Прочитај ми чланак

СРБИ КОФИЈУ АНАНУ ОВО НИКАДА НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ Ево шта је поручио током бомбардовања

0

Кофи Анан, бивши генерални секретар УН, који је данас преминуо после краће болести у 80. години живота, од 1987. године држао је неке од најважнијих положаја у УН, уживајући титулу помоћника генералног секретара.

Током 1990. био је задужен за мировне операције, а од октобра 1995. био је специјални изасланик УН за бившу Југославију.

Током свог мандата уживао је велику подршку америчке администрације Била Клинтона, а иако је добитник Нобелове награде за мир, у Србији није важио за омиљену особу, јер је подржавао бомбардовање Југославије.

Анан је од 1997. до 2006. године био генерални секретар УН. У то време догодила се НАТО агресија на СР Југославију. Према Повељи УН, Југославија ничим није изазвала тај рат.

Према ономе што су медији преносили у јеку агресије, Анан изјавио следеће:

– Ваздушни удари на Југославију показују да свет даље неће толерисати да се земље које брутално крше људска права, „крију“ иза Повеље УН, која на прво место ставља државни суверенитет!

У наступу од 7. маја, истог оног дана када су НАТО авиони гађали кинеску амбасаду у Београду, Анан је рекао да „заштита људских права мора бити преча од државног суверенитета“.

На месту секретара УН, који треба да чува поштовање повеље УН, Анан је рекао како „некад правила морају да се прекрше да би се заштитили људски животи.“

За време боравка у Бриселу, где је и био штаб за рат против Југославије, Анан је био још конкретнији када је рекао да „употреба војне силе од стране једне регионалне организације, као што је рецимо НАТО, може у одређеним случајевима бити оправдана и без одобрења Савета безбедности!“

Након цунамија у Азији 2004. године, генерални секретар УН Анан именовао је Била Клинтона за шефа операција опоравка тог подручја, а након урагана Катрина, са такође бившим америчким председником Џорџом Бушем Старијим основао је „Буш-Клинтон Катрина фонд“.

У последњим годинама мандата Анан је дошао у сукоб с новом америчком администрацијом Џорџа В. Буша јер је изразио противљење нападу на Ирак. Након неког времена је организација УН дошла под жестоки удар критика због неспособности, корупције, сексуалног злостављања и проневере средстава из ирачког програма „Храна за нафту“, у што је наводно упетљан и Ананов син Коџо.

Након повлачења са места у УН, наставио је да критикује светске лидере и њихове потезе. Тако је 2012. године позвао Обаму и Путина да спасу Сирију од катастрофалног грађанског рата.

– Сирија још може да буде спасена од најгоре несреће. За то су потребни храброст и вођство, пре свега од сталних чланица Савета безбедности, укључујући председнике Путина и Обаму – написао је Анан у тексту објављеном у „Фајненшел тајмсу“.

Он је тада устакао да западна војна интервенција сама по себи не би уродила плодом у Сирији, а да је политичко решење које не би било свеобухватно такође осуђено на неуспех.

Следеће године основао је Комисију за борбу против наркотика у западној Африци, која је постала транзитна област на путу кокаина и марихуане из Северне и Јужне Америке у Европу. Десеточлана комисија, на челу са бившим председником Нигерије Олусегуном Обасанџом, залаже се за подизање свести људи, промовисање регионалног капацитета за решавање тог проблема и даје препоруке политичким лидерима.

Анан је такође и критиковао богате земље света да нису довољно брзо реаговале на појаву епидемије еболе зато што је она избила у Африци.

– Да је криза избила у неком другом региону света, вероватно би се на њу реаговало другачије. Заправо, кад посматрате развој кризе, међународна заједница се пробудила тек кад се болест појавила у Америци и Европи – истакао је он.