Прочитај ми чланак

ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ лично избацио Даниног Божовића из цркве на устоличењу у Дизелдор

0

На устоличењу новоизабраног епископа франкфуртског и целе Немачке Григорија у Храму Светог Саве у Диселдорфу, како сазнаје "Ало", дошло је до инцидента када се појавио Владимир Божовић, бивша ударна песница СПО и главни пулен Данице Драшковић, који је последњих година високи функционер СНС и Вучићев саветник за питања вере.

Како „Ало!“ сазнаје, на устоличењу новоизабраног епископа франкфуртског и целе Немачке Григорија у Храму Светог Саве у Диселдорфу дошло је до инцидента када се појавио Владимир Божовић.

Наиме, њега је са церемоније, пред свим гостима, међу којима је био и Милорад Додик, избацио сам епископ Григорије, јер се Божовић наводно лажно представио као изасланик Владе Србије, иако је у име Владе устоличењу присуствовао Марко Николић из Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама.

– Тешко да ико памти да је на устоличењу неког епископа дошло до оваквог инцидента. Владимир Божовић је свима понављао да је он специјални изасланик Владе Србије. Епископ Григорије је истог тренутка када га је приметио, наложио Божовићу да напусти цркву јер га, како је рекао, није звао да присуствује овом чину – навео је један од присутних у Храму Светог Саве.

Самом обреду у Диселдорфу присуствовало је око 3.000 људи, а Григорија је у чин епископа увео епископ шабачки Лаврентије, а уз њега је Свету архијерејску литургију служило петнаестак владика и стотинак свештеника. Владика Григорије је рекао да је свестан изазова пред којим стоји, али је указао на дужност да се домаћинима приближи богата српска култура и традиција.

Гости на устоличењу

Устоличењу владике Григорија у Диселдорфу присуствовао је председник Републике Српске Милорад Додик са сарадницима, изасланик хрватског члана Председништва БиХ Драгана Човића, представници града Мостара, градоначелник Требиња Лука Петровић са делегацијом, начелник општина Невесиње Миленко Авдаловић…Међу присутника су били и конзули БиХ, Грчке и Русије, представници Католичке цркве и Исламске заједнице, немачки политичар Бодо Хомбах, као и велики број верника. Након устоличења приређен је културно-умјетнички програм, у којем су учествовали хор богослова из Призрена, црквени хорови из Требиња, Невесиња, Гацка, Билеће и Мостара.

– Верујем да ће, након што нас упознају кроз разноврсну културну баштину, наши домаћини почети другачије да нас посматрају и доживљавају и да нас неће ценити само као добре раднике, научнике, лекаре и инжењере, већ и као народ чији корени сежу дубоко у прошлост и чије су култура и историја достојне поштовања и дивљења – рекао је владика Григорије.

Владика Григорије је подсетио да се судбина српског народа, почев од средњег века, неретко преплитала са судбином немачког народа.

– Није тајна да смо се у протеклим временима и сукобљавали, али исто тако није неистина да смо се и пре и после тога, али и кроз саме трагичне сукобе, упознавали, те да смо једни од других учили – рекао је он.

КО ЈЕ ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ

Владимир Божовић је по занимању адвокат, а широј јавности постао је познат као заступник Српског покрета обнове после атентата на Ибарској магистрали. У време владе Војислава Коштунице био је генерални инспектор у МУП-у. У време владе Ивице Дачића био је државни секретар у МУП-у, да би пошто је формирана Вучићева влада постао саветник у МУП-у. Члан је Главног одбора Српске напредне странке и Вучићев саветник за питања вере. Медији су спекулисали о томе да га је на сваку функцију „препоручивао“ брачни пар Драшковић, пре свега Даница. Познат је и по везама са фолк певачицама које је обасипао скупим поклонима, а тзв.  „краљица сплавова“  Данијела Вранић се хвалила у медијима да јој је поклонио коња.

              ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!