Прочитај ми чланак

ИНВЕСТИТОРУ СУБВЕНЦИЈУ ОД 3,4 МИЛИОНА ЕВРА, а 2 месеца не плаћа радницима ни динар

0

Фабрика „Преттy сwеатерс“ из Сомбора у власништву бангладешке групације „Преттy гроуп“, којој је Министарство привреде одобрило субвенцију у износу од око 3,4 милиона евра, два месеца не исплаћује радницима зараде, а сви њени рачуни су у блокади.

Давор Бречић, директор ове фабрике која се бави производњом плетене и кукичане одеће за Радник.рс потврдио је да радницима касне зараде, док инспекција рада још увек није спровела надзор у фабрици овим поводом.

Блокирани рачуни, плате не стижу

Према речима Јована Мамуле, радника који је био запослен у фабрици од марта до августа ове године, кашњење зараде почиње још у мају 2018. године. Он тврди да су се радници обраћали и инспекцији рада у Сомбору, али да нису поднели пријаве писаним путем.

„Само дођемо у инспекцију и кажемо да нам касне плате, да се исплаћују на руке и да се пробијају рокови. Инспектори нису ништа реаговали, само су климали главом“, каже он.

Радник „Преттy сwеатерс“ који је тражио да за Радник.рс да изјаву анонимно из страха да неће моћи да наплати заостале плате потврђује да су проблеми у овој компанији почели у мају.

„Из управе су рекли да џемпери које смо продали нису наплаћени. Плате у овом тренутку касне већ два месеца. После тога су људи почели да узимају боловања како не би били у фабрици“, тврди он.

Давор Бречић, директор компаније је потврдио да плате запосленима у компанији „Преттy сwеатерс“ касне али да су сви порези и доприноси за плате редовно измиривани.

„У априлу 2017 потписан је уговор о закупу просторија у Сомбору. Комерцијална производња почела је крајем новембра 2017. Године. До маја 2018. године запослено је 130 особа, производња је радила са 10% капацитета док су плате са свим доприносима редовно исплаћивани. Крајем априла 2018те године, матична компанија улази у процес реструктурирања због финансијских потескоца и услед тих десавања, динамика планиране инвестиције не прати динамику развоја компаније, што је уследило отежаним пословањем и кашњењима у измиривању доспелих обавеза. Сви порези и доприноси на зараде су редовно измиривани”, наводи он.

“Рачун компаније је у више наврата блокиран али смо од свих прихода сукцесивно решавали заостале плате запослених. Од 17. августа рачун је континуирано блокиран, тако да до прилива средстава од инвеститора тренутно не постоји могућност одблокирања рачуна”, наведено је у одговору који је Давор Бречић директор компаније “Преттy сwеатерс” доставио порталу Радник.рс.

Субвенције за инвеститора из Бангладеша, рачуни у блокади

Сомборска компанија „Преттy сwеатерс“ д.о.о. је 2016. године, према документу објављеном на сајту Министарства привреде, потписала уговор о додели средстава подстицаја са овим министарством, а укупан износ државне помоћи износи 3.405.460 евра.

Како се наводи у уговору, један од разлога за додељивање помоћи државе овој компанији је што је њен власник фирма „Д&С ПРЕТТY ФАСХИОНС ЛИМИТЕД“, део „Преттy Гроуп“ групације из Бангладеша „реномирано привредно друштво које послује у сектору производње трикотаже“, као и то што инвеститор поседује погон за производњу трикотаже у Бангладежу.

Уговором је било предвиђено да држава 2017. године сомборској фабрици исплати прву траншу у износу од 736.941 евра ако фабрика испуни обавезу улагања 2.300.000 евра и обавезу запослења 300 нових радника.

„Преттy сwеатерс“ се уговором обавезао и да ће за три године запослити укупно 1.100 нових радника на неодређено време. Уговором је дефинисано и да укупна примања запосленог износе најмање 120% минималне зараде, што је око 31.560 динара.

Из Министарства привреде нису одговорили на питања портала Радник.рс колико је до сада исплаћено новца компанији „Преттy сwеатерс“ као ни о томе да ли Министарство има информације о евентуалном непоштовању уговора о субвенцији са њихове стране.

Давор Бречић, директор компаније “Преттy сwеатерс” је у одговору навео да ова компанија до сада није користила субвенције.

“До сада није исплаћено с обзиром да се нису стекли услови за коришћење средстава из уговора о додели средстава подстицаја, а који уговор је објављен и јавно доступан”, одговорио је Бречић.

Ставка „Преттy сwеатерс” се налази у буџету Републике Србије за 2017. и 2018. годину у делу који се односи на улагања од посебног значаја: Субвенције приватним предузећима.

Сви рачуни компаније „Преттy сwеатерс“ тренутно су у блокади укупно 28 дана, са прекидима од 20. јуна ове године, а од 17. августа сви рачуни су блокади без прекида.

Инспекција рада: Извршићемо надзор, раније није било неправилности

Из инспекције рада, која ради у оквиру Министарства за рад, за Радник.рс су навели да су 31. августа ове године добили пријаве запослених код послодавца „Преттy сwеатерс“ због неисплаћених зарада „у неколико телефонских позива“.

„Поводом наведеног обраћања запослених, инспекција рада ће извршити инспекцијски надзор, а на основу утврђеног чињеничног стања ће предузети одговарајуће мере из домена надлежности инспекције рада“, пише у одговору.

У одговору инспекције рада се наводи да је до сада спроведено два инспекцијска надзора код овог послодавца.

Извршена је, како се наводи, једна службена саветодавна посета у априлу 2018. на захтев послодавца „приликом које нису утврђене неправилности у области радних односа и безбедности и здравља на раду“.

Инспекцијски надзор обављен је и 20. августа 2018. који се односио на исплату накнаде зараде за боловање „те је утврђено да је послодавац за првих 30 дана спречености за рад именованој исплатио накнаду зараде“.

Предузеће „Преттy сwеатерс“ д.о.о. се од оснивања у мају 2016. године налазило у Крагујевцу на адреси Др Зорана Ђинђића 21/13, као и у време потписивања уговора о субвенцији са Министарством привреде од 3,4 милиона еура у децембру 2016. године. У мају 2017. године предузеће је премештено из Крагујевца у халу предузећа „Застава специјалних аутомобила“ у Сомбору (на слици изнад).

На истој адреси у Крагујевцу на којој се до 2016. године налазио „Преттy сwеатерс“ се од 2009. године налази компанија „ГХП еxпорт-импорт“ д.о.о која је регистрована за трговину са текстилом на велико, а чији власник је до јуна 2017. године је био Давор Бречић директор „Преттy сwеатерс“ д.о.о. Од јуна 2017. године власник ове компаније је страна држављанка Светлана Дубовска са пасошем издатим у Бангладешу.

                           ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!