Прочитај ми чланак

ИГУМАНИЈА МАТИ МАКАРИЈА: Надам се да Вучић неће да изда Косово – и он је Србин

0

Ја мислим да нико неће имати толику храброст да изда Косово, јер ће му се десити оно што је Владика Атанасије Јефтић на Газиместану рекао на Видовдан. Лично мислим да неће да дође ни до какве ескалације. Постоји велики благослов над српским монаштвом на Косову и Метохији. Има доста монаштва на Косову и Метохији. Монаштво је сада на Косову онај главни елемент који чува овде српство и који окупља Србе и које је гаранција да црква никада неће напустити свој народ.

Заступам мишљење моје Цркве да ни до какве поделе не сме да дође, јер ми смо на своме иако је овде успостављена једна друга власт. Крајњу реч у случају Косова даће Бог. Нећемо дати ни ми, нити ће дати Вучић, нити ће дати Хашим Тачи, него ће да каже Бог. А ми да се питамо да ли смо заслужили да нас Бог заштити. Ваљда ће нас помиловати ради свих оних косовских жртава од 1389 до данас – ово поручује игуманија манастира Соколица, Мати Макарија. У интервјуу за црногорски Радио Светигора а пред посету председника Србије и у јеку отворене теме тзв. разграничења, и поделе одговарала је на питања о томе, односно расположењу народа и самој цркви.

Надам се да Вучић неће имати храбрости да изда Косово – на крају, и он је Србин.

„Да верујем у власт не могу, јер верујем једино у Бога, а у људе не верујем, нарочито не верујем у политичаре. Међутим, он се доста труди има и позитивних, има и негативних страна. Ја бих му само рекла оно што му је владика Атанасије на Газиместану 28. јуна – за Видовдан рекао: Да се добро чува, да нико не сме да изда Косово и ја се надам да он неће имати храбрости да то уради. На крају и он је Србин,“ поручила је председнику Србије Александру Вучићу Мати Макарија.

Председника је похвалила да на Север Косова данас доводи, како је рекла, многе привреднике и да ће утицати да се у српским срединама направе предузећа и фабрике где ће Срби, нада се, моћи да се запосле и да ако у томе успеју то ће бити веома добро.

„Имаће своју кору хлеба, нарочито онај народ који се храни у црквеним народним кухињама, више од 2.000 њих. Сви ти људи желе да остану на Косову али морају да имају где да живе,“ објашњава.

„Ми православци нећемо да се радујемо ничијем неуспеху, ничијој сиротињи и беди јер наша Црква заповеда да волимо све људе, дужни смо и да се, како Свето писмо каже, покоравамо власти која тренутно влада. Јер нема власти а да није по божијем допуштењу, а не по вољи. Треба да правимо разлику између Божјег допуштења и божје воље.“

Што се тиче атмосфере пред долазак председника Србије, мати Макарија каже:

„Иначе људи га овде очекују, то је тачно али ево чујем да долазе и многи људи који су из његове странке, из Београда и других места, вероватно да се покаже да ће бити на митингу много више људи него што ће бити људи са Косова.“

Монаштво у великом благослову

Мати Макарија каже да се људи осећају доста несигурно, да не знају шта ће се десити али да их пре свега узнемирују вести које са медија стижу.

Знате да је велики Његош писао: ‘Рајо, стоко, главари ти памет муте’

„Јуче сам се вратила из Београда где сам била на здравственој контроли и људи су сасвим неупућени у Београду зато што су медији толико узнемирили публику и мислим да то није поштена ствар. Људи јако страхују али ја лично мислим да ту не може тако страшно и тако лоше да се деси,“ каже мати Макарија.

Видим велику узнемиреност међу људима, али је та узнемиреност не због тога што они заиста осећају неку опасност, него зато што се та нервоза шири преко медија

Каже да са друге стране постоји велики благослов над српским монаштвом на Косову и Метохији. За православне монахе мати Макарија каже да су врло оптимистично расположени.

„У јужном делу су сви наши манастири као што су Пећка Патријаршија, Дечани, Грачаница и други манастири који су мањи, а нису мање значајни – има доста монаштва. Монаштво је сада на Косову онај главни елеменат који чува овде српство и који окупља Србе и које је гаранција да црква никада неће напустити свој народ,“ говори мати Макарија.

Владика Теодосије частан човек

„Владика Теодосије је частан човек. Он је бранитељ наше цркве и српства. Ни у једном говору он није напао никога из нашег политичког апарата. Ни председника државе, никога. Он је само дао неке своје примедбе, уколико дође до поделе, да ће да буде нови и то огроман егзодус Срба.

