Прочитај ми чланак

„АГРОКОР“ У СРБИЈИ: Тодорић распродаје локале

0

Пропала компанија Ивице Тодорића ових дана купцима нуди пословни простор и магацине у нашој земљи, како би платила своје дугове

ХРВАТСКИ „Агрокор“ не сме да продаје власништво над својим фирмама у Србији, али ових дана распродаје пословни простор и имовину у нашој земљи. Надлежни у томе не виде ништа спорно, штавише, овај поступак концерна оцењују позитивним и за Србију.

– „Агрокор“ кроз своје фирме у Србији поседује много имовине која није у функцији или им не треба – наводи извор „Новости“ близак Влади Србије. – Реч је о земљиштву, магацинском простору, разним објектима… Законске препреке за то не постоје, јер је реч о имовини „Агрокора“ и то нико не доводи у питање.

Да би се продаја имовине овог концерна, иначе под принудном управом, реализовала у Србији, „Агрокору“ је потребна сагласност Министарства трговине и Народне банке Србије.

– План да продају све што им не треба постоји одавно. Подсећам вас да је у децембру прошле године, уз добијене дозволе надлежних, продата зграда „Меркатора“ на Новом Београду за 46 милиона евра. Од тога је 35 милиона евра дато банкама на име отплате кредита, а 11 милиона евра за дугове добављачима – указује наш извор. – И из угла државе добро је да се имовина прода, да концерн дође до свежег новца, а дугови врате банкама и добављачима. „Агрокор“ не продаје у Србији свој бизнис, већ само објекте, на шта имају пуно право, пошто им је неопходан свеж капитал, како не се би даље задуживали код банака.

„Агрокор“ у Србији поседује фирме-ћерке: уљара „Дијамант“ Зрењанин, чији је директни већински власник, „Фриком“ (у власништву загребачког „Леда“), „Идеа“ (у власништву хрватских „Конзум трговина“), „Меркатор“ (у власништву словеначког „Меркатора“), „МГ Мивела“ (у власништву загребачке „Јамнице“), „Супер картица“ (у већинском власништву ланца „Идеа“), као и „Кикиндски млин“ (у власништву „Дијаманта“) и „Нова слога“ Трстеник (у директном власништву „Агрокора“).

Када је ова компанија под принудном управом због огромних дуговања, првенствено руској Збербанци, урадила процену вредности, произашло је да је вредност компанија у систему концерна чак три пута мања од дугова. Јер, око 140 компанија у региону процењено је на 18,5 милијарди куна, што је око две и по милијарде евра, док укупан дуг износи 57 милијарди куна, односно 7,7 милијарди евра.

У Србији „најбоље стоје“ „Фриком“, процењен на 167,7 милиона евра, и „Дијамант“, од 87 милиона евра.

ТРЕЋИ ТРГОВАЦ КОД НАС

– „Агрокор група“ је водећи трговац храном на мало и на велико посматрајући укупну продају у Хрватској, Словенији и БиХ , а трећи највећи у Србији – наводи се у званичним документима концерна. – Група послује на простору површине 1,1 милион квадратних метара и има приступ популацији од 17,5 милиона људи. Сегмент малопродаје и велепродаје је највећи сегмент унутар „Агрокор групе“ и тренутно запошљава око 36.000 људи. Током 2017. године група је остварила приход од 4,2 милијарде евра.

                                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!