Прочитај ми чланак

ЗАПУЦАО, ПА ДОДАО ГАС: Холандски наредник газио тенком муслимане у Сребреници

0

"Нико се није усудио да се врати назад и погледа то", пише у извештају НИОД, а Мулдер се тешио идејом да се можда ради о остацима краве.

Извештај холандског института НИОД (Институт за рат, холокауст и геноцид) открива шокантне податке о чињеници да су возила холандског батаљона у Сребреници газила муслимане у бегу после ослобођења Сребренице 11. јула 1995. године!

Највише пажње холандске јавности је привукла информација о тзв. „Тхе ОП-Мике инцидент“, где се наводи да је холандско борбено возило прегазило на десетине муслимана.

Избеглице из Јаглића су се кретале ка Поточарима уз холандске војнике. Холандски војници наводе и убиство двојице муслимана од стране њиховог команданта Енвира јер су покуашли да спрече одлазак Холанђана.

Борбеним оклопним возилом „YПР“ је управљао наредник Мартијн Мулдер. Два холандска војника су ишла иза возила, а један испред.

На возилу је било много муслимана који нису могли да ходају. У једном тренутку наредник се уплашио да ће заостати и да ће возило остати без горива због споре вожње по принципу „крени-стани“. Испред и иза возила кретало се и много муслиманских избеглица, углавном жене, деца и старци.

Између Шушњара и Поточара, код села Милачевићи, чули су пуцњеве и настала је паника и хаос. Наредник Мулдер је у паници додао пун гас и погазио муслиманске цивиле!

Он тврди да то није видео, али је признао да је био убеђен да је газио људе, а један холандски војник је и видео прегажене муслимане. Чим је стао, то су му потврдили и сведоци, који су рекли да су видели крв и остатке меса!

– Нико се није усудио да се врати назад и погледа то – пише у извештају НИОД, а Мулдер се тешио идејом да се можда ради о остацима краве.

Сви Холанђани који су учествовали у овом „инциденту“ (како га они зову) су отишли из војске и овај догађај је оставио страшан утисак на њих, пише у извештају.

Холанђански капелан, касније мајор Барт Хетебриј, је спроводио истрагу и рекао да је 20-30 људи прегажено.

Касније је заменик директора информисања у Холандији Берт Кремерс, покушао све да заташка, стекли су утисак холандски медији, назвавши га „спин доктором“.

Наводи се и да јавни тужилац није желео да покрене истрагу против возача, наредника Мулдера, и наводе се околности због којих је та одлука донесена.

О овом догађају (ког Холанђани називају „инцидент“) је говорио проф. др Војислав Шешељ у јутарњем програму Хепи телевизије.

Он је рекао и да холандски извештај „није коректан“ јер је „очигледна његова антисрпска генерална линија“, али да су „чињенице које је изнео нама драгоцене“.

Гажења на путу Сребреница – Поточари

Муслимани, међу којима се чини да је био највећи број цивила, су у паници бежали са те локације због страха од српске војске, па су се и качили на холандска возила само да би побегли. Наводи се да је једна жена чак покушала да колица веже за возило и да се превезе на њима.

У извештају се наводи и да многи болесни и рањени муслимани нису имали шансе да се домогну возила због паничне масе која се одмах качила на њих.

Многи од њих су пали под возила, а за неке се наводи и да су гурнути од стране других муслимана, у шта су убеђени холандски војници који су били на терену, међу њима и холандски генерал Ханс Коузи.

Наредник В. Ројсинг је на телевизији Зембла 6. септембра 1995. године говорио о томе.

– У Загребу смо јасно написали да су људи пали под наш камион и да су прегажени намртво – рекао је Ројсинг.

Наводи се да је војна полиција прекинула истрагу јер није могла да створи јасну слику о гажењима. Холандско јавно тужилаштво је истражило 9 случајева, али је, наводно, једино нашло јасне доказе за једно гажење двојице муслиманских војника који су одмарали поред пута.

У извештају се наводи и да је проблем настао јер се јавност узнемирила због таквих тврдњи и тврдњи да „холандски војници нису били такви хероји у Сребреници, као што се прича.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!