Прочитај ми чланак

ОЏАЧАРИ ИНЖЕЊЕРИ: И за димњак обавезна диплома

0

Нови критеријуми за предузећа која обављају комуналну делатност. Фирма за оџачарске услуге мора да има најмање једног инжењера

ПОЧЕТНИЦИ у комуналним делатностима добили су комисију која ће их оцењивати, проверавати да ли су кадри да обављају делатности и на крају – лиценцирати. Исти услови и захтеви су и пред онима који се већ годинама баве овим пословима.

До половине маја су имали времена да досадашње капацитете усагласе са прописаним стандардима. Уколико инспекција утврди да нису задовољили критеријуме из Уредбе о начину и условима за отпочињање комуналне делатаности – изгубиће дозволу за обављање делатности.

Лиценцирање новооснованих комуналних предузећа предвиђено је Законом о комуналним делатностима. Уредба која прописује стандарде усвојена је 14. фебруара ове године и дала је рок од три месеца да се, они који већ послују, прилагоде. Комисија, која треба да лиценцира фирме, основана је пре неколико дана.

У случају приватних погребника, нова правила налажу да они који брину о гробљу већем од пет хектара, морају да имају запосленог правника са дипломом. Прописује се и број аутомобила, колица са цвећем и друге опреме.

– Услови нису много строги. Ми смо одступали једино по броју радника – каже Радован Лукић, власник једног погребног предузећа. – Минимум је пет радника, а ми заиста нисмо имали потребе за толико људи. Другачије је у већим местима, а другачије у малим. Остали услови нису били проблем. Имамо три атестирана возила. Нема приче, слична правила важе и на Западу. То није страшно. Вероватно ће бити мањих предузећа за које ће то бити тешко да испуне. Што се монопола тиче, ту се ништа није променило. Држе ге јавна комунална предузећа и тако ће вероватно увек бити.

Ни чишћењем димњака више неће моћи да се баш свако бави. Уколико фирма брине о 3.000 димњака, мора да има најмање једног инжењера машинства или грађевине и два радника са основним или средњим образовањем и годином искуства у димничарским пословима.

– Услови су коректни. Ми смо у оквиру Групације за комуналне делатности Привредне коморе Србије радили на тој уредби – чули смо у фирми „Еко-дим“. – Ми инсистирамо на подизању нивоа наше струке. Димничарски посао је озбиљан, утиче на противпожарну заштиту и безбедност. Зато и није у реду да се овим послом бави ко хоће. Дешавало се да ученик учи код нас шест месеци, добије отказ и он отвори своју радњу.

НЕМА СВЕТЛА БЕЗ ФАКУЛТЕТА

ФИРМЕ које обезбеђују јавно осветљење, ако држе до 5.000 стубова, морају да имају једног свршеног студента електротехничке струке, једног са средњошколским образовањем, трогодишње школе, једног са возачком дозволом „Ц“ категорије и двојицу са основним образовањем. Уколико брину о више од 50.000 стубова, морају да ангажују најмање пет електротехничких инжењера, тројицу економиста са дипломом, једног инжењера инфоматичара, једног правника, 10 средњошколаца….