Прочитај ми чланак

ПРЕТЊЕ, МИНИРАЊЕ, УБИСТВА: Ко стоји иза терористичке АНА која се опет активирала

0

Албанска народна армија (АНА), коју су Уједињене нације 2003. означиле као терористичку организацију, поново се активирала, овога пута претећи косовским властима, од којих тражи да не "тргује" са територијама са Београдом.

Наоружани, са пушкама у рукама, маскама на лицу и испред албанске заставе, ова група која је представља као АНА, очито се противи идеји поделе и размене територија између Београда и Приштине, о којој се све чешће прича у последње време.

– Морамо директно да прекинемо разговоре о трговини територијама Северне Митровице и Прешевске долине – чује се на снимку који је АНА поставила на друштвене мреже.

Ово није први пут да се АНА укључује у дијалог између Београда и Приштине, и то ради годинама уназад, само што је повремено врло гласна и брутална. Још 2013. припадници ове групе били су „узнемирени“ понашањем тадашње косовске владе, када су се оштро противили разговорима између две стране, а ни претње нису изостале.

– АНА је спремна да одговори на српске нападе према грађанима, нашој браћи и сестрама у Истоћном Косову (Прешевска долина) – писало је у једном од саопштења.

Шта је Албанска народна армија?

АНА се први пут појавила на Косову око 2000. године. Иако је њихово постојање на почетку демантовано од међународних снага на КиМ, све чешће су се у јавности чули извештаји о нападима на грађане српске националности, а затим су уследила и саопштења за јавност организације. Њихове изјаве, али и деловање, довели су до тога да АНА након две-три године од оснивања буде проглашена терористичком организацијом. Управо то довело је организацију на „црну листу“ САД и ЕУ.

Минирање моста

То се десило након најпознатије терористичке акције АНА – минирања моста у Ложишту, на северу Косова, када су двојица њихових чланова Ислам Бериша и Хамза Бехрами погинули.

И светски медији о АНА

Албанска народна армија није позната само у окружењу, већ и шире. О њој је својевремено писао и британски „Сандеј тајмс“, преносећи њихове претње, тачније „обећања“ да ће штитити северну границу Косова „од српске агресије“, а новинар тог листа се чак и састао са тројицом чланова ове организације на Косову, на тајној локацији. Они су тада причали како се наоружавају, имају патроле и пунктове у близини границе са Србијом.

Један од главних циљева ове организације је стварање такозване „велике Албаније“ али, пошто никада за то нису успели да добију подршку, њени припадници наставили су да изводе појединачне, али планиране терористичке акције. Поред подметања бомби и ексползива, АНА се оптужује и за поједина убиства, попут убиства породице Столић у Обилићу.

Осим „велике Албаније“, један од циљева АНА је и заштита територијалног интегритета самопроглашене Републике Косово. Међутим, медији наводе и да се заправо иза те „герилске борбе“ за ове „више циљеве“, АНА бави и кријумчарењем, трговином дрогом, етничким чишћењем па и трговином људима.

Везе АНА и косовских власти

Како је „Блиц“ раније писао, актуелни председник косовске скупштине и први човек некадашње тајне службе ОВК (ШИК), сво време одржава блиске контакте са руководством терористичке организације АНА.

Спекулише се да ШИК, иако формално не постоји, заправо никада није потпуно нестао, а у његовом саставу су и даље најекстремнији припадници бивше ОВК, који директно учествује у креирању стратегије деловања АНА, уз подршку Кадрија Весељија, али и других косовских политичара попут Рамуша Харадинаја, па и Хашима Тачија, такође некадашњих припрадника ОВК.

– Припадници АНА се по Весељијевим инструкцијама баве уценама, претњама, изнуђују новац од једног броја бизнисмена, а неретко је реч и о њиховим сународницима који се баве трговином, превозом робе и путника, па су онда у обавези да им финансијски помажу – својевремено је за „Блиц“ испричао извор из безбедносних структура.

Такође, медији су наводили и да АНА има своје пунктове за војну обуку Албанаца на целој територији Косова и Метохије, а да се наоружавају углавном из Албаније. АНА је, према неким изворима, заправо и један од инструмената или „оружја“ у процесу дијалога између Београда и Приштине која, када „запне“, врши притиске и предузимају насилне акције.

Твитер објашњење

Албанско-холандски новинар Винсент Триесте нешто касније је покушао да смањи одговорност, па је на Твитеру написао да је „грешком објавио стари снимак на којем наоружана екстремистичка група, која се представља као Албанска национална армија тражи од албанске и косовске владе да не ‘тргују’ територијама“.
„Моји твитови о поруци АНА засновани су на једном старом снимку који ми је послао неко коме сам веровао. Жао ми је што сам објавио на Твитеру стари видео, то је била грешка“, навео је у поруци.

Колико их има

Стваран број припадника ове екстремистичке организације није познат, спекулише се бројкама од неколико стотина, до десетак хиљада људи.

Наводно, највише њених припадника налази се на подручју Косовске Каменице и Гњилана на источном Косову, а спекулисало се и да се међу њеним припадницима налазе и арапски плаћеници, који су војну обуку прошли у Авганистану, Ираку, Чеченији и на Косову.

У њеном саставу су највећим делом Албанци и из некадашње ОВК, али и ОВПБМ и ОНА, тако да их практично у целом окружењу, а не само на Косову, што доказују и њихове акције по региону.

АНА је у Македонији позната као македонска ОВК, која је 2001. године започела оружани сукоб на територији ове земље.

Прошле године управо је она, како су пренели македонски медији, запретила дизањем у ваздух суда у Тетову, али се испоставило да је дојава била лажна.

Такође, пре извесног времена АНА је претила и да ће доћи до рата Албанаца и Црногораца уколико буде ратификован споразум о демаркацији са Црном Гором.

Под маскама

Осим спекулација, није познато ни ко је лидер ове екстремне организације, али ни имена њених чланова. Ипак, средином 2015. године медији су објавили да је Валон Кабаши из Ораховца, који је убијен тих дана током сукоба у Куманову (Македонија), први идентификовани припадник Албанске народне армије.

 

Иначе, у тој акцији македонских специјалаца убијено је укупно осам припадника такозване „кумановске групе“, а заплењена је и велика количина наоружања, укључујући модерне противтенковске и противавионске пројектиле.

Пре Кабашија, међународни званичници су спекулисали да је Љирим Јакупи, познат под надимком „командант Наци“, један од главних команданата АНА.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!