Прочитај ми чланак

ДЕВОЈЧИЦА ИЗ ГОЛУПЦА МОРА НА ОПЕРАЦИЈУ: У Лондону спас за Магдалену

0

Прву операцију имала је девет дана после рођења и она јој је помогла да живи две године и четири месеца

ДО новембра имамо времена да кардиохирурзи лондонске „Харли стрит“ клинике оперишу нашу Магдалену. То нам је нада и једини начин да наша јединица живи. Прву операцију имала је девет дана после рођења и она јој је помогла да живи две године и четири месеца. Али сада је време да се обави друга, коју, нажалост, није могуће урадити у нашој земљи.

Ово су речи Мериме Крец, мајке мале Магдалене Марковић из Дворишта код Голупца којој су педијатри у другом дану живота открили да је рођена без плућне артерије и да има тетралогију фалот – срце са четири тешке мане. Иако је на рођењу добила оцену 10, и како њена мама каже, била најгласнија у породилишту, Магдалени су се већ сутрадан испољиле прве назнаке болести.

– Дан по рођењу, доктор Славко Душанов, кардиолог вршачке болнице, на основу неких симптома и шума које је већ открио педијатар, посумњао је да Магдалена има тетралогију фалот – каже Мерима. – Десна половина њеног срца је већа од леве, па се брзо замара и помодри при сваком напору, чак и када плаче.

Крајем априла 2016. девојчица је први пут оперисана и на место плућне артерије уграђен јој је МБТ шант.

– Предстојећа операција замене уграђеног шанта кошта 50.000 евра – каже Мерима. – Када нам је јављено да су у Лондону пристали да је оперишу, нашој срећи није било краја. Верујемо да ћемо до новембра, уз помоћ добрих људи, успети да обезбедимо потребан новац. Трећа операција, затварање пролаза између комора, уследиће када се Магдалена опорави од замене шанта.

РАЧУНИ И ПОРУКЕ

ЗА помоћ малој Магдалени отворени су жиро рачуни, динарски 160-511848-42 и девизни 00-540-0002822.6. ИБАН број је РС35160005400002822603, а СWИФТ/БИЦ: ДБДБРСБГ. Средства се прикупљају и слањем СМС на број 3030 и уписом 522. Цена поруке је 200 дин, а ПДВ се не наплаћује.