МОНТЕНЕГРИНСКА ЛАЖ о добрим односима између Србије и Црне Горе

4

Према попису становништа 2011. године 265.895 становника (42,88%) говори српски језик,док се 37% ( нешто мање од 230 хиљада људи) изјаснило о црногорском језику као матерњем

Дармановићево грубо обмањивање јавности да су односи Београда и Подгорице добри, вероватно најбољи

Дармановић и влада Црне Горе, у којој је он министар, има моралну и политичку обавезу да крупне проблеме својих 200.000 држављана – Срба решава, да их не гура под тепих, јер све више ти проблеми смрде

Признали су „монтенегрини“ српску покрајину Косово и Метохију за самосталну и независну државу и тиме, по Дармановићу, показали своје „добре, најбоље“ односе са Србијом

Срби су проглашени за агресоре према Црној Гори и `националним Црногорцима` (исто као што су Срби и Србија стигматизовани и у Хрватској). Срби су постали `окупатори Црне Горе`, злочинци који су „отели“ слободу Црној Гори, узурпирали њену државност и независност

Ничим изазван Срђан Дармановић, министар спољних послова Црне Горе, изјавио је „да су односи Подгорице и Београда добри, вероватно најбољи откад су две државе постале независне.“ (лист „Побједа“, 10. септембар) (1)

Он је још додао: „Релације са Србијом у свим питањима која нас повезују одувек је, са наше стране, карактерисао отворен приступ и жеља да односи две земље константно напредују. Додатан импулс овим односима даје нам заједнички европски циљ и настојање да допринесемо стабилности и сигурности у региону”.

Ароганција и нетрпељивост према Србима и Србији

Наравно, то је тврдња, а као и свака лаж изречена с циљем да обмане, да друге доведе у заблуду. Уз то, ово изјава потпуно нетачно описује садашње односе Србије и Црне Горе.

Он још у тој изјави „Побједи“ грубо напада Српску православну Цркву (СПЦ) да она негира црногорску државу и нацију… Ни та тврдња није тачна!

Ево шта каже Патријарх Српски Иринеј истиче: “Свака част држави Црној Гори, она је и раније била самостална држава и нормално сваки Србин прихвата и подржава постојање Црне Горе као државе, али створити такав однос према Србима у Црној Гори је несхватљиво.” (2)

Подсетићемо да су свој став о стању у Црној Гори и према Србима, а и односима две државе, недавно изнели и сама СПЦ и њени водећи великодостојници, српски Патријарх Иринеј и митрополит црногорски Амфилохије. Рекли су управо обратно: „да Црна Гора и њена власт прогоне све што је српско па и саму Српску православну цркву и њене свештенике и вернике. И да су стање и односи према Србима у Црној Гори врло лоши, да наличи, да је слично, или чак и горе него према Србима у време НДХ. И то су поткрепили низом конкретних података“!

Али, да се вратимо главном ставу Дармановића о „најбољим односима Србије и Црне Горе откако су постале независне“.

Председник Српског националног савета у Црној Гори др Момчило Вуксановић се због очајног стања у коме се налазе Срби у Црној Гори обратио отвореним писмом председнику Србије Вучићу апелујући за помоћ, јер ће у противном Срби нестати у Црној Гори.

То је било пре непуна два месеца, 16. јула, а од тада Влада Црне Горе и уопште власти и државне институције нису ништа учинила да се стање поправи. Напротив. Низом инцидената и даље показује своју ароганцију и мржњу, непрпељивост према Србима.

Укупан број становника Црне Горе према попису из 2011. је 620.029.

Етнички састав Црне Горе према попису из 2011.‍

Вуксановић је тада конкретно навео следеће проблеме:

1. Српски народ у Црној Гори нема решен уставно-правни статус. Ускраћена су му многа давно стечена права.

2. У Црној Гори Срба нема у државним институцијама, од месне заједнице до дипломатије. Слично је или исто и у приватном сектору, , па чак и у државним фирмама Србије у Црној Гори.

3. Јавно декларисани Срби по правилу немају никакву могућност да своју перспективу и перспективу својих породица планирају у Црној Гори.

