Прочитај ми чланак

ЛИЦЕМЕРНИ ЗАПАД: ЕУ страхује од руских „пакости“ и кинеских милијарди

0

Европска унија и Сједињене Државе су врло забринуте због руског утицаја на Балкану имајући у виду чињеницу да се земље региона припремају да се приближе западном блоку.

Овакве бојазни у последње време могу се протумачити из последњих изјава западних званичника. Тако је Хајко Мас, шеф немачке дипломатије, у говору пред Бундестагом казао да би Кина могла да смени ЕУ са места главног играча у региону.

„Важно је да ми понудимо овим земљама (Западног Балкана) поуздану европску перспективу, јер ће се оне иначе окренути другим државама као што је Кина, које су већ спремне и немају вредности које ми имамо“, казао је Мас пред немачким посланицима. „То је и разлог из којег треба да останемо конзистентни и поуздани“, додао је немачки министар.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер истог дана је пред посланицима Европског парламента у Стразбуру истакао да Европа може да извози стабилност „као што смо то учинили са сукцесивним проширењем наше Уније“. Морамо наћи јединство када је у питању Западни Балкан, једном за свагда. Јер, не урадимо ли то, наше непосредне суседе ће обликовати други, казао је он.

Истовремено, Македонија припрема за референдум 30. септембра о новом имену на основу договора са Грчком, што би могло да откључа њену кандидатуру за чланство у ЕУ и НАТО. Такође, све ово се поклапа и са актуелним договорима између Косова и Србије који би могли да разјасне даљи пут Србије ка ЕУ, пише ЕУОбзервер.

Лидери ЕУ и НАТО су се протеклих неколико дана окупљали у Скопљу како би ли изразили подршку тамошњој проевропској влади. У Македонију за викенд стиже и секретар за одбрану САД Џејмс Матис, који је већ упозорио да би Русија могла да покуша да поквари македонски напредак на путу ка евроатлантским интеграцијама. „Забринут сам“, рекао је Матис, „због мешање Русије.

Мислим да демократије треба оставити на миру. Уколико њихов амбасадор жели да да изјаву за новине то је једна ствар, али ова врста пакости које Русија практикује од Естоније до САД, од Украјине до Македоније, увек је прилагођена специфичној ситуацији и увек превазилази границе“.

Грчка је недавно протерала руске дипломате оптужене за планирање нереда како би дестабилизовала споразум о имену Македоније. Црна Гора је оптуживала Русију да је 2016. покушала пуч у Подгорици како би спречила улазак ове земље у НАТО.

Руски савезник у Босни и Херцеговини Милорад Додик је под „присмотром ЕУ“ пред изборе 30. октобра нарочито због његових позива да се организује референдум за отцепљење Републике Српске од БиХ, пише ЕУобзервер.

Бојазни Немачке које се тичу кинеског утицаја односе се на инвестиције Пекинга у инфраструктуру, енергију, некретнине. Кинеске инвестиције само у Босни износиле су три милијарде долара 2016. и 2017. Више од милијарду долара инвестирано је у Србију, и како се рачуна стотине милиона у Албанију и у Црну Гору, у односу на милијарду евра годишње од помоћи ЕУ и две милијарде евра корпоративних инвестиција у целом региону у последње време.

Француски председник Емануел Макрон пролетос је назвао Турску још једним регионалним конкурентом ЕУ. Турска је трећи инвеститор на Косову пошто је утрошила 340 милиона евра на куповину аеродрома и енергетске компаније. Сличну суму су утрошили и у Босни на реконструкцију џамија и споменика из времена Османског царства. „Не желим да се Балкан окреће ка Турској и Русији“, казао је тада Макрон.

Недуго након тога на једном скупу у Сарајеву, турски премијер Реџеп Ердоган рећи ће: „Европске земље које тврде да су колевке демократије су пропале, европски Турци морају показати своју јачину у целом свету.“

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!