Прочитај ми чланак

УМРЛИ У НАЈГОРИМ МУКАМА: Директор и радник гребали на врата док су се гушили!

0

Двојица сервисера противпожарног система угушила се угљен-диоксидом који је из засад неутврђених разлога исцурио у једном од подземних депоа у архиву библиотеке где су били закључани

Дарко Шукало (50) и Лазар Благојевић (25), власник и радник фирме „Емпекс“, погинули су јуче од последица тровања отровним гасом док су сервисирали систем за гашење пожара у архиву Народне библиотеке у Скерлићевој улици у центру Београда.

Како Курир сазнаје, Шукало и Благојевић радили су ванредну контролу противпожарног система када је из засад неутврђених разлога дошло до изливања отровног гаса, највероватније угљен-диоксида.

Нису имали шансе

– Сервисери су се налазили у архиву у подруму зграде који се протеже на 14.000 квадратних метара. У том простору има више депоа у које су улази из једног у други, а на сваком се налазе врата која се аутоматски затварају и које је могуће отворити само са спољне стране. Сервисери тако нису ни имали шансе да побегну из депоа у коме је дошло до цурења гаса, а у коме су касније, поред врата, пронађени мртви – испричао је за Курир извор из истраге.

Он напомиње да су Шукало и Благојевић највероватније приметили да цури гас, али да нису имали где да побегну због аутоматских врата.
– Покушали су да их отворе рукама, али накондесетак секунди гас их је онесвестио, а затим и убио – каже извор.

Запослени у Народној библиотеци с којима је Курир јуче разговарао рекли су да је у једном тренутку читавом зградом кренуо да се шири непријатан мирис.

– Један колега је ушао у канцеларију и рекао да хитно изађемо из зграде. Напољу нам је речено да двојица сервисера леже без свести у простору архива, а после неколико минута стигла је Хитна помоћ, која је почела да их реанимира. Нажалост, нису успели да их поврате – испричала је једна службеница Народне библиотеке, истичући да се у делу зграде где је исцурио гас налази архив и административне просторије, док је читаоница, у којој су у том тренутку биле на десетине корисника, у другом делу зграде.

Дошао и министар

Након што је полиција обавила увиђај, на место несреће дошли су и министар културе и информисања Владан Вукосављевић, као и заменик градоначелника.

– Други запослени нису били угрожени, као ни имовина Народне библиотеке. Напомињем да су двојица настрадалих били стручна лица, али је дошло до цурења гаса на изузетно малом простору. Експлозије није било, одмах су сви евакуисани, није претила никаква опасност по друге – рекао је Вукосављевић.

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ

– 24.000 квадратних метара
– Народна библиотека Србије је матична библиотека и центар библиотечко-информационог система Србије
– Један од њених основних и најважнијих циљева је прикупљање, чување, рестаурација и конзервација штампане грађе с територије Србије
– Информациони ресурси библиотеке садрже и преко 1.600.000 јединица дигитализоване грађе и преко 20.000 електронских књига, док електронски каталог садржи више од 2.500.000 записа
– Укупан број запослених је 228

ПАЛА У НЕСВЕСТ ИНТЕРВЕНИСАЛА ХИТНА ПОМОЋ
Шукаловој супрузи позлило

Супруга Дарка Шукала појавила су током увиђаја испред Народне библиотеке, видно узнемирена.
– То је он, знам да је он. Осећам то. Зашто ми нико ништа не говори. Јао, тешко мени, како ћу ово преживети – понављала је несрећна жена, коју је у агонији придржавало двоје пријатеља. У једном тренутку жени је пришао један београдски инспектор и замолио је да пође с њим у зграду библиотеке како би идентификовала мужа. Пребледела, готов немо и без даха, она је пошла за инспектором. У том тренутку на паркингу се појавила и Хитна помоћ.
– Морам Машу да припремим на све ово – било је једино што је прошапутала док је улазила у зграду библиотеке.

Након што је идентификовала супруга, жени је позлило, због чега ју је Хитна помоћ превезла у Ургентни центар.

ВЕСИЋ ИЗРАЗИО САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА

Заменик градоначелника Београда Горан Весић дошао је у зграду Народне библиотеке недуго након што се догодила несрећа у којој су два радника изгубила живот. Весић је у име Скупштине града изразио саучешће породицама настрадалих радника компаније која је одржавала противпожарни систем.
Весић је за РТС рекао да је у питању била ванредна контрола, а уједно и потврдио да је компанија чији су радници страдали имала редован уговор с Народном библиотеком.
– Зграда Народне библиотеке није угрожена ни на који начин, а исто важи и за људе. Све је под контролом, на лицу места налазе се припадници полиције и представници тужилаштва. Шта се тачно догодило, утврдиће истрага – рекао је Весић. Заменик градоначелника је истакао да је данашња трагедија трећи сличан случај у последњих седам дана у Београду, због чега је позвао на опрез и апеловао на све који долазе у додир с опасним материјама да поштују протоколе.

О УГЉЕН-ДИОКСИДУ

Штетност
– Опасност од тровања угљен-диоксидом увек је тамо где он акцидентално настаје (у производњи квасца, погонима за вино и сокове, танковима бродова, у силосима итд.)
– лндивидуална осетљивост је различита, али су срчани и плућни болесници ризична категорија

Како делује ЦО2

– Дејство на човека је троструко: на дисање, ацидо-базну равнотежу и слузнице
Угљен-диоксид се раствара у серуму и ствара угљену киселину, те тако даје респираторну ацидозу, тахипнеју као физиолошки одговор
– Поред општег деловања на нервни систем, угљен-диоксид изазива и парализу мишића, посебно миокарда
– Локално даје вазодилатацију, а у случају дужег деловања доводи до анестезијe

Тровање

– Акутно тровање и његови симптоми зависе од концентрације угљен-диоксида и трајања експозиције
– Концентрације од три до пет одсто изазивају хипервентилацију, диспнеју, главобољу и конфузију
– При концентрацији од осам до 10 одсто поред ових симптома јавља се и поремећај вида, знојење, тахипнеја, хипертензија, тахикардија
– Концентрације преко 10 одсто изазивају поремећај свести, атаксије, конвулзије, хипотензију
– Када су концентрације у ваздуху преко 30 одсто, долази до коме, грчева и убрзо наступа смрт услед срчаног застоја
– У непроветреним просторијама са устајалим ваздухом тровање може имати другачију слику, са знојењем, осећајем жеђи, хипотензијом и комом

Јапански систем
ДЕПОИ НИСУ РЕКОНСТРУИСАНИ

Противпожарни систем који се налази у библиотеци постављен је, према сазнањима Курира, 1972. године. У питању је јапански систем који за гашење ватре не користи воду већ угљен-диоксид и поставља се углавном у установама културе.
– Током реконструкције и реновирања библиотеке од 2007. до 2011. држава је обезбедила новац и оставила управи библиотеке да сама одлучи шта ће реконструисати и уместо да се реконструишу депои и трезори, они су реконструисали кориснички сервис, који је најмање битан и који чини четвртину зграде. Само зато што читаоницу могу да приказују, али депое не – додаје наш извор.