Прочитај ми чланак

СРБИЈА ПОСЛЕ ВРЛО БЛЕДЕ ПАРТИЈЕ ИЗГУБИЛА ОД ГРЧКЕ, али остала у игри за СП 2019.

0

Резултатски, кошаркаше Србије до краја квалификација за пласман на Светско првенство 2019. пораз од Грчке на Криту не би требало пуно да боли.

Три најбоље пласиране екипе из групе Л пласираће се на Мундбаскет у Кини: скором 7-0 Немачка и Грчка су извесно већ на Светском првенству, док су „орлови“ са 4-3 у бољој позицији у односу на Грузију и Израел (3-4). Србију до краја квалификација очекује двомеч са Израелом и дуел против Грчке код куће, Естонија већ у недељу 16. септембра у Београду, па у гостима, вероватно у далеко слабијем саставу без НБА, али и евролигашких играча. Такмичарски и резултатски, Србија би требало да заузме треће место у групи Л, међутим партија са Крита показала је да селектор Ђорђевић убудуће мора добро да промисли пре него што појединцима да „бланко“ поверење, без обзира на претходни допринос репрезентацији од 2014. до данас.

Осећај мере и свет о томе да репрезентација није клуб, недостајали су Богдану Богдановићу који се углавном понашао на терену као да би „орлови“ требало да буду почашћени његовим присуством. Упркос безидејности, лошем и недовољно брзом протоку лопте у нападу, Богдановићево испуцавање било је негледљиво и углавном беспотребно. Неспорно наш најбољи играч у спољној линији требало је да пронађе меру између онога што може и у каквој се тренутно форми налази.

Кад год је требало да се импровизује (пречесто, као вид слабости и безидејности), кошаркаш Сакрамента покушавао је да „измисли кош“ и уместо продора, махом претеривао у крајње нерезонским покушајима за три поена (3/12). Ни повратак Немање Бјелице у репрезентацију после скоро три године није био бриљантан. Иако статистички најкориснији у редовима „орлова“ (9п, 12ск, 5ас), Бјелица је имао много дефанзивних проблема, превасходно у чувању прекаљеног Принтезиса на ниском посту. Шутерски потпуно ван ритма (1/5 за три) добрано је кумовао углавном лошем „спејсингу“ у нападу. Говор тела Недовића, Калинића, Лучића одавао је утисак физичке неспремности и шутерске несигурности, док је Радуљица више деловао као харизматични туриста на пропутовању Средоземним морем.

– Грци су играли чвршће, са више снаге, у неким периодима на ивици фаулова, што је у оваквим утакмицама неопходно да би се дошло до победе. Ми нисмо показали своје право лице. У нападу лопта није ишла довољно брзо, а то је нешто о чему смо разговарали и на чему смо инсистирали током припрема за овај меч. Ово што смо показали свакако није начин на који смо тренирали и на који треба да играмо – самокритичан је био селектор Ђорђевић.

Тужно или не, тек 35-годишњи Јанис Бурусис, са сезоном у Кини и вишемесечном паузом током које је очигледно набацио пар килограма вишка, био је нерешив проблем за пет година млађег Радуљицу и Милутинова, који је рођен 1994. Бурусис је меч завршио НБА статистиком (9п, 10ск, 8ас), решавајући ситуације крајње рутинерски и једноставно, константно тражећи решења повратним или „бек-дор“ додавањима ка саиграчима из спољне линије.

Делује несхватљиво да Србија дефанзивно није умела да реши нападе ривала са ниског поста на којем су се ротирали Бурусис, Принтезис и Папаниколау. Физички неприпремљена, наша центарска линија (закључно са Калинићем и Лучићем) изгубила је већину дуела, чак ни удвајања нису била делотворна, као ни преузимања. Такође, у нападу је мало тога функционисало. Углавном се све сводило на импровизације, иако је на почетку меча централни пик сасвим солидно функционисао.

