Прочитај ми чланак

ЗАВРШАВАЈУ ГЕНОЦИД Хрвати од Срба у Госпићу траже 750.000 евра да им сруше куће

0

Режим у Хрватској захтева од Срба прогнаних из Госпића да плате чак 750.000 евра за рушење сопствених кућа на подручју овог града

Локална власт у Госпићу одредила је да рушење кућа и уклањање шута по једном објекту кошта 2.500 евра, а планирају да са земљом сравне најмање 300 српских домова, и то само у граду, не рачунајући околна села.

Претње не престају

У послатим решењима о рушењу, које је већ добило око 150 Срба, наводи се да новац мора да се исплати одмах, и то без права на жалбу! Страхује се да је Госпић само почетак ове ‘комуналне акције’ и да ће и остали градови у Хрватској ускоро почети да шаљу Србима решења о рушењу кућа на њихов рачун.

Не на терет Срба

Шут од срушених кућа треба склонити као потенцијалну опасност за живот и здравље људи, али не на терет власника. Власницима треба обновити куће или их обештетити на други начин, поручује Саво Штрбац директор „Веритаса“.

Миодраг Линта, председник Савеза Срба из региона, каже за Информер да се ово мора хитно зауставити.

– Србија треба да тражи обустављање уклањања рушевина опљачканих, запаљених и минираних српских кућа у Госпићу о трошку њихових власника који сада живе у Србији или у неким другим државама. Некадашњи становници Госпића сматрају да је пре уклањања рушевина потребно наћи решење у виду обнове или правичне новчане накнаде. Ипак, велики број прогнаних Срба већ је добио извршно решење, а страхује се да ће се то радити и у другим хрватским општинама и градовима. У решењима стоји јасна претња да ће, ако то сами не учине, градска власт Госпића ангажовати треће лице да уклони рушевине о трошку власника! – упозорава Линта.

Према његовим речима, Срби који су под бруталним притисцима и претњама напустили своје домове врло тешко доживљавају нове претње и дискриминацију.

– Уклањање рушевина хоће да наплате исте оне снаге које су у суштини опљачкале, запалиле и минирале српске куће током 1991. године и касније. Овај неправедни и неморални поступак власти Госпића за прогнане Србе јесте јако понижавајући. Више од 150 некадашњих становника тог града потписало је петицију којом се од Ивице Дачића тражи да њихов проблем покуша да реши у дијалогу са хрватским властима – подвлачи Линта.

Бестидност без граница

Лидер Покрета ‘Заветници’ Стефан Стаменковски подсећа да је у масакру у Госпићу 1991. убијено најмање 123 људи српске националности, међу којима је било чак 48 жена.

Укинути партиципацију пензионерима из БиХ

Миодраг Линта затражио је јуче од Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) да пензионери који примају пензије из Хрватске, БиХ и других држава бивше СФРЈ буду ослобођени плаћања партиципације на здравствене услуге ако им је пензија мања од минималне зараде у Србији.
– То су све јако сиромашни људи и неизмерно би им значило ако би се укинула партиципација – апеловао је Линта.

– У том граду скоро да више и нема Срба. Остао је само подземни град у коме лежи више од 40.000 невиних жртава покоља у злочиначкој НДХ. Хрватску убрзано напуштају и њени грађани Хрвати, али она и даље спроводи лов на Србе…

Остала је само још порушена имовина као траг да смо тамо живели и да смо одатле протерани, па им и то смета. Невиђено хрватско лицемерје и бестидност представља њихов захтев да Срби сами плате чишћење згаришта својих кућа!

То једноставно нема граница! Такав скандал није забележен нигде у свету – закључује Стаменковски.

Чињенице о масакру у Госпићу из 1991.

* Масакр у Госпићу десио се између 16. октобра и 18. октобра 1991. године

* Више од 240 Срба, од чега 48 жена, нелегално је ухапшено и одведено у непознатом правцу

* Најмање 123 Срба ликвидирали су припадници ХОС и такозваних зенги, осталима је судбина непозната

* За овај злочин су били оптужени Мирко Норац, Тихомир Орешковић, Иван Орешковић, Стјепан Грандић, Милан Чаниц, Мирослав Петрић, Томислав Мерчеп

* Са свим детаљима овог масакра још крајем 1991. био је упознат цели политички и војни врх Хрватске

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!