4. Управа за кадрове Црне Горе је средство за притисак и промену идентитета српског народа, где се при одабиру кандидата за запошљавање поништава успех постигнут у школама и на факултетима кроз фалсификовано тестирање и одабир унапред национално и политички припремљених кандидата

5. У образовним програмима, од предшколског до високошколског образовања, елиминисани су садржаји везани за српску књижевност, културу, историју и историју уметности, као и готово сви кадрови српске националности у тим институцијама.

6. Српски језик, према подацима са последњег пописа, матерњи језик највећег броја грађана у Црној Гори, у потпуности преименован, а ћирилично писмо, иако по Уставу равноправно, има статус само дозвољеног, али не и равноправног и обавезујућег писма.

7. Исказује се огромна нетрпељивост према Српској православној цркви у Црној Гори и сваким даном тај притисак постаје све већи, без обзира на бројне неуспеле покушаје промовисања такозване „црногорске православне цркве“, регистроване у полицијској станици.

8. Коалиција на власти са мањинским народима диктира законска решења која српски народ доводе у понижавајући положај. Смишљеном изменом закона на штету српског народа и спором администрацијом гаси српске организације које раде на очувању српског националног, културног, језичког и вјерског идентитета, што се посебно односи на српске медије: Српске електронске новине, часопис ’Српске новине‘, Српски радио и Српску телевизију.

ПОПИС СТАНОВНИШТВА 2011. ПРЕМА МАТЕРЊЕМ ЈЕЗИКУ

После ових Вуксановићевих тврдњи, како односи Србије и Црне Горе могу по Дармановићу “бити добри, вероватно најбољи.“ Може бити само обратно.

Дармановић и влада Црне Горе, у којој је он министар, има моралну и политичку обавезу да ове проблеме својих 200.000 држављана – Срба решава, да их не гура под тепих, јер све више ти проблеми смрде.

Ако има образа

А Дармановић би требало да има и моралну обавезу ( што би рекли у Црној Гори „ако има образа“) да говори истину, јер ће, прво, доћи у ситацију да постане конкурент чувеном Немцу барону Минхаузену, највећем лажову свих времена, и да уз то, што је озбиљније, добије дијагнозу теже душевне болести, патолошке болести.

На крају, истина је потврђују наведени факти, да су односи Србије и Црне Горе врло лоши, очајни, катастрофални у скоро свим сегментима (сем трговине и делом туризма) и да су из године у годину све гори на срамоту политичке врхушке Црне Горе која је томе највише допринела, а на велику штету грађана Србије и Црне Горе.

Признали су „монтенегрини“ српску покрајину Косово и Метохију за самосталну и независну државу и тиме показали своје добре, „најбоље“ односе са Србијом. Потом, Послали у Приштину амбасадора, а сусрећу се са Тачијем и другим лидерима Шиптара три пута чешће него са представницима власти из Србије. Да се зна, да свима буде јасно кога подржавају.

Већина у Црној Гори говори српски језик

На последњем попису становништва 2011. године се 42,88 % становништва Црне Горе (265.895 становника) изјаснило да говори српски језик, док се 37% (дакле нешто мање од 230 хиљада људи) изјаснило о црногорском језику као матерњем.

Поновићемо из нашег ранијег текста на „Фактима“ (3) од 21. јула, којим лошим делима монтегринска“ власт је допринела лошим односима Србије и Црне Горе : „Срби су проглашени за агресоре према Црној Гори и `националним Црногорцима` (исто као што су Срби и Србија стигматизовани и у Хрватској). Срби су постали `окупатори Црне Горе`, злочинци који су „отели“ слободу Црној Гори, узурпирали њену државност и независност.

Од „српске Спарте“, преко „два ока у глави“ и „вековима најближе браће“ – стигло се, вољом подгоричких властодржаца и оних који их усмеравају извана, до тога да су Срби били тешки непријатељи Црне Горе кроз историју. Бар последњих стотину година“?!?

1.http://www.nspm.rs/hronika/srdjan-darmanovi-odnosi-podgorice-i-beograda-najbolji-otkad-su-dve-drzave-postale-nezavisne-spc-u-kontinuitetu-negira-crnogorsku-drzavu-i-naciju.html

2.http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/region/3208751/patrijarh-irinej-polozaj-srba-u-crnoj-gori-kao-u-doba-fasizma.html

3. http://fakti.rs/srpski-duh/montenegrinska-vlast-naumila-da-presijom-rasrbi-sve-srbe-crne-gore

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!