Прочитај ми чланак

ДОДИК ОТКРИО СПОМЕНИК ЗА 120 СРПСКИХ МАЛИШАНА: Нема опроста онима који су убијали

0

У Источном Новом Сарајеву откривен споменик српским малишанима. Од 1992. до 1995. убијено их је 120

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је у четвртак у Источном Сарајеву да нема опроста за оне који су у протеклом рату убијали децу. А у Српском Сарајеву је страдало 120 малишана.

– Потрудићу се да у будућности институције Републике Српске, док год постоје, прогоне злочинце над нашом децом. Не могу опростити, нити хоћу. Исто се одричем било кога у српском народу ко је икада убио дете, без обзира на то чије и без обзира на мотиве – рекао је председник Српске након што је са директором Основне школе „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву Данијелом Мрдом свечано открио спомен-обележје страдалој деци Српског Сарајева.

Додик је захвалио иницијаторима подизања спомен-обележја јер је било потребно да сећање на страдалу децу не остане само бол породица, него да буде део колективног тешког сећања.

– Када страда дете, страда цели свет. А овде је срушено најмање 120 светова – рекао је Додик.

Председник Српске је напоменуо да су српском народу кроз историју убијана деца, подсетивши на Други светски рат, када је на простору Независне Државе Хрватске формиран једини концентрациони логор на свету за децу, српску децу, у којем је страдало њих 3.000.

Он је подсетио да су на овом простору 1995. године снајперским метком муслиманске војске убијене десетогодишња Милица Лаловић и деветогодишња Наташа Учур.

– Нажалост, наше жртве, страдале током рата, укључујући и децу, минимизиране су и потцењиване од међународне заједнице и неке правде која се инсталише у Сарајеву, а која је, у ствари, неправда – рекао је Додик.

Као пример те неправде, Додик је истакао катастрофалан рад Суда и Тужилаштва БиХ.

– Не можемо прихватити такво правосуђе и учинићу све и када не будем на јавнним функцијама да правда стигне злочинце. Мора да се зна ко је то урадио, немогуће је да се то не зна. Како је могуће да такав још хода овде – упитао је Додик. – Како данас у Источном Сарајеву нема дипломата западних земаља? Да ли је 120 српске деце мање важно него што су неке друге жртве? Какву нам поруку шаљу? Зашто овде нема америчке амбасадорке или неког из Европе? Зар не виде да су и овде страдала деца? Како је могуће да немају емпатију?

Додик је поручио да српски народ не сме опростити убијање деце јер ако се то догоди – поново ће страдати.

– Нека Бошњаци у овој земљи живе свој живот и не дирају Српску. Ово је наша земља и ми је нећемо дати без обзира на то шта они мисле – рекао је Додик и додао да Срби траже правду, а ако је не буде – неће бити ни БиХ.

ЖРТВА БЕБА!

Спомен-обежје невино страдалој деци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. постављено је у дворишту Основне школе „Свети Сава“, а на споменику су уклесани стихови песника Горана Врачара „Сумрак“. Споменик који симболизује голубове изграђен је на иницијативу школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Истично Сарајево у знак сећања на 120 убијене деце, од којих је најмлађе имало 16 месеци, а најстарије 17 година. Средства за изградњу обезбедио је кабинет председника Републике Српске.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!