Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: А шта је са правима трудница и породиља у Србији?

0

„Ово није борба за наталитет, ово је нови удар на породицу. Зато се придружујем захтеву породичних људи, окупљених око интернет портала „Бебацˮ који је затражио хитну и неопозиву оставку министра Зорана Ђорђевића“ - рекао је председник Двери.

Говорећи о проблемима које је изазвао нови Закон о финансијској подршци породици са децом, Бошко Обрадовић је истакао да овај закон дискриминише све жене које су остале у другом стању пре доношења закона, затим све жене које су у радном односу краће од 18 месеци, све жене са села које се баве пољопривредом, као и све жене са вишим примањима.

„За све њих следују знатно снижене, па и скандалозно мале надокнаде за породиљско одсуство. Видимо да, док са једне стране ова власт пропагира борбу против беле куге, у пракси све чини да отежа живот женама које се одлуче на рађање. То је слика лицемерја ове власти“ – рекао је Обрадовић.

Обрадовић је упитао како је могуће да службеници Владе говоре да послодавци запошљавају жене да би радиле, а не да би рађале и зашто држава не признаје пето и свако наредно дете, па таквим вишедетним породицама одбија сваку финансијску помоћ.

„Ово није борба за наталитет, ово је нови удар на породицу. Зато се придружујем захтеву породичних људи, окупљених око интернет портала „Бебацˮ који је затражио хитну и неопозиву оставку министра Зорана Ђорђевића“ –  рекао је председник Двери.

Напомињемо још једном да закон прави дискриминацију за жене са села, па да би оствариле накнаде за породиљско одсуство и одсуство са рада ради неге детета морају да буду осигуране последња 24 месеца, док за све друге жене тај рок износи 18 месеци. Такође, женама са високим примањима се накнада исплаћује у мањим износима него што су имале зараду пре одласка на породиљско одсуство, а женама које су се запослиле 18 месеци пре порођаја следују срамно ниске накнаде које су често и испод 1000 динара по породиљи.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!