Прочитај ми чланак

КОМЕ ВЕРОВАТИ: За премијерку „трач“, МУП демантује, а из ЕУ – „сачекајте“

0

О наводном споразуму Србије и ЕУ о распоређивању припадника Фронтекса у понедељак су се огласили МУП, премијерка Србије и шеф делегације ЕУ у Србији.

Начелник Сектора за међународну сарадњу МУП-а Зоран Лазаров демантовао је медијске наводе да су Србија и ЕУ потписале споразум о распоређивању припадника Европске агенције за граничну и обалску стражу (Фронтекс) на границама Србије.

Ilustracija: Thinkstock

Наводећи да постоји процедура по којој је неопходно да се та врста споразума најпре парафира, а затим потпише, Лазаров је подсетио да, уколико би такав споразум био потписан, он би, по обавезној процедури, морао бити ратификован у Скупштини Србије, без чега не би могао ступити на снагу.

„Неопходно је подсетити и да уколико би представници Фронтекса били постављени на нашим границама, њихова улога састојала би се у заштити државних граница од миграната, искључиво у сарадњи са српском полицијом“, навео је Лазаров а пренео МУП.

Лазаров је подсетио да је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић „више пута јасно рекао да Србија неће бити било каква зона за смештање миграната и да је то јасан став Србије“.

„Верујем да не треба ни да подсећамо ни домаћу ни светску јавност да се Србија према мигрантима увек понашала и понаша у складу са свим међународним правилима и начелима хуманости“, казао је Лазаров.

Дојче веле на српском језику пренео је раније да Европска унија намерава да у оквиру своје миграционе политике значајно ојача службу за заштиту спољних граница Фронтекс и да је ангажује и на Западном Балкану, укључујући и Србију.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је да ускоро у Србију долази комесар за миграције Димитрис Аврамопулос и да претпоставља да ће са Србијом потписати статусни споразум о Фронтексу, граничној служби ЕУ.

Фабрици је новинарима у Београду рекао да Европска унија с другим земаљама у региону има потписан такав споразум на основу којег ће ЕУ сарађивати са Србијом по питању миграција.

Он је додао да ће то бити свеобухватни споразум о томе како ће Фронтекс сарађивати с колегама из Србије.

На питање да ли то значи да ће Фронтекс у Србији штити границе ЕУ од миграната, Фабрици је рекао да тај споразум не би повезивао с таквим причама и замолио новинаре да сачекају да комесар објасни детаље споразума.

Премијерка Србије Ана Брнабић позвала је новинаре да не шире трачеве и рекла да никада није било речи о отварању некаквих центара за мигранте због којих би Фронтекс у Србији бранио границе ЕУ.

Она је додала да је Србија у специфичној ситуацији јер мигранти у њу долазе из ЕУ како би ишли даље у друге земље ЕУ.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је рекла да министарство унутрашњих послова већ неко време преговара о споразуму који ће се тицати Фронтекса.

Јоксимовићева је рекла да Србија сарађује с Фронтексом кад је реч о безвизним режимима које Србија има са земљама с којима их нема ЕУ, и додала да Србија и Фронтекс имају заједнички тим на аеродрому у Београду.

Шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер изнео је план за јачање Фронтекса који би уместо 1.500 службеника до 2020. требало да има 10.000.

Припадници Фронтекса би, према наводима Дојче вела, требало да се поставе на међудржавним границама у Европи да помогну при патролама и контролама докумената. Фронтекс ће деловати и на територији „трећих држава“, што значи на Западном Балкану, који је део Балканске руте.

По новом плану, јединице Фронтекса биле би опремљене и авионима, бродовима, оружјем.

У пракси би то, како преносе извори Дојче велеа, изгледало тако да нека чланица ЕУ, која очекује пристизање великог броја избеглица, затражи помоћ Фронтекса који би онда могао да преузме комплетну процедуру поступка о азилу, при чему коначна одлука остаје у надлежности суверених држава.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!