Прочитај ми чланак

ФАХРИ МУСЛИЈУ: Из Вучићевог става произилази повлачење границе у близини Врања

0

Косовом већ данима кружи авет прошлости, идеја о подели, разграничењу, размену територија или кориговању границе са Србијом. Док су раније о поделама и разганичењу између Срба и Албанаца, говорили српски званичници, сада то ради председник Косова, Тачи који се раније чврсто противио тој идеји.

Креатори ових опција као да не знају шта то знаћи за Балкан, или тиме желе да мере пулс јавности због оних “болних одлука” у финалној фази дијалога између Београда и Приштине.

Тачи као званичници Београда

Тачи, је задњих 20 дана одржао неколико конференција за штампу као никада до сада, што познаваоци косовских прилика тумаче као знак да је под “великим притиском”, и “игра на клацкалици”, што потврђују и његове изјаве које се разликују сваки дан: оно што каже данас демантује сутра, и оптужује медије да су га “криво пренели” или да провоцирају, као што је напао новинара дневника Коха Диторе, због чека руководство те медијске куће донео одлуку да бојкотује активности председника.

У прилог калкулацијама о подели или размену територије иде, по први пут, и изречени став Тачија о “кориговању границе” са Србијом тако што би се “Прешевска долина припојила Косову”, што по њему подразумева “потпуно одбијање сваке помисли о подели Косова”. Председник не објашњава како ће се то извести, тако да таква идеја звучи неуверљиво, јер не постоји ниједан разлог због кога би се Србија одрекла свог дела, а да не добије ништа заузврат.

Због тога на Косову се оцењује да Тачи одлично зна да се ни Медвеђа ни Бујановац ни Прешево неће припојити Косову и изјавама о томе само манипулише осећањима Албанаца у Прешевској долини, прецизирајући да је идеја о “корекцији граница” само еуфемизам за поделу Косова.

Истовремено, ни председник Србије Александар Вучић не говори отворено о размени територија, али из његовог става да је нужно разграничење Срба и Албанаца, те да ако се то не учини за “40 година Србија ће се бранити код Врања” произилази да би једна од опција могла бити повлачење границе у близини Врања, односно препуштање Прешевске долине Косову за четири општине на северу Косова.

Чињеница да овај предлог постоји већ годинама као коначно решење од стране Србије, а сада долази од Тачија, казује да он артикулише нешто што је у интересу Сербије а штету Косова, кажу у глас косовска опозиција и аналитчари.

Он стално одбацује могућност поделе и размене територија, али никао да појасни шта конкретно подразумева корекција граница.

Тачи је у уторак најавио расписивање референдума на коме ће се грађани Косова изјаснити да ли су за ту корекцију и припајање Прешевске долине Косову. Будући да он није објаснио како ће изгледати та корекција граница, и да ли за Прешевску долину мора дати север Косова, политички предсатвници Албанаца из трију општина на југу Србије (две са већинским албанским становништвом) изјавили су да се противе парцијалном припајању те територије Косову уколико је реч само о неким ситним корекцијама”, као што вели Тачи

Могућност референдума је у уторак најавио и српски председник, Александар Вучић. Он, за разлику од Тачија, у јеку спекулација о подели као решењу и после најновијег подизања тензија у вези са ситуацијом на Косово, није изнео свој предлог. Није потврдио ни то да ли је подела евентуално решење за које се залаже.

И то потврђује да се Тачи и Вучић опонашају једни другога, што се на Косову оцењује кад њихов тајни договор о подели Косова, поготово кад председник Србије каже да ће се борити да се добије макар један квадратни метар.

Противници и најближи сарадници

Идеја Тачија је наишла на жестоко противљење политичке, стручне, интелектуалне јавности, цивилног друштва и медија како на Косову тако и у Албанију, оценивши је као врло опасном, јер је то еуфемизам за размену територија, што је увод у оружани сукоб.

