Прочитај ми чланак

НА КОСОВУ НИШТА НОВО: Вучић опет обећава – решење за 10 година

0

Посета Косову председника Србије, која је најављена као историјска због тога што ће Александар Вучић у говору саопштити план државе за решење питања Косова, завршена је, а да ништа ново није саопштено.

На Косову ништа ново – решење за 10 година, новац из буџета за српске општине наредних дана

Фото: Инсајдер

„Решење није на видику али се молим Богу да ће га бити у наредних 10 или 20 година“ , рекао је председник Србије у обраћању грађанима у Косовској Митровици. Говор председника преносиле су уживо готово све телевизије у Србији.

Александар Вучић је рекао да нико неће да учествује у признању независности Косова:

„За оне који месецима понављају лаж како се неко спремио и мора да призна независност Косова до краја године ја овде кажем то је лаж и нико од нас неће у томе да учествује. Једино што имамо намеру је да обезбедимо компромисно решење“.

„Хоћу ваша права на живот, рад, слободу, учење и лечење па иако због тих права треба компромис увек ћу то да урадим“ , рекао је Вучић и додао да нико неће да ратује.

„Неко некада у будућности ће морати да постигне компромис са Албанцима. Неће ту бити ни лаких ни трагичних решења, али биће живота и за нас и за њих. Решење није на видику, али се молим Богу да ће га бити“ , поручио је Вучић.

Из говора је у једном тренутку могло да се закључи да се ради о рехабилитацији Милошевићеве политике, а затим да исту ту политку заправо осуђује.

Нема решења али има пара

Иако су многи очекивали да ће данас бар нешто бити јасније када је у питању план званичног Београда за решење питања Косова Александар Вучић је окупљеним Србима са Косова поручио:

„Када будемо имали било шта да вам кажемо око решења нећемо саопштавати ни у Београду ни у Бриселу него вама овде“ . Уследио је аплауз окупљених.

Судећи по изјави председника Србије делегација је стигла на Косово са јасним планом како да се додатно помогне Србима који живе на Косову.

„Дошли смо са свеобухватним инвестиционим планом за 10 српских општина…за свако место где су Срби већина али и свако место где су мањина. Улагаћемо стотине милиона евра. Спремни смо да вам помогнемо више него икада… Србија само за плате издваја годишње 71 милион евра, а спремни смо да значајано увећамо улагања“ , поручио је председник Србије уз напомену да ће новац добити већ наредних дана.

Фото: Инсајдер

Нова државна давања док нема одговора како су се до сада трошила средства

Србија ће субвенционисати привреднике који желе да инвестирају на Косову, само у општину Лепосавић биће уложено 13 милиона евра за рудник Трепча, фабрику пелета и батерија, Косовска Митровица треба да постане нови ИТ центар, у Звечану се планира изградња сушаре, у Грачаници се планира фарма за узгој кока носиља и подстицаји за етно туризам, ово су само нека од обећања које су грађани Србије могли чути током првог дана дводневне посете председника Србије Александра Вучића Косову.

Иако је посета председника Србије Косову данима била безбедносно питање, током првог дана све се дешавало без инцидената, а све је протекло у најавама привредног бума у српским срединама на Косову. Вучић је највио да ће се десетине милиона евра издвојити за различите пројекте на Косову, иако грађанима до данас није објашњено на који начин су стотине милиона евра државног новца потрошене од 2000. до данас.

Новинари Инсајдера годинама истражују колико држава новца издваја за Косово под изговором помоћи угроженим Србима и како се тај новац троши. Истраживања Инсајдера показала су да се од 2000. године стотине хиљада евра дневно одлива на Косово, док већински део српског становништва на Косову једва преживљава.

Истраживање Инсајдера показало је на основу докумената доступних по Закону о доступности информација да је само током 2012. и 2013. године за помоћ Србима на Косову издвојено најмање од 634 милиона евра, односно у просеку преко 867.000 евра дневно, а да притом огромни део народа, за кога је званично одвајан новац, добијао мрвице, неки ни то. Где се одлива, највећи део тих пара, државни органи као да и не желе да открију, па јавност није упозната ко су уствари највећи крајни корисници новца, који се одваја за грађане Србије на Косову из републичког буџета.

Водовод није завршен за пет година, Србија улаже још новца

Председник Србије Александар Вучић је на питање новинара Инсајдера где је водовод на северу Косова за који је држава Србија из буџета издвојила девет милиона евра и зашто се касни пет година, рекао да је око тог пројекта било проблема али да би сада са одобрених додатних 6 милиона евра ствари требало да крену у добром смеру.

Подсетимо, како је Инсајдер већ писао, из буџета Републике Србије исплаћено је девет милиона евра на име отплате кредита који су за изградњу регионалног водовода на северу Косова, узеле општине Косовска Митровица, Звечан и Зубин Поток. Уговор о изградњи потписан је 2013, а рок за завршетак радова био је 18 месеци.

Пет година касније, становници општина са севера Косова дочекали су још једно лето уз рестрикције и несташице воде.

Одлазак новинара из Србије на Косово без организованог превоза – завршен са више инцидената…

Током извештавања о блокадама путева у близини села Бање на Косову данас је нападнуте су екипе Инсајдера, Тањуга и две репортерке Дојче велеа. Иако је за праћење посете председника Србије акредитивано 240 чланова из 47 редакција превоз за новинаре, током данашње посете селу Бање није био организован. Новинари су морали сами организовати пут до места које је председник планирао да посети, упркос очитим безбедносним ризицима на самом Косову.

Екипа Инсајдера нападнута је на путу од села Бање ка Косовској Митровици, када су окупљени грађани албанске националности, који су блокирали пут, опколили њихов аутомобил. Појединци из групе су чак покушали да једну новинарку Инсајдера извуку из кола док су остали лупали по возилу. У месту Војтеш нападнута је екипа Танјуга када су непознате особе екипу ове агенције гађали флашама.

Убрзо након тога, стигла је вест да су нападуте од Албанаца и репортке немачког Дојче велеа током извештавања о блокадама путева због српских таблица на аутомобилу.