Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ БЕЗ СТИДА Век од пробоја Солунског фронта не може да се обележи у Србији!?

0

Министар спољних послова Ивица Дачић је, на питање Н1 (америчке телевизије) зашто Србија није на достојанствен начин прославила 100 година од пробоја Солунског фронта, одговорио да се то и не може обележавати у Србији. И поручио је да од сада Солун зовемо Тесалоники да не би вређали браћу Грке.

Министар спољних послова је навео да ће „30. септембра бити организовано обележавање у Солуну, односно Тесалоникију“. Замолио је да се обрати пажња на употребу речи Солун, јер је то словенско име за град Тесалоники, а како је раније било територијалних претензија – да „употребном те речи не вређамо нашу браћу“.

„Биће обележено, биће наш патријарх, биће васељенски патријарх и то обележавање ће бити само у Солуну, односно у Тесалоникију“, навео је.

Драган Марковић Палма, председник Јединствене Србије и Скупштине града Јагодина, који је данас постао почасни конзул Грчке, а самим тим Јагодина добила грчки конзулат, рекао је на то, у шали, да ће Дачић ићи у Грчку кад га он поведе. „Он само тада иде у Грчку, кад га ја водим“.

Иначе, након полагања заклетве, Марковић је рекао да је „Грчка друга кућа за грађане Србије“ и да „нико не може да растави два православна народа“. „Кад је у питању култура, већ смо направили сарадњу – да су Грци, први пут у животу са Србима играли коло у мору, у води“, додао је.

Марковић је казао да воли да помаже људима, и да га то чини срећним, па да му функција почасног конзула „лежи“.

Као примере помагања навео је помоћ једној породици из Србије којој се покварио ауто у Грчкој, помоћ баки да нађе унуче које се изгубило на плажи. „Никада није десило да када сретнем неке наше студенте у иностранству да им не дам неки динар односно евро“.

             ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!