Прочитај ми чланак

ИСПОВЕСТ МАЈКЕ УТАМНИЧЕНЕ САРЕ: Ви Срби, нема шта да радите код мене, марш одавде!

0

Чим је видела папире рекла је: Ви сте српски држављани, немате шта да радите код мене - почиње исповест тешко потресена Оливера Видак-Ковачевић, мајка лажно оптужене Српкиње Саре Видак, коју су ухапсили и спровели у озлоглашени затвор у Спужу, под лажном оптужбом да је напала судију, и којој прети 5 година робије!

Сарина мајка, која је и даље у Црној Гори, чекајући да јој ћерка докаже невиност, испричала је у исповести за Курир да је ћерком довела у Црну Гору на опоравак после дуге болести, а да се то претворило у хорор, јер јој је болесна, невина ћерка затворена, под лажном оптужбом, у најсуровији црногорски затвор.

foto: Printscreen/facebook

Како каже, све је почело безазленим чукањем на паркингу:

– Дошло је до удеса, практично наслањања аута на ауто на паркингу испред супермаркета. Момак који нас је закачио није желео да потпише европски извештај, јер му је службени ауто. Није било штете. Сутрадан је Сарин дечко отишао код судије за прекршаје и она је била непријатна. Чим је видела папире рекла је да су српски држављани, да они немају шта да траже ту. Деца, ко деца, нису знали шта треба да раде, сишли су испред где сам их чекала, отишли смо у полицију, али нам је полицајац рекао да се поново вратимо код судије, што смо и учинили – прича Оливера, мајка лажно оптужене Саре. Чим су се попели код судије, како каже, дочекала их је дрским и повишеним тоном. Чим су се попели код судије, како каже, дочекала их је дрским и повишеним тоном.

Небојша Ромчевић, професор на ФДУ и драматург

– Кад сте у другој земљи, морате да буде опрезни. Не могу да кометаришем правни систем Црне Горе, али на судије не смете. Батина увек има два краја, али је судија увек не додирљив. Она је дете, клинка и неће нико да је разапне. Правосуђе мора да буде изнад свега овога и да донесе неко решење. Сигурно неће туцати камен до краја живота.

Није дозволила Стевану да говор, казнила га је са 90 евра. Међутим, приметила сам да је у извештају погрешно уписан регистарски број. Обратила сам се секретарици, али је тада у ходник изашла и судија и повишеним тоном нам рекла „шта ви још тражите овде, правите гужву, шта хоћете више“. Питала сам је где могу да дам приговор. Почела је да виче, рекла ми је „марш напоље“.

Ћерка је најљубазније потом пришла и питала је шта да радимо, али она нас је истеривала и ухватила Сару за руку. Настао је хаос. Викала је: „Ово је напад, хапсите“. Унезверени полицајац је одгурнуо и мене, али нисам придала значај томе, а можда је требало – присећа се Оливера, која не може да верује да је њена невина и болесна ћерка у притвору са најгорим криминалцима, иако ништа није скривила.

Позлило јој на саслушању

После свега, наочиглед млађег брат (9), невина Сара је ухапшена и одведена у притвор.

Не дај боже ни једној мајци да доживи ово, да јој на правди Бога ухапсе дете. Моја Сара се први пут се суочава са оваквом ситуацијом, ни прекршај у животу није имала. Посетио је адвокат, каже ми да јој је тешко и да је плакала у притвору – каже очајна мајка, која лажно оптужену ћерку чак не може ни да види јер ће бити саслушана у овом намонтираном поступку против ње.

– Позлило јој је на саслушању, долазила је Хитна помоћ. Оно је било језиво гледати – додаје Оливера и каже да никада није могла ни да помисли да одмор на мору може да им се претвори у хорор и најгору ноћну мору.

– Сара је имала тешку операцију пре пет година, а пре 15 дана поново је била у болницу. Неопходна јој је адекватна нега, а од понедељка мора да прима и терапију – каже Оливера, против чије се ћерке води права хајка у Црној Гори.

Жика Шареница, водитељ

– Ништа од Црнограца мене више не изненађује. Мислим да је превише да дете разапињу у медијима и представљају као државног непријатеља. Има лепших места за одмор, где ће нас дочекати осмехом и сигурно нећемо имати сличних проблема.

Хајка против Срба

У хајку на девојку из Србије укључили су сви државни органи Црне Горе и медији који траже најстрожу казну за Сару Видак. Тако је председница Врховног суда Црне Горе, Весна Меденица осудила наводни напад на судију Јелену Станишић, и „изразила уверење да ће државни органи Црне Горе процесуирати и санкционисати виновника овог понашања“, а у томе је подржао и потпредседник Владе и министар правде, Зоран Пажин, као и Удружење судија. Овај догађај наставак је непријатељске политике према Србима у Црној Гори.

Подсетимо, пре само месец дана ћерка власника хотела на Светом Стефану у дивљачкој вожњи прегазила је момка и девојку из Србије, усмртивши младића на лицу места, док је девојка тешко повређена. У црногорским медијима овај догађај је био од далеко мањег значаја, јер о њему готово да нису ни писали, док је случај Саре Видик главна тема у свим новинама и на телевизији.

Пролази пакао

Сарин адвокат Срђан Љешковић каже да је она апсолутно негирала да је на било који начин изазвала реакцију судије и да они захтевају да се, уколико постоји, прегледа видео запис из ходника суда у ком се инцидент догодио.

– Судски савет, министар правде и председник Врховног суда Црне Горе су Сару Видак унапред осудили, створили климу у јавности против ње и на тај начин утицали на истражног судију да јој одреди притвор. Практично су јој одредили казну, а да још није изведен ни један доказ. Уколико снимак постоји и на основу њега се утврди да је Сара говорила истину, захтевамо јавно извињење – каже адвокат и додаје да је девојка дошла на летовање, а уместо тога „преживљава пакао црногорских затвора“. Он наводе да су о целом случају обавештене амбасаде Србије и Канаде, чија држављанства има Сара као и да оне прате случај.