На Косову скоро су сви мишљења да Тачи ту идеју није изнео из своје главе, већ му је сугерисао његов инострани саветник, један искусни европски дипломата и добар познаваоц прилика на Балкану, а можда он има и сигнале из америчке администрације, будући да је до пре четири месеци одлучно је био против било каквих промена, размена терирорије или кориговања граница. По свему судећи, са тим предлогом он предходно није упознао ни Рамуша Харадинаја, ни председника парламента, Кадрија Весељија нити своје најближе дугогодишње сараднике, као што је потпредседник владајуће Демократске партије Косова, (ПДК), јако утицајна политичка фигура, Џавит Халити, који се одлучно противи тој идеји као веома штетне за Косово и регион.

Премијер Косова, Харадинај, кога је Тачи довео на ту функцију, понавља да се “геранице могу променити само ратом, и додаје да се противи подели Косова или „корекцији границе” са Србијом. „Границе се постављају ратом, само ће их рат променити. Сви Албанци би волели да се Прешево припоји Косову, али знате да су границе постављене са уласком НАТО, десет хиљада људи је погинуло због тих граница, не можете се играти са границама”, рекао је Харадинај. Тој идеји се противи и најближи Тачијев сарадник, Џавит Халити, потпредседник владајуће Демократске партије Косова (ПДК) и веома утицајна политичка фигура на Косову, а сличан став је изнео и потпредседник Владе, председник Сецијалдемократске иницијативе (НИСМА) на власти, Фатмир Лимај.

И председник Парламента Косова, Кадри Весељи, коме је Тачи препустио кормило ПДК, коју је водио од оснивања, противи се идеју кориговања граница текстом у престижном дневнику Коха Диторе: „…Ни под којим околностима подела Косово неће бити тема дијалога. Косово ће учествовати у дијалогу, тако да финални део преговора произведе међународно обавезујуćи споразум, који ће донети признање Косова, место у УН. То је наша заједничка агенда са САД и ЕУ. Неће бити никакве поделе Косова. Нећемо разговарати о овом питању”, писао је Весељи.

Против се изјаснила и опозиција Косова, Демократски савез (ЛДК), Социјал-демократска партија (ПСД), и Покрет Самоопредљење (ЛВВ) чији лидери најавили и масовне демонстарције против те идеје председника, као и смену председника и нове изборе.

‘Други желе поделу’

Тачи не одговара на реаговања својих сарадника, осим на реакцију пившег председника и премијера Албаније, Салија Берише, да не прихвата савете од “човека који се срео са Бином Ладеном деведесетих година као и да је помагао ратну машинерију Слободана Милошевића, током рата у Босни”.

Тачи тврди да “противници овог предлога врше пропаганду за поделу и размену територија” и наводи да у тој ситуацији грађани Косова треба на референдуму сами да одлуче ко је у праву и која је опција у интересу Косова. Он убеђује јавност, као и до сада “да за своју идеју има и подршку пријатља Косова, укључујући и САД. “Ми нећемо изненадити нашег стратешког партнера који је заслужан за слободу и независност Косова. САД и ЕУ су одлучне да подрже постизање споразума и међусобно су кординиране”, писао је Тачи на Фејсбук профилу.

Тачи је на конференцији за штампу прошле среде рекао да без нормализације односа ни Косово ни Србија не могу се ићи ка чланству у ЕУ. “Уколико се догоди пропаст дијалога нашом кривицом, Косово ће се претворити у Северни Кипар, Осетију, Нагорни Карабах или Абхазију. ЕУ и САД су против ове замрзнуте ситуације, зато сви на Косову и у Србији треба да раде на једном балансираном споразуму”.

О нормализацији тих односа у уторак је говорио, такође на конференцији за штампу, и председник Србије Вучић, који није споменуо промену граница али је, као и Тачи, рекао да ће свој предлог решења изнети на референдуму па нека грађани одлуче. Ту подударност аналитичари на Косову оцењују као њихов међусобни договор и координацију чиме и једни и други припремају јавност за финални део дијалога у Бриселу.