– Често имамо и 30 асистенција, а овог пута дупло мање у односу на наше стандарде. То је нешто што морамо да вратимо нашој игри – „пецнуо“ је селектор наше бекове.

На све то надовезали су се и промашени зицери, шутеви из изграђених акција (мада их је било мало).

– Да смо реализовали ове нападе, сигуран сам да би завршница била потпуно другачија. Психички нисмо успели да се повратимо после ових грешака – завршио је са сумирањем утисака први човек струке „орлова“.

Ово није наша игра

Никола Милутинов је на почетку меча деловао као да ће бити корисно решење Србије под кошем. Нажалост, како се меч одвијао, центар Олимпијакоса губио је све више дуела са Јанисом Бурусисом. Грци су знатно боље градили кош, самим тим број његових офанзивних скокова све више је опадао (укупно пет): „Била је ово тешка утакмица за нас данас. Играли смо јако лоше. Пре свега смо у дефанзиви били лоши. А у нападу смо били спори. Морамо да напредујемо у односу на ову партију јер ово није оно како ми играмо. Није оно што вежбамо. Морамо да поправимо неке ствари у наредним мечевима. Верујем у наш тим и мислим да можемо да победимо свакога ако играмо нашу игру. Али данас нисмо били ми. Нисмо играли како знамо и зато смо изгубили“, навео је Милутинов.

Грузија одиграла за Србију

Репрезентација Грузије савладала је у гостима селекцију Израела до четвртка четвртопласирану на табели. Најзаслужнији за то био је млади центар Мега Бемакса Гога Битадзе (рођен 1999), који је у драматичној завршници постигао одлучујуће поене. Иако су домаћини у Макабијевој дворани четири и по минута пре краја водили 77:73, Дуда Санадзе је постигао важну тројку за 77:76, а Гога Битадзе је на почетку последњег минута погодио уз фаул, за 80:81! Талентовани центар је и у 40. минуту изнудио прекршај и постигао важан поен са линије пенала (80:82), на шта Израелци нису успели да одговоре, јер је Итај Сегев промашио оба пенала и додатно „погурао“ госте ка победи. Грузија је тако помогла и Србији, јер су „орлови“ са скором 4-3 и даље усамљени на трећем месту.

Грци већ тактизирају

Репрезентација Грузије у четвртак је учинила услугу Србији, победивши у гостима најближег пратиоца „орлова“, Израел. Сама Грузија се том победом укључила у борбу за треће место и ако у недељу на свом паркету савлада Грчку, на њу ће морати озбиљно да се рачуна у финишу квалификација за Светски куп 2019. А, шансе Грузијаца да Грцима нанесу први пораз значајно су нарасле када је селектор Танасис Скуртопулос одлучио да у Тбилиси не поведе Јоргоса Принтезиса и Јаниса Бурусиса. Стартери на унутрашњим позицијама, који су дали огроман допринос тријумфу над Србијом (70:63), пропустиће тако меч 2. кола групе Л, а међу 12 су „ускочили“ 35-годишњи крилни центар Паока Вангелис Маргаритис и бек Аека Јанулис Ларенцакис. Грчки медији не наводе разлоге изостанка Принтезиса и Бурусиса.

Распоред и табела

КОЛО (недеља)
Грузија – Грчка 17.00

Немачка – Израел 18.00

Србија – Естонија 20.15

ТАБЕЛА: Немачка 7-0, Грчка 7-0, Србија 4-3, Грузија 3-4, Израел 3-4, Естонија 2-5.

Наредни мечеви: Грчка – Немачка, Израел – Србија, Естонија – Грузија (30. новембра), Немачка – Естонија, Србија – Грчка, Грузија – Израел (3. децембра), Израел – Немачка, Естонија – Србија, Грчка – Грузија (21. фебруара), Немачка – Грчка, Србија – Израел, Грузија – Естонија (24. фебруара).

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!