Прочитај ми чланак

СНС ГРАДОНАЧЕЛНИК ЛЕСКОВЦА УЦЕЊИВАО РОМЕ и злоупотребио њихове личне податке?

0

Ромски центар за стратегију, развој и демократију из Лазаревца оптужио је градоначелника Лесковца за, како се наводи, скандалозно злоупотребљавање поверљивих података ромске националне мањине и уцењивање да морају да раде на прикупљању потписа подршке за листу Српске напредне странке у Ромском националном савету.

Како се тврди у саопштењу, градоначелник Лесковца Горан Цветановић је наводно извршио притисак на ромске одборнике да не смеју бити ангажовани на другим листама нити смеју да буду кандидати за чланове Националног савета Рома на другим листама, те је и одређене кандидате из овог града, тврде из овог Центра, покушао да “купи” запослењем.

„Код градоначелника у Лесковцу је дошло до свађе са ромским активистима, а одборнику Јанушу Алијевићу је обећао радно место ако одустане од кандидатуре на листи Респект за Роме. Посебно је инсистирао да је као градоначелник добио наређење из врха странке да морају сви да раде за листу коју је предао СНС за национални савет Рома“, пише у саопштењу директора овог удружења Владана Станојевића, које је између осталих прослеђено и заштитнику грађана.

Иако смо од јутрос упорно инсистирали да добијемо одговоре на овакве наводе председника овог удружења, из кабинета првог човека Лесковца смо остали ускраћени за кометар до момента објављивања текста.

Како се даље истиче у истом овом саопштењу на листи која је скројена у Извршном одбору СНС за потребе, каже се, насилног преузимања националног савета рома, налазе се лица која су на висколим позицијама и инсититуцијама у републици србоије и то посланица скупштине војводине, директор канцеларије за инклузију рома из Новог Сада, председница савета за интерграцију рома у Војводини, кординатор за ромске медијаторе из министарства здравља РС и тако даље.

„СНС је подржала листу која има две особое које су извршиле убиства, шест лица која су одлежала 9 година робије, као и бројна друга луица која су прекршајно и кривично одговарала“, додаје се у саопштењу.

Из Ромског центра за стратегију, развој и демократију тврде и да истурено одељење пиротског суда у Белој Паланци већ десет дана не ради оверупотписа подршке за листу Респект за Роме.

Препуцавања преко државних институција и министарства за државну управу и локалну самоуправу о формирању Националног савета Рома трају већ неколико година, а из појединих ромских удружења одавно упозоравају да је положај Рома угрожен због међусобних свађа њихових представника.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!