде има Салаха и Клопа и играла је финале Лиге шампиона – чему се тачно надате?

Донекле су и у праву. Чему да се надаш кад ти долази екипа којој је летос нуђен Кристијано Роналдо и чији власник није пристао да га доведе јер није хтео да ризикује банкрот.

Или клуб у ком су голмана платили више од 60 милиона евра због киксева оног несрећног Каријуса у финалу ЛШ. Или навалу у којој не знаш одакле прети већа опасност и да ли пре Мбапе може да претрчи, Нејмар да издрибла или Кавани да уради шта год треба.

Чему онда да се нада Звезда? Победи. Или боду. Било чему, јер да изгубите можете без икаквог „цимања“, и да не истрчите на терен.

Момци у црвено-белом ће истрчати. Нису квалитетни као Наполи, Ливерпул и ПСЖ, али не осваја бодове увек квалитетнији тим.

Милојевић је то више пута показао. Никад није рекао: „Освојићемо бодове, побеђујемо сигурно!“, али његова екипа увек иде на то. Било да игра против Радника или против Салцбурга. Ако ништа друго, људи дају максимум победили, не победили.

Тренер Црвене звезде никада до сада није слагао и зато навијачи Црвене звезде верују да у “групи смрти” може да се штрпне понеки бод или победа.

На крају, треба се присетити једне реченице коју је изговорио Звездан Терзић прошле године пред Краснодар.

„Најгоре могуће нам се десило да добијемо неатрактивног непознатог противника са нелимитираним буџетом који може да доведе било кога. Када смо питали колики је буџет, они су нам одговорили да немају лимит. Буџет за играче им је око 80 милиона евра, међутим њима проблем нису паре него поштовање финансијског фер-плеја и то је једино што их кочи да доведу играче од 15, 20 милиона евра“.

Добили сте противнике, тешко је могло атрактивније. Изволите господо, покажите зашто сада навијачи Звезде на констатацију „Дајте, не заносите се, играте с Ливерпулом, ПСЖ и Наполијем“, одговарају са „Па шта?!“

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!