Прочитај ми чланак

СРАМАН ВУЧИЋЕВ ГОВОР НА КОСОВУ Успоредио православног византијског цара са Тачијем

0

Ако је могао Стефан Немања пред Манојла Комнина, могу и ја пред Тачија; Србија је изгубила рат, а за то се плаћа највиша цена; зашто за 50 година не би имали пријатељске односе са Албанцима?, изговорио је председник Србије, Александар Вучић, приликом свог говора на митингу у Косовској Митровици, пред окупљеним Србима који су дошли са целог Космета.

– Хвала вам што сте, упркос бројним кампањама против, у оволиком броју дошли овде у Косовску Митровицу. Али, много више од тога, хвала вам што чувате и браните српско постојање на Косову и Метохији, хвала вам што не одустајете, хвала вам што гледате у будућност. Нашу, српску и Србије. Али и неопходност нашег заједничког живота са Албанцима, јер без тога не би било ни тог нашег сутра. Много пута сам долазио на Косово и Метохију.

Вучић са обезбеђењем међу народом на Косову (Фото: predsednik.rs)

Готово увек, бирао сам тренутке када вама, који овде живите, није било лако, или, било вам је много теже од нас у Београду, Крагујевцу, Нишу. И не знам да ли је било теже 98, 99, 2000, 2004, 2008 или данас, али сам увек својом дужношћу сматрао да, онолико мало, колико могу, покажем да сам са вама и да разумем кроз какву муку и чемер, свакога дана пролазите. Данас, као председник Србије имам већу одговорност него раније – рекао је Вучић у Косовској Митровици, рекао је Вучић окупљеним Србима на почетку свог говора, додавши:

Нисмо близу решења

– Имамо ли некакав нацрт решења у Бриселу? Немамо, нисмо ни близу њега. Али, по први пут, цини ми се да добро знамо да морамо и да разговарамо и бар да покушамо наше односе да уредимо. И ја знам да постоји хиљаде њих који само чекају да казу, аха, отишао је доле, а то доле је за њих Косово, а ништа ново није рекао. Као да је рећи нешто ново о Косову уопште могуће. Као да све приче одавно нису испричане. Али, ново је и то што нећу овде да псујем Албанце, нећу чак ни оне који су тукући Србе стварали им државу, већ желим да видим како делима можемо да створимо боље сутра за Србе на КиМ – рекао је Вучић.

– И не знам колико ћете да ме слушате, не знам колико ће Србија да ме слуша, али да ћутим нити могу, нити смем, а још мање смем да лажем, да избегавам одговорност, и да се правим невешт, необавештен или луд, као што смо то безброј пута чинили у прошлости. Народ ми је прузио поверење,а мандат ми је да урадим тачно оно што је прописао још владика Николај Велимировић. Ако треба да браним себе, има да ћутим. Ако треба да браним истину, има да говорим. Зато ћу и почети од оног најтежег дела. Од свега у шта смо веровали, свега о чему смо сањали, од велике илузије коју смо имали и о себи и о другима, илузије да смо надмоћни, многобројни и готово вечни. Да су други слабији, глупљи и неспособнији од нас.

Први човек СНС је затим присутне упозорио:

– И не знам колико ћете да ме слушате, не знам колико ће Србија да ме слуша, али да ћутим нити могу, нити смем, а још мање смем да лажем, да избегавам одговорност, и да се правим невешт, необавештен или луд, као што смо то безброј пута чинили у прошлости. Народ ми је прузио поверење,а мандат ми је да урадим тачно оно што је прописао још владика Николај Велимировић.

Ако треба да браним себе, има да ћутим. Ако треба да браним истину, има да говорим. Зато ћу и почети од оног најтежег дела. Од свега у шта смо веровали, свега о чему смо сањали, од велике илузије коју смо имали и о себи и о другима, илузије да смо надмоћни, многобројни и готово вечни. Да су други слабији, глупљи И неспособнији од нас.

А затим је и истакао:

– Није та истина увек ни згодна ни слатка за уши. Ваљда због тога и толико дуго нисмо хтели да је чујемо. Они који би је само поменули, плаћали су озбиљну цену за то. Проглашен је, од многих, за издајника и покојни Александар Тијанић, када нас је подсетио, још 2003. године, да причамо како живимо за Косово, али да на Косову нико, при том неће да живи. И подсетио је да се, током десетогодишње Милошевићеве владавине, само нешто више од хиљаду породица вратило на Косово. А стотине хиљада је отишло. То је истина.

Као што је истина да они, који данас вичу како би Албанце протерали преко Проклетија, који, по кафићима београдским трубе у нови бој, али без њихове деце, пошто су их одавно послали довољно далеко, који прете анатемом на сваку помисао договора, е па ти, неће овде да вам дођу. Приметићете, ћуте гласно и када треба да говоре о данашњим границама Србије, баш зато што раде у интересу неких других земаља, а не своје. Живеће богато, заваљени у своје удобне фотеље, пљуцкаће по свима који би нешто озбиљно да кажу И ураде, али своју будућност за Косово неће да везу. Ви, драги пријатељи, јесте и ви хоћете. Неће да стану пред вас, неће да вас погледају у очи, и неће да вам признају да, ту, близу, у Приштини, нису Срби на власти.

