Прочитај ми чланак

ВЕЛИКА КРИЗА ПРАВОСЛАВЉA: Помесне цркве уз Русију против васељенског патријарха

0

Руска православна црква је спремна на подржи међуцрквене иницијативе за спречавање раскола светског православља и сусреће се са разумевањем свих помесних цркава, рекао је за Спутњик секретар за међуправославне односе Одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе, протојереј Игор Јакимчук.

„Руска црква је спремна да подржи иницијативе, укључујући међурелигиозне, усмерене на спречавање претње раскола православља, која сваким даном постаје све очигледнија због авантуристичких противканонских корака Цариградске патријаршије у Украјини“, прокоментарисао је Јакимчук идеју да се сазове сабора свих патријараха на тему „украјинске аутокефалности“.

Према његовим речима, Московска патријаршија одржава регуларне контакте са свим помесним црквама и „ниједна од њих не подржава пројекат Константинопоља о украјинској аутокефалности“.

„Патријарх Вартоломеј одлично зна са ставове помесних цркава према тој намери. Али ми видимо да Фанар (резиденција цариградског патријарха) игнорише њихово мишљење и његове акције у последње време директно противрече вољи помесних цркава. Због тога се рађају сумње да ли поглавар Цариградске патријаршије уопште жели да сазове сабор представника православних цркава“, навео је Јакимчук.

Раније је заменик шефа Одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе, протојереј Николај Данилович предложио сазивање сабора помесних православних цркава након одлуке васељенског патријарха да почне припреме за давање аутокефалности цркви у Украјини.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!