Прочитај ми чланак

ПИТАЛИ СУ МЕ ЈУТРОС: Милошевић је имао Газиместан. Шта ћеш ти, Вучићу, да имаш …

0

То што ћу рећи сутра на Косову надам се да ће у вредносном смислу моћи да важи и за 50 и за 100 година, а не да оно што изговорим поједу неки следећи избори или нека телевизијска емисија - истакао је председник

Нисам своју политичку судбину везао за неке изборе, већ за будућност, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и прецизирао да ће 9. септембра разговарати са нашим народом на КиМ о правцу којим држава намерава да води у будућности.

Фото: Принтскрин

– Моја намера је да људима говорим оно што не воле да чују и што није лако да чују, како бисмо били успешнији, сачували мир, будућност и пронашли одрживо решење – рекао је председник и додао да ће то бити реалан, одговоран и озбиљан приступ који значи да можемо да доводимо фабрике и инвеститоре и на север и на друге делове КиМ.

Председник Србије рекао је да ће с грађанима на Косову и Метохији разговарати о правцу којим држава планира да води косовску политику, те да ће се тим поводом и обратити тада српском народу на КиМ, али не да би им изнео некакав план, нити за сада жели о детаљима да говори, јер не би желео да руши могућност макар било каквог договора.

– Зато од мене нећете чути ниједан детаљ – рекао је одговарајући на питања новинара у КЦ Србије.

Како је навео, људи на КиМ могу да у будућности очекују много од своје државе, Србија ће тамо улагати, а он је, додао је, у преговорима с једном кинеском компанијом да отвори погон на северу Косова, али, како примећује, људи траже гаранције за посао који ће тамо да организују, а ми им те гаранције у овом требнутку не можемо обезбедити.

С друге стране, како је рекао, није му потребно да се било коме додворава износећи решења о Косову, јер, додаје, своју политичку судбину није везао за било које изборе, већ за будућност.

Подсетили су га каже на Милошевићеве поруке на Газиместану, те питали шта ће бити његове из Митровице.

– Нећу да рушим ни најмању прилику да до договора дође и за то од мене ниједан детаљ нећете чути. Неки су ме питали јутрос: „Милошевић је имао Газиместан. Шта ћеш ти, Вучићу, да имаш у Митровици?“ Ја ћу да разговарам свакако са грађанима. Милошевић је сигурно имао добру намеру, али се то претворило у супротност, зато не може да носи историјске заслуге – оценио је председник истучући да је будућност најбитнија и за Србе на Косову и за целу Србију.

– То што ћу рећи сутра на Косову надам се да ће у вредносном смислу моћи да важи и за 50 и за 100 година, а не да оно што изговорим поједу неки следећи избори или нека телевизијска емисија – истакао је председник.

– Моја намера је да људима говорим оно што не воле и што није лако да чују, како бисмо били успешнији, сачували мир, будућност и пронашли одрживо решење. То ће бити реалан, одговоран и озбиљан приступ који значи да можемо да доводимо фабрике и инвеститоре и на север и на друге делове КиМ – поручио је председник.

– Желим да кажем да ми је важно колико ћемо људи моћи да запослимо, јер хоћемо још много фабрика да направимо, мада у ужасно тешким условима, то сви знате, мада неки не желе да чују, али желимо да извучен највисе сто можемо у застити територије,, државних и националних интереса – поручио је Вучић.

Како је рекао, обраћање Србима на КиМ писаће колико од сутра, а нешто више знаће, додао је, након разговора у Бриселу, с „Европљанима и „Тачијем“, после пута у Кину, Америку….

Рекао је и да неће да реагује на изјаве албанских политичара о „узимању Медвеђе“, јер, додао је, нека у Приштини изјављују шта год желе.

– А да одговарам на то да је предлог управљачког тима за ЗСО луд, па да ће да узимају Медвеђу у којој је седам одсто Албанаца…или аутопут који ми градимо, нећу уопште да реагујем – поручио је.

ЗНАМ ЦЕНУ, ЖЕЛИМ ДА ПОКУШАМ ДА РЕШИМ

Председник Србије рекао је и да је спреман и да зна колика се цена плаћа за хаброст у Србији, за предлагање онога што српске уши не воле да чују, али да је одлучан да уђе у историју као неко ко је бар покушао да реши питање Косова и Метохије.

Вучић је подсетио да у међународном окружењу, у свету, постоје многи који би желели постизање договора, мир, али и неки који би желели мање, а таквих прмера има и у земљи.

– Ушао сам у нешто што је најтеже, иако су људи говорили да их је баш брига. Онда су неки помислили да искористе то као прилику за долазак на власт, за пљачку, а све су радили са нејасном политиком, не чујем никаква решења. Довољно сам спреман и знам колика се цена плаћа за хаброст, за предлагање онога што српске уши не воле да чују, ма колико то било тачно, истинито и прецизно речено – објаснио је он.

Вучић је указао да се на примеру председника РС Милорада Додика, који је рекао све што је тачно о КиМ, како је прошао.

– Сваки нормалан и рационални човек би свако слово потписао. Међутим, нисмо увек рационални. Понекад волимо да себе лажемо, да нас други лажу, да живимо у свом свету. Ја ћу да се борим колико и докле могу – поручио је он.

Вучић је казао да жели да остане записано у историји да је покушао да тај проблем реши.

– Мој мотив није новац, богаћење, већ покушај решавања проблема – нагласио је он.

Пред почетак обраћања новинарима Вучић је у шали лекарима поручио „мораћете да прегледате колико ми је висок шећер, много воде пијем“.

ТЕК ЋЕМО УЛАГАТИ НА КОСОВУ

Држава је уложила много у здравствене установе на КиМ и наставиће то да чини још више, рекао је председник Александар Вучић и истакао да, у погледу здравства и образовања, људи у покрајини могу много да очекују.

– Тек ћемо да уложимо – рекао је Вучић новинарима.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да је здравство од кључног значаја за останак и опстанак Срба на КиМ, те нагласио и да ће држава улагати и плаћати запослене у здравствственим и образовним установама на КиМ јер то, истиче, чува опстанак нашег народа.

Оно што је, додаје, увек чувало Србе на северу КиМ и њихову будућност била болница у Митровици.

– Много тога смо, не у лаким условима, уложили да болница има и пристојну опрему и пристојне просторије. Може боље, тек ћемо да улажемо. Људи на КиМ по том питању могу да очекују много – поручио је Вучић.

– Све што имамо, од Штрпца, Пасјана…болница у Косовској Митровицу била је симбол отпора и опстанка Срба на северу када нам готово ниједне институције сем универзитета нису функционисале – каже Вучић.

– Чак и кад смо причали о ЗСО, и то имате у Бриселском споразуму где се говори о надзору и утицају и могућности да Београд плаћа, реч је о здравственим и образовним уинституцијама и установа. Тако да је то оно што чува главу Србина и што чува опстанак нашег народа, ово сам наравно метафорично рекао – навео је Вучић.