Идеји корекције границе противе се организације цивилног друштва Косова и Србије које су упутиле заједничко писмо високој представници ЕУ, Федерици Могхерини од које се захтева да се јасно декларише противе поделе Косова или размени територије по етничким линијама и додају да ће такве идеје произвести ланчани ефекат и у другим државама Балкана. Позивају представнике ЕУ да се јавном декларацијом изјасне против.

Познати косовски публициста и интелектуалац, Ветон Сурои сматра да је ова идеја стара још од распада Југославије и потиче из Српске академије наука и уметности, и да не постоји мировна форма редифинрања етничких граница. “И то је Пандорина кутија за све нације, тако и за албанску.”

Познаваоци политичких прилика на Косову истичу да питање граница, односно њихова промена, данас може бити продуктивна само за Србију, због тога што та држава има аспирације према Босни и Херцеговини. Могућа измена граница Косова створила би политичку базу за даљи домино ефекат и деблокирање процеса кога је међународна заједница раније стопирала.

Они оцењују да тешко се може разумети размену севера Косова за Прешевску долину, будући да је она од геостартешког, политичког и сигруносног значаја за Србију, кроз коју пролази коридор 10 и цела саобрачајна инфраструктура која повезује Београд са Скопљем и Солуном. Аналитичари постављају и питање “да ли се овим идејама председника Тачија иде ка томе да се угрози опстанак државе Косово или њено потпуно укидање?

‘Ко тражи долину наћиће понор’

Идеју Тачија за сада подржавају само академик Реџеп, председник Косовске академије наука и уметности, Нехат Даци, као и аустријски дипломата, Волфганг Петрич, који је био заговорник независности Косова по Ахтисаријевом пакету. По Петричу, кориговање граница претпоставља да буде веома мала, чак и козметичка. Дипломатски извори на Косову кажу да управо Петрич је саветовао Тачија да покрене то питање.

 

Међутим амерички стручњак за Балкан, Данијел Сервер одбацује идеју Тачију о кориговању граница као веома опасном, неубедљивом и отварање Пандорине кутије као и покретање домино ефекта на целом Балкану и шире.

И аустријски дипломата који је био заменик Марти Ахтисарију, Алберт Рохан оцењује превазиђене и опасне идеје о подели или размени територија између Косова и Србије. У интервју за дневник Коха Диторе, Рохан је рекао да је Косово већ учинило своје уступке прихвативши Ахтисаријев пакет на основу кога Косово је прогласило независност, 17. фебруара 2008.

Тачија идеја није прихватљива ни за неке српске политичаре са Косова као ни за грађане српске националности поготово јужно од Митровице, као ни за Српску православну цркву, мада се представници Српске листе, (део владајуће коалиције на Косову) још не оглашавају поводом идеје косовског председника.

Председница Европског покрета Срба са Косова Рада Трајковић оптужила је предсједнике Србије и Косова, Вучића и Тачија, да желе подјеле међу грађанима Косова “како би опстали на власти и сакрили своју одговорност: Тачи за ратне злочине, а Вучић за укидање слобода и корупцију. Они нам не дају, они хоће да нас деле и да нас свађају”, рекла је Рада Трајковић.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић не види боље решење за питање Косова од поделе и додао да је он можда једини у Србији који је понудио било које решење. Он је оценио да је ситуација тренутно таква да је добра прилика да се питање “Косова и Метохије” компромисно реши: „Не знам када ће бити боље и да ли ће бити боље.“

Финална фаза дијалога Београда и Приштине у Бриселу, по свему судечи улази у критичну фазу и биће пропраћена провокацијама, медијским спиновањем и високим тензијама.

Памтим изјаву једног Палестинца, а и искуство на овим просторима потврђује: “Кад нам кажу да имају решење и оно је на видику, знамо да ће нам бити горе”.

Да ли ћемо то искуство осетити опет на овим Балканским просторима?

Поводом идеје Тачија, један колега у наслову свог коментара, иронично каже: “Ко тражи долину наћиће понор”!

И да ли ће тиме Тачи који је врло вешт и искусан политичар, потписати себи пресуду и “наћи понор”, или ће изићи као победник и заједно са српским председником добити Нобелову награду за мир?