Прочитај ми чланак

ЈАВИ СЕ, ТОМО: Како то да у Кину није отишао директор Канцеларије за сарадњу са ..

0

У најмногобројнијој државној делегацији до сада која је у тродневној посети Народној Републици Кини нема Томислава Николића, председника Националног савета за сарадњу са Кином.

Зашто за њега није било места у авиону и државној делегацији иако је његов основни задатак да координира и усмерава спровођење Споразума са Кином, Данас у току јучерашњег дана, упркос напорима, није успео да сазна. Николић и његови сарадници игнорисали су наше позиве и поруке, а ни у Влади Србије нисмо имали више среће.

Фото: © Sputnik/ Алексеј Никољски

Политички аналитичари сматрају да је изостанак Николића добар показатељ да се на њега не рачуна, поготово не тамо где је Александар Вучић.

„Ако је икада Национални савет за сарадњу са Кином имао смисла, његово постојање је сада требало да дође до изражаја током посете Кини. Очигледно да за њега није било места, а није га било ни током последње велике кинеске инвестиционе промоције, као ни приликом сусрета на високом и највишем нивоу. Рекло би се да се на Николића не рачуна, поготово не тамо где је Александар Вучић. Тако да у том смислу његов изостанак из те делегације никога не треба да чуди, иако јесте чудно што га нема“, каже за Данас Ђорђе Вукадиновић, политички аналитичар, опозициони посланик и уредник портала Нова српска политичка мисао.

Он додаје да се неодласком Николића у Кину распршила и последња дилема због чега је примарно формиран Национални савет за сарадњу са Кином и Русијом. Сада је, како истиче Вукадиновић, потпуно јасно да је тај савет измишљен као нека врста ухлебљења не само за бившег председника, већ и за његове сараднике који су остали уз њега.

Судећи по броју запослених уз Николића је остало тридесетак људи. Данас, међутим, није имао среће да у овом поприличном владином телу добије било какву информацију. На наше бројне позиве и поруке нису одговарали Ивона Катић, задужена за информисање у Националном савету, Недељко Тењевић, директор Канцеларије Савета и бивши генерали секретар председника Србије, али ни сам Томислав Николић. Успели смо једино да добијемо особу која се представила као службеница у канцеларији за сарадњу са Кином. „Ја не могу да вам дајем било какве информације. Ми смо ту, радимо, а што није Томислав Николић у делегацији мораћете да питате Ивону Катић, која је задужена за сарадњу са медијима. Позовите је на фиксни број и јавиће вам се. Читав дан ће бити на послу“, навела је саговорница из Канцеларије Савета. И позвали смо, али Катићева или није била на послу, или није желела да се јави, тек ми смо остали без одговора.

Ни јавности није много јасно шта ради и чиме се тачно бави Национални савет за сарадњу са Кином и Русијом, с обзиром да резултати рада Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином и нису баш видљиви, тако да није најјасније у шта се конкретно улаже 50 милиона динара, осим за просторије и плате чак тридесетак запослених. Осим неколико саопштења, углавном о посетама и семинарима што у Пекингу и Москви, неких других видљивих активности Савета нема. Не постоји увид у то на који начин се новац троши, нити постоје било какви подаци или финансијски извештаји о раду Савета. Претходно саопштење на сајту Савета било је почетком септембра и тада је наведено да је председник Националног савета Николић уз учешће амбасадора НР Кине Ли Манчанга разговарао са делегацијом провинције Шандонг коју предводи заменик гувернера Ванг Шуђиан.

„Национални савет за сарадњу са Кином нема никакве видљиве резултате и стога је потпуно јасно због чега Томислава Николића нема у нашој државној делегацији и што неће учествовати на светском економском форуму, познатијем као „летњи Давос“. Тамо су отишли људи који нешто раде, министри, банкари, који ће потписати неке конкретне уговоре“, каже Бранко Радун, политички аналитичар, за Данас.

У Београду разговарао са амбасадором и упутио писмо

Николић је јуче у Београду, како је саопштено, преко амбасадора упутио писмо захвалности председнику Кине, преко амбасадора, о чему су објављени саопштење и фотографије. Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и Народном Републиком Кином Томислав Николић упутио је писмо захвалности председнику Си Ђинпингу на досадашњој подршци Кине свеобухватном развоју економских односа између две земље, што се доказало и ангажовањем компаније Зијин Мининг као стратешког партнера РТБ Бор. Николић је, наводи се у саопштењу, разговарао са амбасадором НР Кине у Србији Ли Манчангом. У писму, Николић је изразио очекивање да ће Кина наставити да пружа подршку економском развоју наше земље и исказао је одлучност да и даље ради на учвршћивању веза две пријатељске земље.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!