Борили смо се часно 1999 и изгубили

– Борила се Србија 99. против НАТО часно и храбро. И изгубила, као и 610 година раније. Остали смо без значајних територија, Срби су напустили многа од својих огњишта не желећи да живе под албанском влашћу. Кад изгубите рат, за то се плаћа цена. Висока, највиша. А, ми, ми Срби И данас се правимо као да се ништа није догодило. Правимо се да нисмо сами, сопственим глупостима И под притиском западног света, учествовали у доказивању сопствене кривице и за сукоб на КиМ. Јесмо ли ми или неко други испоручили бивсег председника Србије, измедју осталог, И због наше,тобож злочиначке политике на КиМ, јесмо ли ми испоручили И наше војне И полицијске генерале Хашком трибунал, И Ојданићаи Владимира Лазаревића и Небојшу Павковића и Сретена Лукића. Јесмо ли или нисмо? Најгоре од свега је то што сви они који су то чинили и данас би да нам држе патриотске придике и лекције – рекао је Вучић.

Он је рекао да је управо тај који је на власти у Приштини Хашим Тачи и да је он Албанац.

– И не воли ме, не волим ни ја њега, али ако је Стефан Немања, оснивач државе српске, могао пред Манојла Комнина са омчом око врата, голорук, због Србије, па могу ваљда и ја, без омче, због исте те Србије и пред Тачија, и пред сваког другог на овом свету. И пред Могерини и Меркел и Макрона и Путина.

И као што видите и смем и могу. Могу, ваљда, за ову земљу, свима бар да кажем да нас неће понижавати и да је компромис када сви добију, макар по мало и ниико не добије све. И могу, и радим то, и хоћу, и хиладу пута ако треба, по било коју цену, па и по цену свеопште мржње, ка мени, и све да ме назову, било издајником,било великосрпским совинистом, и да ме сутра и стрељају, зато што, за разлику од њих, знам разлику између салонског и правог патриотизма. И да је прави само онај у којем си спреман да жртвујеш све, па и сопствену садашњост, зарад будућности своје земље и њене деце – рекао је Вучић.

Вучић је и подвукао да је реланост да је Срба све мање, да се не рађамо довољно.

– Нећу да вас хушкам, нећу вам обећавати оружје и муницију, иако је јасно да никоме нећемо дозволити да оружје и муницију користи против вас. Зато што вас хоћемо живе. Хоћемо српску децу, школе за њих, уџбенике, обданишта. Хоћу да имате довољно посла да пожелите ту децу. Хоћу породилишта, игралишта, путеве, фабрике, хоћу, на крају, да имате зашто овде да останете. Не на небу, него овде. А небо, па хајде да се довољно развијемо, напредујемо, па тамо, горе, да шаљемо сателите, а не људе, не вас – нагласио је он и додао:

– Зато, када вам причају како ја хоћу да мењам границе, лажу, јер границе данас, где су? Ми мислимо једно, Албанци, многобројнији и јачи на Косову, мисле другачије? Један део света мисли једно, други мисли друго. У ствари, Ја хоћу да мењам ваша права. Да освојим, за вас, сва она права која вам припадају, и која су део онога што се зове цивилизован свет. И хоћу ваше право на живот. И ваше право на рад. И ваше право на слободу. На сигурност. Кретање, учење, лечење – рекао је Вучић, нагласивши:

– Дошао сам на Косово и у претходна два дана слушао сам наше људе. Истину о њиховом тешком животу, неизвесности која их убија И веру да ће им њихова, наша Србија помоћи. Обавеза је моја да казем да цемо, драги пријатељу, И у добру и у злу, увек бити уз вас. Али, Дошао сам И да вам кажем истину о на[ој теској позицији. И то на једини начин на који се истина саопштава. Очи у очи – рекао је Вучић.

– Правимо се да се ништа није десило ни када је 2008, додуше, захваљујући и нашој неспособности, проглашена независност Косова коју је признало око стотину земаља. Догодило се И 2009.да смо себе избацили из јединог формата у којем смо имали шансу, из Уједињених нација И то само зато што су неки мислили да ће себи, на такав начин, обезбедити останак И опстанак на власти. Мислите ли Срби да се не плаћа цена И да данас можемо да кажемо пуј пике не важи, за срамни захтев који смо упутили Медјународном суду правде о оцену легалности проглашења косовске независности?

 

Добили смо најгори могући одговор за Србију И за вас овде на Ки М, јер смо имали најбахатије и најнеодговорније министер и власт у савременој историји. За то се плаћа висока цена. Мислите ли да граница коју смо сами поставили са царинским пунктовима недалеко одавде на Јарињу и Брњаку може лако да се склони?

Нема лаког склањања прелаза. Нигде и никада. У таквим условима, можемо ли да добијемо решење које за нас нијер понижавајуће и шта и који су то наши циљеви и смернице у деловању наредних месеци и година, закључио је Александар Вучић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!