КАСНО ЗА ЕВАКУАЦИЈУ: Монструозни ураган пречника 400 километара све ближи Америци

8

Ураган "Флоренс" све је ближи источној обали САД, а обилне падавине које ће донети и до 100 центиметара кише захватиле су Северну и Јужну Каролину. Ураган, чији је пречник око 400 километара, погодиће подручја на којима живи око 11 милиона Американаца.

Највећу опасност, како наводи агенција, представљају плимски таласи, односно надолазак мора, који су узрок смрти око 49 одсто жртава урагана у САД.

За сада је отказано око 1.200 авионских летова и приватни метеоролози процењују економску штету у распону од десет до 60 милијарди долара.

Јуче у току дана грађани Северне и Јужне Каролине закрчили су путеве ка унутрашњости, док су они који су одлучили да остану у својим кућама испразнили рафове продавница прикупљујући резерве хране и воде.

Posted by Rebecca Wells Hooper on Четвртак, 13. септембар 2018.

„Флоренс“ је сада класификован као ураган друге категорије с ветровима брзине до 175 километара на час.

„Касно је за евакуацију”

Градоначелник Буфорта у Северној Каролини, Еверет Њутон, каже да је већ прекасно за евакуацију и да људи треба да нађу сигурне заклоне док опасност не престане.

Забележене су брзине ветрова до 160 километара на час и ситуација је „екстремно опасна“, наводи АП, додајући да компанија „Дјук енерџи“ процењује да ће и до три милиона домова остати без струје.

Највећу опасност, како наводи агенција, представљају плимски таласи, односно надолазак мора, који су узрок смрти око 49 одсто жртава урагана у САД.

Хитне службе спремне

У Северној и Јужној Каролини тренутно се налазе хитне службе из Калифорније, Флориде и подручја Нова Енглеске, спремне да удју у погодјена подручја када услови то дозволе.

На располагању су им чамци на надувавање, возила за све терене и слично.

Национална гарда Вирџиније спремила је 1.200 својих припадника за спасилачке акције.

– Ураган ‘Флоренс’ непозван је али само што није стигао – рекао је гувернер Северне Каролине Рој Купер на конференцији за новинаре и саветовао житеље да буду опрезни.

– Ово је снажна олуја која може да убије – рекао је Купер.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Heaviest band so far. @weatherchannel

@ easterncapeoverland је поделио/ла објаву дана

Званичници у Јужној и Северној Каролини затварају луке пред налетом урагана Флоренс који се приближава њиховим обалама. У Северној Каролини су за комерцијални саобраћај затворене луке Вилмингтон и Морхед, док је у Јужној Каролини затворена лука у Чарлстону за превоз контејнера, преноси АП.

За сада је отказано око 1.200 авионских летова и приватни метеоролози процењују економску штету у распону од десет до 60 милијарди долара.

Нуклеарне електарне

Амерички званичници уверени су да је шест нуклеарних електрана које се налазе на путањи урагана „Флоренс“ безбедно, али неки стручњаци упозоравају да би поплаве и обилне кише могле да угрозе њихове заштитне системе.

Ових шест нуклеарки у Северној и Јужној Каролини налази се директно на пројектованој путањи урагана, каже Мери Кетрин Грин, портпаролка компаније „Дјук енерџи“, у чијем власништву се оне налазе.

Струја

Електропривредна компанија „Ђук Енерџи“ саопштила је да би због урагана без струје могло да остане три четвртине од њихових четири милиона корисника у Јужној и Северној Каролини, преноси АП. Компанија је такође упозорила да би прекид у снабдевању струјом могао да потраје недељама.

​Она је рекла да су нуклеарне електране „Брансвик“ и „Шерон Харис“ у Северној Каролини најближе месту где се предвиђа да ће ураган ударити.

Џеф Бјард, помоћник директора агенције ФЕМА за реакцију и помоћ, каже да они нису забринути за електране у овом тренутку и да пажљиво прате ситуацију, преноси Си-Ен-Ен.

„Ове електране су заштићене, имају резервне генераторе за струју и брзо ћемо проценити било какве утицаје на нуклеарну електрану после олује“, рекао је он.

Међутим, удружење забринутих научника изражава сумњу у могућност да би нуклеарка „Брансвик“ могла да одоли урагану због тога што нема довољно доступних информација о њеној спремности.

Портпарол Комисије за нуклеарну енергију Скот Барнел рекао је да је нуклеарка „Брансвик“ довољно оспособљена да одоли ураганима јачине какву има „Флоренс“ и да постоје планови о њеном гашењу ако буде потребно.

Трамп

У међувремену, председник САД Доналд Трамп поновио је да је заштита живота највиши приоритет и позвао оне који живе на путу урагана да се евакуишу.

Он је додао да би Флоренс могао бити „један од најјачих урагана који су икада погодили Источну обалу“.

 

Више од десет милиона становника у три америчке државе упозорени су на опасност од урагана Флоренс, саопштила је америчка Национална метеоролошка служба.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!