Прочитај ми чланак

СРПСКИ БАСКЕТАШИ ПРВАЦИ ЕВРОПЕ, узели једини трофеј који им је недостајао!

0

Српски баскеташи први пут су се попели на кров Европе!

После четири светске титуле и прегршт клупских и репрезентативних признања, екипа у саставу Дејан Мајсторовић, Марко Савић, Душан Домовић Булут, Марко Ждеро освојила је и једино такмичење које им је до сада увек измицало – Европско првенство, и то после драматичне победе над Летонијом 19:18!

Узбудљиво финале, драма до последњих секунди, на крају исход на који смо навикли – Србија наставља доминацију!

Европски шампионат у Букурешту завршен је вечерас веома узбудљивом финалном утакмицом између Србије и Летоније, на крају 19:18 за српске баскеташе, који су наставили низ феноменалних резултата у последњих неколико година.

Oд почетка турнира су Душан Домовић Булут, Дејан Мајсторовић, Марко Ждеро и Марко Савић били решени да се коначно попну на европски трон, у чему су успели у Букурешту. Најпре су у групи прилично лако савладали Босну и Херцеговину и Шпанију, није им ништза могла ни Мађарска у четвртфиналу (19:10), као ни Русија у наредној фази (21:13), а захваљујући тим победама наши шампиони су се изборили за мегдан са Летонијом.

И није финални дуел могао боље да почне за наше момке, које је на почетку меча одликовала гранитна одбрана, док је у нападу све одлично функционисало, јер је Душан Домовић Булут на старту погодио далекометан шут за предност од 2:0. И нису се ту баскеташи Србије зауставили, пошто су повели са великих 3:0, али су Летонци после скокро два минута игре успели да одговоре и постигну први поен на мечу (3:1).

Били су репрезентативци Србије изузетно разиграни на старту, па се после Домовића Булута пробудио и Дејан Мајсторовић, који је везао три поена и донео је нашој селекцији огромних 6:1. Већ на почетку дуела је могло да се види колико су баскеташи наше земље били мотивисано и били су решени да се реванширају Летонцима за пораз у полуфиналу прошлог Европског првенства.
Душан Домовић Булут Фото: ФИБА / Промо
Душан Домовић Булут

Противник ни у једном тренутку није имао решења како би зауставио разигране играче Србије. Предњачио је Душан Домовић Булут, кога је одлично служио шут, те је Србија стекла чак 8:2, али је Нијезис одговорио на исти начин и смањио је на 8:4.

Наставили су наши момци да одлично шутирају, Булут је поново погодио за плус четири, али су и Летонци заиграли много боље, Нијезис је играо као у трансу, па је успео да врати неизвесност у меч, јер је смањио на 13:12. Ипак, није то негативно утицало на баскеташе Србије, који су били спремни на жестоку финалну борбу, па су после неколико везаних промашаја противника поново стекли три поена предности, и то након одличног продора Душана Домовића Булута, да би исти играч само неколико секунди касније погодио нову двојку и донео нашој селекцији огромну предност – 17:12!

Међутим, ни ту није био крај узбуђењима, пошто је Летонија успела да наниже пет поена и 30 секунди пре краја је изједначила на 18:18. Но, ни у тим тренуцима наши момци нису одступали, па је Мајсторовић успео да врати предност од 19:18 и да се попне на европски трон! Показали су баскеташи Србије да им нема равних, те су први пут дошли до европског злата!

Тако су показали да им нема равних, пошто су успели да обједине титуле светског и европског шампиона, те нема дилеме да ће бити главни фаворити и за освајање најсјајнијег одличја на Олимпијским играма 2020. године у Токију.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!