Прочитај ми чланак

КИНЕЗИ ДАЈУ 1,4 МИЛИЈАРДЕ $ за налазиште који је Влада Србије поклонила Канађанима

0

Влада Србије распродаје рудно благо у бесцење и Србији наноси штету која се мери стотинама милиона евра током вишедеценијског периода експлоатације руда од стране страних компанија.

Уместо да се формирају заједничка предузећа и тиме обезбеди приход државе од дела оствареног профита, компанијама у страном власништву бесплатно додељује право отварања рудника и експлоатације руде, уз плаћање само рудне ренте.

 

Локације „Чукару пеки“ и „Јадар“ , на којима се убрзано ради на отварању рудника, најбољи су примери штетне политике Владе у области развоја рударства.

На локацији „Чукару пеки“ код Бора, једном од најбогатијих налазишта у свету, утвђене су резерве од око 14 милиона тона бакра и 300 тона злата, а експлоатација је препуштена канадској компанији Невсун Рисоурсиз (Невсун Ресоурцес). По садашњим ценама, вредност налазишта је преко сто милијарди евра. Србија ће наплаћивати рудну ренту која за руду бакра и злата износи само 5 одсто оствареног прихода од експлоатације, док целокупан профит припада страној фирми.

Са колико свесне и дрске неодговорности Влада наноси штету Србији, препуштајући профит од експлоатације руда страним фирмама, довољно говори податак да је кинеска компанија „Циђин“, која је оскора већински власник РТБ Бор, да би стекла право експлоатације руде на локацији „Чукару пеки“, већ понудила преузимање канадској компанији „Невсун“ за износ од 1,4 милијарде долара, којој је Влада Србије то право доделила без динара накнаде.

Експлоатацију руде на локацији „Јадар“ код Лознице, са изузетно високим процентом све драгоценијег литијума, бора и једином налазушту минерала јадарита у свету, преузала је британско-аустралијска компанија „Рио Тинто“, у чијем је стопроцентном власништву пројекат „Јадар“. Тиме је ова стратешки важна руда препуштена страној компанији, а Србија губи десетине милијарди евра прихода.

Сви ови пословни аранжмани, закључени директном погодбом, промовишу се као успеси Владе у привлачењу страних инвестиција, док уистину представљају корупционашке послове којима се држави Србији наноси несагледива и непоправљива штета.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!