Прочитај ми чланак

РТ: Турска подржава замену долара националним валутама у трговини са Русијом и Кин

0

Анкара је дала зелено светло предлогу Москве да се пређе на трговину у рубљама и лирама уместо долара. Турска такође има сличне планове за трговину са Кином и другим земљама.

„Разговарамо о транзицији у националне валуте не само са Русијом и Кином, већ и са другим земљама. То није само захтев Турске. У другим земљама то је такође реакција на америчке нападе“, рекао је портпарол турског председника Ибрахим Калин.

„Многе земље се противе притиску америчког долара као средства политичке и економске принуде, а видимо да се тражња за плаћањима у националним валутама између различитих земаља повећава“, додао је он.

Валуте Русије и Турске биле су изложене притиску санкција САД-а. Обе су изгубиле половину своје вредности према долару од 2014. и 2018. године, упркос релативно снажним економским перформансама.

У петак је амерички председник Доналд Трамп удвостручио тарифе за алуминијум и челик из Турске као одговор на затварање америчког држављанина. Амерички пастор Андрју Брунсон је оптужен за тероризам у Турској и суочава се са казном од 35 година затвора због наводне улоге у неуспелом државном удару у 2016. године.

Политички и економски притисак из Вашингтона оборио је турску лиру на историјски минимум према америчком долару. Анкара је одговорила да ће бојкотовати америчке уређаје укључујући „епл“ и „ајфон“ уређаје, као и повећање царина за многе америчке производе као што су дуван, алкохол, аутомобили, козметика итд.