Прочитај ми чланак

БИЗАРНИ ЗАХТЕВИ ТУРИСТА НА ЈАДРАНУ Текила од 12.000 евра, хеликоптером до плаже…

0

Плове на најлуксузнијим јахтама, хране се боговски, пију најскупље, користе најбоље, купују најексклузивније, траже најистанчаније

Пуно занимљивији од самозваних VIP-оваца који путем селфија и објава на друштвеним мрежама означавају своја летња путовања, су ултра богати гости којима је највећа жеља непримећено бораве у неком крају.

 

Јефтина популарност њих не занима, од свог особља стриктно траже осигурање апсолутне

 приватности док бораве на хрватском приморју, како би сто одсто могли да уживају у свом хедонистичком начину живота. За појмове људи са Балкана, они троше немилице, али за њих су то тек ситнице у мору милиона долара или евра којима располажу.

Плове на најлуксузнијим јахтама, хране се боговски, пију најскупље, користе најбоље, купују најексклузивније, траже најистанчаније. И желе само мир од знатижељних погледа. Све то потражују и од својих домаћина, особља врхунских далматинских ресторана, хотелских тимова којима је свака њихова жеља, колико год бизарно изгледала, тек најобичнији захтев.

НОЋНЕ ЖЕЉЕ

– Ово смо летос имали групу Арапа који су за журку на својој луксузној мегајахти пожелели једну посебну врсту текиле. Оне чија је набавна цена четири хиљаде евра. Желели су је одмах и сада, што је за тим из хварског ресторана Гарифул био задатак који је требало што пре обавити.

 

Боцу смо пронашли у Загребу, послали смо хеликоптер, допремили је у рекордном року и доставили је на јахту. Та једна боца коју можда нису ни отворили, њих је у коштала око 12 хиљада евра. За њих ситница, детаљ који су пожелели да имају, ако се неко баш зажели те врсте скупоценог пића – каже Ивана Врсеља, ПР хварског ресторана „Гарифул“.

Овај је хварски угоститељски објекат већ годинама синоним за локацију коју страни гости, међу њима и врло познате особе из свих бранши светског живота, обилазе по својим јадранским походима. Листа познатих која је ту долазила на пијаног јастога, живе шкампе, шкољке или најбоље примерке рибе је подужа.

Богати имају свој тачно испланирани распоред, њихови асистенти редовно, недељама чак и годину пре резервишу сто. Или цели објекат. Уз најављене жеље догађају се и оне изненадне, због којих се екипа „Гарифула“ диже на ноге и у најситнијим ноћним сатима.

– Због испуњења њихових жеља радимо 24 сата седам дана недељно, цело лето. Али стоји и то да структуру гостију какву смо овог лета имали, дословно не памтимо годинама. Због екстра богатих милијардера дизали смо мале авионе и хеликоптере како бисмо им омогућили шопинг у Загребу, посету Сплиту. Посматрали су панорамски хварски архипелаг, одабирали најлепшу плажу само за себе.

Хеликоптер смо ово лето наручивали и због изузетно скупих цигарата, кубанки које смо пронашли у Загребу. Одатле смо доводили и бразилске плесачице. Закупљивали смо им луксузне виле које имају базене и простор за журке, тражили им услуге велнеса и масаже за кућне љубимце.

Осигуравали смо им дадиље и аниматоре за децу, доводили на јахте јога и медитација стручњаке. Резервисали цео клуб, етажу или ресторан. Све што пожеле, све што им год падне на памет. Нема не може се, нема се. Све се може. Свега има. Никада боље лето – каже Ивана.

РЕЗЕРВИШУ ГОДИНУ УНАПРЕД

Прохтеви типа жутих или белих ружа које се достављају на брод, куповину тАчно одређеног парфема или пића више ни не спадају у групу екстра захтева. То су сада већ нормални прохтеви. Гости са жељама тешким на хиљаде, дестине хиљада евра махом долазе са подручја Емирата. Одмах иза њих налазе се пребогати Руси и Американци.

Ивана тврди како Руси наручују огромне количине алкохла, њима је битна количина. Арапи, они који пију алкохол, траже исто велике количине, али још скупље примерке. Сви уживају у најбољој риби, кавијару. Обожавају најскупље шампањце…

– Долазе нам целе породице, чак и по неколико њих родбински везаних. Има и момака, њих неколико који са собом путем скупе друштво, по 20-ак нових пријатеља, пријатељица које упознају по местима где изађу, поведу са собом на брод, исфинансирају им комплетни боравак.

Арапкиња које дођу на летовање у групи нисмо имали, али јесмо младих богатих Американки које закупе јахту. Оне вече почињу скупим шампањцем, али обвезно заврше још скупљим алкохолом.

Ово нам је лето дошла група богатих људи из Абу Дабија. Иначе летују у Ници, Монаку, али након светског првенства пожелели су да виде где је то Хрватска, чега све има код нас. И толико им се свидело, да су преко нас у Хвару одмах резервисали на десет дана јахту, вилу, храну, пиће за следећи август. Ти гости воле да троше и воле да буду сачувани од ока јавности – каже Ивана.

То је заједничка карактеристика свих богаташа који ово лето путују хрватском обалом.

И хотел „Парк“ има своју причу, помало чудне захтеве које директор Јозо Томаш радије назива уобичајним. Нормалним. Па и онда када им гост пожели померање кревета и спавање на дрвеним даскама, тим луксузног хотела одмах прионе на посао.

ДАСКЕ УМЕСТО КРЕВЕТА

– Нема чудног, нема неуобичајног. Какво чуђење. Када гост жели, то и добија. Увек и само најбоље. Ако желе даске на поду као лежај, имаће даске на поду. Имали смо гошћу која је патила од болова у кичми и тражила је голу собу, тек са ормаром и две велике даске на поду са јастуком и постељином.

Један страни брачни пар, иначе наши редовни гости, у соби увек дочека 15 јастука, сваки са својим пуњењем. Сваки на себи има цедуљу на којој пише састав. Један је гост дошао у Сплит због међународне утакмице и тражио је постер свог клуба на зиду. Један нам увек тражи црвену сатенску и под обавезно јако клизаву постељину – каже Томаш.

Свакојаких захтева било је и у другим хотелима, од романтичних вечера на закупљеној тераси, путовања на острва, одласка на рибарење, доставе цвећа, осигурање стилиста.

– Све је могуће. Банално речено и птичје млеко ако то гост затражи. Можда је нама све то прескупо, али верујте нам на реч, за богате су то ситнице, тек мајушни, преситни износи. Хедонизам је друго име за њихов начин живота – кажу радници хотела.

ПОСЕБНИ ЗАХТЕВИ

– букет од 500 ружа и одржавање собне температуре на 11 ступени што је био посебан задатак за техничку службу;

– рабин викендом није смео да дира кваку на вратима, па су га на посебној носиљци носили од паркинга до унутрашњости собе – један је гост закупио два спрата хотела само за себе;

– други је гост тражио додатну собу само за своје ципеле – трећи је пожелео акваријум са златном рибицом, како би смањио осећај усамљености;

– остаће запамћен захтев и за 15 пепељара и 10 штека цигарета свакодневно у соби – памтиће се и трансфер од аеродрома само за пса у белој лимузини;

– тражило се и организовање одбојкашке утакмице у хотелу, због које је донето 30 кубика песка.