Прочитај ми чланак

ЈУРИЋ: Држава игнорише захтев 160.000 грађана – доживотна робија за педофиле и …

0

Оснивач Фондације “Тијана Јурић“ Игор Јурић говорио је за Прву телевизију о иницијативи за увођење доживотне казне затвора за злочине над малолетном децом.

“Иницијатива је покренута из више разлога, један од њих је осећај да убица твог детета добије казну од 55 година затвора, држава му то обрачуна на 40, а сазнање да он може да изађе на слободу после 26, односно одслужене две трећине казне је деморалишуће… Мотив је то сазнање да тај ко је убио дете може да се опет нађе на слободи“, навео је Јурић.

Истакао је и да су особе које учине злочин над децом, у готово 90 одсто случајева, повратници.

”Циљ је да се друштво заштити, да они не изађу на слободу… Ми нисмо за смртну казну, али зашто дозволити таквима да направе оно што су већ једном… Ја не могу да се помирим са тим”, истакао је Јурић.

Иницијативу је потписало 160.000 људи, а како он истиче, број би био и већи да је било новца да се организују акције прикупљања потписа у свим градовима Србије.

”Држава мора да реагује на овакву иницијативу, не могу да се помирим са тим да се 160.000 људи удружи и да то држава апсолутно игнорише. Обратили смо се и председници Скупштине Србије, она је рекла да то подржава и да се слаже са тиме да такви људи морају да буду одстрањени из друштва. Нагласио сам да ако одговора не буде било до септембра, да ћемо покренути иницијативу. То смо и урадили, прикупили смо потписе, писао сам и државном врху, премијерка је рекла да и она подржава, али је права подршка да се уради нешто”, навео је.

Премијерка Ана Брнабић је истакла да је важно мишљење стручњака о усклађивању законског оквира, док је председник Србије Александар Вучић истакао да држава мора да брине о томе да не наруши уставни поредак.

“Ја такође очекујем да се стручна јавност изјасни, нека се окупе, хајде да то уђе у Скупштину, да разговарају компетентни људи о томе зашто ова иницијатива може или не може да заживи. Угледали смо се и на то шта раде друге земље, Велика Британија и Холандија су увеле доживотне казне без могућности условног отпуста за злочине над малолетном децом… Ако те државе имају такве законе, не видим разлог зашто Србија не би имала”, додао је Јурић.

Поновио је и да ће тражити референдум уколико и даље не буде реакције државе.

”Није питање само доживотне казне, већ да ли смо ми демократско друштво и како ја као порески обавезник који није члан ниједне странке могу да утичем да наш живот буде бољи. Питам да ли је потребно милион гласова, потписа… Ми око свега тога имамо милион обавеза, а Влада има само једну, да то прочита и да одговори на то, а ни то није учињено…”, навео је Јурић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!