Прочитај ми чланак

У ЦЕНТАР – МИЛО ЛОМПАР: Српским језиком говоре и Хрвати

0

Гост медијске куће „Центар”, у емисији „Интервју”, био је редовни професор Филолошког факултета, на предмету Српска књижевност XВИИИ и XИX века и Културна историја Срба, др Мило Ломпар. Тема емисије је била да ли су Србима Хрвати, Бошњаци и Милогорци преотели српски језик, као шта је био некада, а шта данас, српски идентитет.

„Сви Срби говоре штокавским наречјем, који је узет за основу и језика којим говоре данас Хрвати. Међутим, Хрвати говоре кајкавским, чајкавским и штокавским, што су дијалекти, и они су једини народ који има три таква дијалекта, што значи да Србаи нема , а да нису штокавци, док Хрвата има, који су рођењем, кајкавци и чакавци”, у емисији је рекао проф. Ломпар и додао:

„Штокавским дијалектом говоре Хрвати у Босни и Херцеговини, али треба, међутим, имати у виду кад су у питању ти Хрвати, да је на том простору било јаког укрштања између хрватског и католичког идентитета, посебно после окупације БиХ, од стране Аустроугарске, па су сви католици именовани Хрватима, што није баш било у претходном периоду. Тако има чак хрватских путописаца који кажу да у БиХ нема Хрвата. Они у својим делима записали: „Тамо нигде нисмо нашли Хрвате”, у емисији је подсетио др Мило Ломпар.

У емисији се још говорило да ли је средњовековна и нововековна книжевност Дубровника само српска или је и хрватска и италијанска, како је реформа Вука Стефановића Карађића утицала да и Хрвати почну да говоре српским језиком, као и да ли Милогорци у Црној Гори могу да створе црногорски идентитет на антисрпству и без Његоша.

Интервју, за медијску кућу „Центар”, (Зграда „Борбе”, Трг Николе Пашића 7, Београд) водио је гл. уредник српског медија „Србин.инфо”, Дејан Петар Златановић.

Ако вам се свиђају наше емисије, лајкујте и нашу Фејсбук страницу – Фејсбук – ЦЕНТАР
и претплатите се на наш Јутјуб канал: Јутјуб – ЦЕНТАР

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!