Он се захвалио недавно у манастиру Бањска, на слави Св. Стефана, рекао је да је држава уз нас, да нас држава јако помаже и да је све добро што држава ради, али није добро то што се сада врши хајка на цркву. Историја нам каже да свако ко је дигао своје копље против цркве, то копље се окренуло против њега.“

Отац Сава је диван громогласник и весник осталом свету

„Отац Сава је диван громогласник и весник осталом свету – да се зна шта се све дешава на Косову и репортер свега тога. Има доста народа које сам срела у Београду, који кажу – ми не читамо штампу, ми само пратимо шта каже отац Сава. А такве људе, неко ко је на неком положају не воли. Не воли зато што је различит, објективнији и што другачије мисли. Али да Бог да здравље оцу Сави да он даље настави да тако српски народ обавештава јер преко друштвених мрежа његова реч се чује, где има људи који хоће да је чују.“

Како да се разграничимо са Високим Дечанима и Пећком Патријаршијом

„Ја лично морам као војник моје цркве да заступам мишљење моје цркве, да до никакве поделе не сме да дође јер ми смо на своме иако је овде успостављена једна друга власт,“ говори о актуелном питању поделе.

„Ми смо 1912. године дочекали ослобођење Косова јер смо поштовали Бога, бежали смо одавде јер није било другог излаза, али сада у овом тренутку мислим да смо као нација и верници јако много изгубили своју вредност пред Богом и да је Бог у својој милости оставио и поставио је једну велику пробу. Бог није заповедио никоме – мораш да верујеш у мене. Имаш избор, ту сам ја али и друга страна. Али ја не знам како ће Бог да гледа на оне људе који псују Бога. Мислим да треба јако дубоко да се замислимо зашто се све ово дешава да свако на себе узме одговорност. За све догађаје у свету, за сваку муку сваког народа у свету сви ми носимо одговорност. Ако смо ми бољи, биће и боље. Ја дубоко верујем да онај који је Божији, за њега ће војевати војска цара небескога а за кога војује војска цара небескога, он је непобедив – беседила је за црногорске слушаоце мати Макарија.

Амфилохијева борба за српство

„Ми знамо став Митрополита Амфилохија, тог часног човека који заиста српски проблем сагледава у правој мери и значењу, и који се бори и у Црној Гори и Србији и свуда у свету. Остаје нам да га подржимо у том његовом труду.“

Каже да је Косово само један део, Метохија други, али да има и призренски део и да је све то Стара Србија.

На питање зашто није добро да се направи нова граница на Косову и Метохији и можемо ли се ми разграничити са Високим Дечанима и са Грачаницом, мати Макарија каже:

„Не можемо. Ако би случајно била опција да северни део буде независтан од осталих, мислите да ћемо ми монаси и наша црква једна и јединствена на територији целе Старе Србије и остале Србије, бити срећни и радосни јер смо избегли?! Ми ћемо бити тужни зато што су остали са оне стране наши највећи манастири. Нама ће то да буде јако тешко. Како то разграничити?! А како даље живети са Албанцима када они неће да живе са нама?!“ – објашњава игуманија са Севера Косова.

Која је то црвена линија?

„Сви говоре о некој црвеној линији, али ја не знам која је та црвена линија. Све што наша власт говори јесте то да ћемо добити више него што смо имали. Шта је то више што ћемо добити, јер сада баш ништа немамо? Никако и да се успостави та Заједница српских општина. Они то једноставно неће. Они изгледа да сањају своје снове да су још увек светски и амерички миљеници, а давно су то престали да буду.“

Подсећа да се ситуација у свету ипак мења и да су већ, како каже „многи на страни Србије“.

„До сада је било говора да је ово решена ствар, независност Косова, али сада – ево и Америка каже, како се ви будете договорили, то ћемо ми да прихватимо. А какав договор може да буде када ниједна страна неће да попусти а ми Срби, наша влада, наши преговарачи су испунили све што су обећали, а друга страна није испунила готово ништа и како онда да идемо даље? Чак се размишља о размени територија. Па шта ћемо ми још дати, Прешевску долину? Па то је смешно,“ говори мати Макарија.

Остајемо овде: Цркву не можемо да ишчупамо из њених коренова и пребацимо код Београда

Говорила је о томе како у нестабилној ситуацији живи са осталим монахињама у Соколици:

„Ја и моје сестре живимо као да се ништа не догађа. Ако буду решења неповољна по нас, ми ћемо остати овде, макар и да нас убију. Бар ће нам дати карту за улазак у царство небеско јер, као људи – не знам колико смо достојни да уђемо у царство небеско. Наш манастир је овде, наша црква је овде. Ми не можемо да је ишчупамо из њених коренова и да је пребацимо код Београда. Према томе, ми као часни људи ћемо овде остати на бранику наше отаџбине и на бранику нашег православља.“

 

Мати Макарија је једна од најпознатијих и најобразованијих монахиња Српске православне цркве. Она је иконописац, писац и преводилац. Говори више језика, укључујући грчки и хебрејски. Код верника и међу локалним становништвом, као и код бројних међународних представника који су посећивали манастир – ужива велико поштовање. Манастир Соколица саграђен је између 14. и 15. века и културно-историјско добро је од посебног значаја. У њему се чува једно од највећих блага – мермерни кип Мајке Богородице и малог Христа.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!